reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Boeing Starliner poletí dnes večer k ISS

3.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Boeing Starliner poletí dnes večer k ISS
Dnes je v plánu značně opožděná mise Boeing Orbital Flight Test-2 (OFT-2), kterou musí CST-100 Starliner splnit ještě před tím, než bude Boeingu umožněno ve svých lodí vynášet astronauty k ISS. Zatím to bude jen náklad.
Boeing Orbital Flight Test-2 (OFT-2) přichází v době, kdy konkurenční společnost v Commercial Crew Program, známá SpaceX, má dávno splněno a už ve svých lodích Crew Dragon běžně vynáší k ISS astronauty a samozřejmě je i vozí zpět. 
 
 
NASA se nyní chystá ve svém online přenosu pokrýt předstartovní přípravu, start a později dokovací proceduru lodi Starliner, která se vydá k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) s menším nákladem. Ten bude čítat asi 180 kg materiálu včetně zásob pro posádku stanice a zpět se loď vydá s 250 kg, což zase bude čítat i nádrže pro Nitrogen Oxygen Recharge System, který stanici zásobí dýchatelným vzduchem.
 
Starliner by měl odstartovat dnes v 19:20 našeho času na raketě United Launch Alliance Atlas V ze Space Launch Complex-41 na Floridě. Zhruba půl hodiny po startu provede Starliner už na orbitě zážeh, který jej vyšle k místu setkání s ISS, ale to představuje zhruba celý den. Loď se totiž ke stanici dle plánu připojí zítra v 19:37.
 
V tomto testu tak jde o celkové schopnosti Starlineru odstartovat, vydat se k ISS, připojit se k ní a později se opět odpoutat, sestoupit do atmosféry a bezpečně přistát v poušti v západní části Spojených států. Přesně to musela dříve splnit i společnost SpaceX, než mohla uvažovat o tom, že vynese ke stanici první astronauty.
 
Přenos začne dnes kolem 18:30 na stránkách NASA


reklama