reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Breakthrough Energy Billa Gatese a EU investují 820 mil. EUR do ekologie

4.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Breakthrough Energy Billa Gatese a EU investují 820 mil. EUR do ekologie
Bill Gates má spoustu projektů, které se snaží pomáhat lidstvu. Jedním z nich je i Breakthrough Energy, který uzavřel spolupráci s EU. Vznikne tak fond o hodnotě 820 milionů EUR, který má pomáhat ekologickým projektům.
EU se hodně snaží o ekologickou budoucnost, i když se občas zdá, že to až přehání, případně že volí ne zrovna ideální prostředky. Asi nejkontroverznějším cílem je plná elektromobilita. Emise z dopravy ale zdaleka nejsou jediným problémem, který se řeší. V tzv. European Green Deal se totiž pracuje i na dalších cílech. Jsou zde čtyři hlavní, a to výroba zeleného vodíku, udržitelných leteckých paliv, zachytávání CO2 ze vzduchu (DAC) a dlouhodobé skladování energie.
 
 
Tímto se dostáváme k novému projektu Evropské komise a společnosti Breakthrough Energy, kterou založil filantrop Bill Gates. Výsledkem je fond o hodnotě 820 mil. EUR (téměř 21 mld. Kč), který má fungovat mezi lety 2022 a 2026. Jeho cílem je finanční podpora ekologickým projektům, aby se jejich řešení dostala rychleji na trh a překonala tak počáteční problémy ve shánění peněz. Projekt představuje na videu prezidentka Evropské komise, Ursula von der Leyen (nemohu si pomoci, ale působí na mně docela utopicky).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama