reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Brador - První trojský kůň pro Pocket PC!

6.8.2004, Petr Hájek, článek
Brador - První trojský kůň pro Pocket PC!
Moskevská firma Kaspersky Labs sdělila, že narazila na trojského koně jménem Backdoor.WinCE.Brador, který se dá považovat za potenciální virovou hrozbu, jelikož u napadeného handheldu umožňuje vzdálenou administraci a obsahuje kód, jenž se dá beze vší pochybnosti označit za uživateli škodlivý.
Oh ohV momentě, kdy program Brador o velikosti necelých 6 kB dorazí jako příloha mailu a je spuštěn, vytvoří soubor svchost.exe v adresáři Windows autorun, odešle IP adresu zařízení autorovi a otevře port 44299. Toto autorovi umožňuje prakticky převzít kontrolu nad systémem, protože může aktivnímu programu zadávat nejrůznější příkazy, Brador například umí z PDA potichu stáhnout soubor či nějaký jiný nahrát a obsahuje i kompletní sadu destrukčních funkcí.

Eugene Kaspersky k tomu dodává: "Byli jsme si takřka jistí, že se brzy po ohlášení demonstračních virů pro Windows Mobile 2003 objeví i první výhradně škodlivé viry." Stran autorství Kaspersky sdělil, že vir byl pravděpodobně napsán ruským programátorem a připojen k rusky psanému mailu s taktéž ruským odesilatelem. V mailu autor nabízel klientskou část programu k odkoupení komukoliv, kdo projeví zájem. Firma dále sdělila, že uživatelé PDA nyní čelí reálné hrozbě: "Podle všech náznaků brzy uvidíme vážný nárůst virů pro handheldy."

Situace zatím není tak hrozná, jak se tvrdí, protože k prevenci podobné nákazy stačí kapka zdravého rozumu, tedy v žádném případě nespouštět z nevyžádaných mailů podezřelé přílohy, ty ruské nevyjímaje. Nezapomínejme, že Brador sice umožňuje autorovi ovládat infikované PDA, podobně jako jiné backdoor trojány se ale neumí sám šířit a potřebuje k tomu nás - uživatele.
reklama