reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Británie má připraveno 1,2 miliardy liber na superpočítač pro meteorology

18.2.2020, Jan Vítek, aktualita
Británie má připraveno 1,2 miliardy liber na superpočítač pro meteorology
Britští meteorologové se mohou těšit na nový superpočítač, který by jim měl být k službám už za několik let. Dle celkové vyhrazené částky 1,2 miliardy liber to přitom bude velice výkonný systém a ve skutečnosti pro dané účely nejvýkonnější na světě.
Britové tak za nový superpočítač pro meteorology a modelování klimatu zaplatí kolem 1,2 miliardy liber, čili v přepočtu necelých 36 miliard korun. Jde tak skutečně o pozoruhodnou částku, ostatně i superpočítač Summit, aktuálně stále první v žebříčku TOP 500, přišel dle odhadu "jen" na 200 milionů dolarů. Jenomže to bychom trošku míchali jablka s hruškami, neboť daná částka se má týkat celé desetileté investice pro Met Office (2022 - 2032), čili asi zdaleka nepůjde pouze o výdaj určený pro samotné pořízení nového superpočítače, ale i pro jeho provoz a pozdější upgrade. Met Office aktuálně využívá systémy Cray XC40, jejichž životnost končí právě v roce 2022.
 
 
Máme ale představu o tom, co si Britové za vyhrazenou částku pořídí? To bohužel ne a dozvídáme se, že instalace daného superpočítače bude rozprostřena přes celých deset let a začne právě v roce 2022. Už v rámci první fáze má ale Met Office získat systém se šestinásobným výkonem oproti tomu, co je k dispozici dnes. Zhruba po šesti letech pak přijde čas na upgrade, který by měl výkon systému postupně ztrojnásobit.
 
Bohužel se tak nic nedozvíme o tom, na jakém hardwaru chce Met Office stavět, takže je pravděpodobné, že o tom ještě nebylo rozhodnuto, ostatně čas na uvažování tu ještě je a zrovna letos se dají očekávat zásadní hardwarové novinky, které mohou rozhodování ovlivnit (zvláště NVIDIA Ampere a pak 10nm Xeony, AMD Zen 3 či IBM POWER10).
 
Dozvíme se však, k čemu má nový systém sloužit. Jde především o modelování klimatu do budoucna a pak také o předpovídání bezprostředních hrozeb, jako jsou bouře a záplavy, díky čemuž může být zvoleno nejvhodnější místo pro instalaci protipovodňových zábran (práce pro Environment Agency). Dále jde o předpovědi pro letiště i energetický sektor, zvláště v těchto případech se bude hodit schopnost nového systému pracovat podstatně rychleji. A samozřejmě se počítá s tím, že předpovědi budou přinášeny s využitím umělé inteligence a strojového učení, takže lze předpokládat, že nový superpočítač bude vybaven příslušnými akcelerátory a rozhodně nepůjde jen o "procesorový systém". 


reklama