reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budoucí roboti od NASA zvládnou extrémní podmínky na ledových měsících

6.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Budoucí roboti od NASA zvládnou extrémní podmínky na ledových měsících
Bez robotiky by se nám vesmír prozkoumával těžko. Vědci z NASA proto neustále vytvářejí nové technologie, které by mohly v budoucnu k objevování kosmu přispět. NASA představila několik robotických nástrojů na ledové měsíce.
Roboti nemusí pomáhat jen lidem na Zemi, hodí se i na prozkoumávání vesmíru a plnění nejrůznějších misí na jiných kosmických tělesech. Výzkumníci z NASA Jet Propulsion Laboratory pracují na mnoha konceptech robotů, kteří jsou určeni pro různé podmínky. Už dříve jsme se zmínili o drobném robotickém vozítku, které se umí skládat a v budoucnu pomůže prozkoumávat taje Marsu společně s velkým roverem. Nyní vědci představili koncepty robotických nástrojů určené do extrémních podmínek. Technologie je konkrétně určena pro světy s ledovými oceány.

Mnoho měsíců v naší Sluneční soustavě na sobě mohou mít celé oceány a skrývat mnoho tajemství. A především na sbírání vzorků na místech jako Europa u Jupiteru a zjišťování nových informací o naší Sluneční soustavě potřebují roboti nové nástroje. A právě na jejich vývoji vědci z NASA JPL pracují, aby mohli prototypy nabídnout NASA ke schválení.

Celá série prototypů je schopná vrtat skrz led, sbírat nejrůznější vzorky či překonávat i obtížný terén. Roboti sami o sobě budou muset být také velmi odolní, protože ve vesmíru na ně budou čekat nástrahy v podobě kosmického záření a extrémních teplot. Roboti musí být schopní dostat se až do podpovrchových oblastí, kde může čekat hodně překvapení. Budoucí robotická vozítka to nebudou mít jednoduché.


Robot se bude muset provrtat přes silnou vrstvu ledu, na Europě se její tloušťka odhaduje na 10 až 20 kilometrů. Robot musí být schopný takový úkon vykonat s co nejmenší spotřebou energie. Vědci z JPL vyvíjí tepelně izolované zařízení, které využívá plutonium jako zdroj energie. Čepel na spodní staně zařízení by se pak měla pustit do ledu, jehož úlomky se díky teplu z plutonia roztopí. Vzorky mohou putovat rovnou do roveru čekajícího nahoře na analýzu.

Co se kol robotických vozítek týče, neměl by to být velký problém. Led totiž za působení velkého chladu a vakua vypadá podobně jako zrníčka písku. Na měsíci Enceladus od Saturnu se budou muset roboti potýkat s různými trhlinami, ze kterých unikají plyny z nitra měsíce. Robotické zařízení tak bude muset být vybaveno robotickými pažemi, aby mohlo získat vzorky. Rozkládací paže by v plné délce měla měřit až deset metrů. Kromě ramene pracuje JPL i na robotovi, který vystřeluje zařízení na získávaní vzorků až do vzdálenosti padesát metrů od sebe.

Robotická paže bude také potřebovat zakončení, kterým může různé vzorky uchopit. O to se také vědci z JPL postarali a přišli se zařízením, které se pomocí tepla dostane do ledu a kus ho svými pařáty uchopí.

Vědci se se svými robotickými zařízeními chtějí zaměřit na zkoumání měsíců Europa, Enceladus a Titan. Základním cílem bude pátrání po stopách života. Technologie, které NASA Jet Propulsion Laboratory představilo, by se na palubě kosmické lodě mohly podívat do vesmíru nejdříve za deset až patnáct let.

Zdroje: jpl.nasa.gov, engadget.com

reklama