reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Boty, které se samy zavazují, by mělo Nike vypustit na trh do konce roku

18.3.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Boty, které se samy zavazují, by mělo Nike vypustit na trh do konce roku
Ve filmu Návrat do budoucnosti cestoval Marty McFly do roku 2015. Jednou z věcí, nad kterou žasl, byly boty, které se samy zavazovaly. Je sice už rok 2016, ale firma Nike představila právě takovéto chytré tenisky.
Létající skateboardy sice na ulicích ještě normálně nevidíme, se samozavazovacími botami tomu však bude možná už zanedlouho jinak. Tenisky Nike HyperAdapt 1.0 fungují na podobném stylu jako slavné Martyho boty z Návratu do budoucnosti, pásky se totiž samy dotáhnou přesně podle vaší nohy.

"Když si botu obujete, vaše pata aktivuje senzor a systém pak botu automaticky utáhne. Na boku jsou pak dvě tlačítka, pomocí nichž ji můžete ještě víc dotáhnout, nebo naopak povolit, a to dokud vše nebude naprosto perfektní," vysvětlil princip fungování bot Tiffany Beers, vedoucí inovátor z firmy Nike.

Na tomto modelu bot pracovala firma Nike od roku 2013, je ale jasné, že samotný nápad je v oběhu už nějakých 30 let, a to především díky filmu. Pásky, které botu utahují a fungují tak namísto tkaniček, se dotahují pomocí systému elektrických motorků. Systém pohání miniaturní baterie, u které výrobce slibuje, že na jedno nabití vydrží až čtrnáct dnů, Nike však přemýšlí i nad tím, že by boty mohly mít ještě delší výdrž.





V podrážce je zabudován svítící prvek, který kromě estetických účelů slouží i jako bod pro bezdrátové nabíjení. LED diody na zadní straně bot zase ukazují, kolik energie jim ještě zbývá a zda už potřebují nabít.

Boty od Nike budou ale k dispozici pouze pro uživatele aplikace Nike+. Aplikace je v současné době zaměřena na sledování aktivit uživatelů a následnou pomoc s tréninky, od června ale Nike+ nabídne i internetový obchod, kde se budou dát Nike HyperAdapt 1.0 následně koupit.

Inspirovat se Návratem do budoucnosti se nenechalo jen Nike. Podobné "chytré" boty předváděl i francouzský startup Digitsole na letošním lednovém CESu. Ty kromě automatického zavazování a počítání kalorií nabízely i ohřívání nohou, pokud to je zrovna potřeba.

Společnost Nike by podle svých slov chtěla stihnout své boty vypustit na trh do Vánoc tohoto roku. Samozavazovací tenisky budou dostupné ve třech barevných provedeních, cena zatím ale oznámena nebyla. Funkční prototypy budou k vyzkoušení na Nike Innovation Summit v New Yorku.

Zdroj: IFLScience, Nike
reklama