Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bude ATi odkoupena?

13.7.2005, Milan Šurkala, aktualita
Bude ATi odkoupena?
Vypadá to, že o kanadskou firmu ATi má zájem nejedna společnost. Například Broadcom, Intel, AMD nebo Texas Instruments. Zatímco akcie společnosti ATi měly v červnu hodnotu $25, v červenci dosáhly 7. července minima $13,90 s tím, že nyní...
Vypadá to, že o kanadskou firmu ATi má zájem nejedna společnost. Například Broadcom, Intel, AMD nebo Texas Instruments. Zatímco akcie společnosti ATi měly v červnu hodnotu $25, v červenci dosáhly 7. července minima $13,90 s tím, že nyní je jejich hodnota kolem $15,90. Výsledky ATi nejsou příliš povzbudivé, a výhled do příštího čtvrtletí není ani přes technologii CrossFire a snad blízké uvedení čipu R520 také růžový. Právě R520 totiž zatím provází obrovské problémy s výtěžností čipů, jež se ale daří pomalu řešit, ovšem její uvedení na trh se neustále odkládá. Právě neschopnost ATi nový čip uvést znamenal značný propad akcií, nVidia se svým čipem GeForce 7800 tak bude mít nad ATi navrch skoro tři měsíce. Tento rok je rokem firmy nVidia a jen smlouva ATi s Microsoftem ohledně dodávek grafických čipů pro konzoli Xbox 360 přinese ATi lepší výsledky.



ATi ale určitě neskončí podobně jako kdysi slavná firma 3dfx, jen se ji v poslední době moc nedaří. Věříte-li, že ATi se příští rok vznese vzhůru, můžete výhodně koupit její akcie a při dnešní klesající tendenci jich může být docela hodně.

Doufejme, že ATi nekoupí AMD nebo Intel. Nastala by totiž zajímavá situace. ATi, stejně jako nVidia, je výrobce chipsetů a je asi jasné, co by to znamenalo, kdyby ATi koupil třeba Intel. Neumím si představit, že by Intel dovolil ATi vyrábět chipsety pro AMD, resp. naopak. Na grafické karty by převzetí ATi vliv nemělo, ty jsou podstatně univerzálnější. Ovšem výrobců chipsetů je stále dost.

Zdroj: www.techreport.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.