Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Broadwell bude prvním pravým SoC od Intelu

16.4.2012, Jan Vítek, aktualita
Broadwell bude prvním pravým SoC od Intelu
Na světlo světa se dostaly nějaké nové informace o připravovaných jednočipových řešeních firmy Intel. Jedná se konkrétně o 14nm čipy Broadwell, které mají být už opravdovými SoC (System on Chip), tedy integrovaným řešením obsahujícím CPU,...
Na světlo světa se dostaly nějaké nové informace o připravovaných jednočipových řešeních firmy Intel. Jedná se konkrétně o 14nm čipy Broadwell, které mají být už opravdovými SoC (System on Chip), tedy integrovaným řešením obsahujícím CPU, northbridge i PCH (Platform-Controller Hub). Broadwell mají být v rámci intelovské strategie tick-tock nástupci generace Haswell vyráběné novým procesem (podobný vztah mají přicházející Ivy Bridge se Sandy Bridge).





To už znamená, že celkem 90 % veškeré systémové I/O komunikace probíhá přes hlavní čip, a to včetně komunikace s operační pamětí, využití rozhraní PCI Express, SATA, USB a dalších. Jedná se tak o další logický krok poté, co Intel integroval do 45nm procesorů Bloomfield paměťový řadič či rovnou celý northbridge (45nm Lynnfield). Grafický čip se stal součásti procesoru postupně - nejdříve u 32nm Clarkdale jako další samostatný čip na procesorové destičce a až u dnes stále aktuálních 32nm Sandy Bridge jej najdeme přímo v procesoru.

Southbridge, neboli I/O controller hub (ICH), stále zůstává samostatným čipem a zahrnuje i obrazové výstupy. Dnes jej tedy nazýváme právě jako PCH (Platform-Controller Hub).

Zdroj: Computerbase.de