reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
23.1.2008, Marek Štelčík, aktualita
Rapidní růst tuzemského trhu informačních technologií, který podle analytiků* ročně dosáhne v průměru 8,5 procenta, dělá z programátorů velmi žádanou profesi. „Poptávka je po všech profesích, které se na vývoji softwaru přímo podílejí –...
Pavel Růžička | 24.1.200822:25
Když to říká paní Svobodová, tak na tom asi fakt něco bude:D Hlavně aby se jí nespálilo kuře v troubě.
Odpovědět0  0
Marek Štelčík (150) | 25.1.20080:03
:­-D
Odpovědět0  0
HADES (42) | 24.1.20087:11
A co poptávka po testerech? Když chcete mít úspěšný SW produkt potřebujete ho důkladně testovat. Programátor se nikdy kvalifikovanému testerovy nevyrovná, a to ten tester ani nemusí umět programovat. Záráží mě že po této profesi není až taková sháňka. Snad se to brzo změní
Odpovědět0  0
ASD_ | 24.1.20088:16
Zial toto je oblast na ktoru sa casto zabuda. Programator vedsinou nema cas na dokladne testovanie. Ale casto krat je problem aj ked su vo firme testeri, lebo mnohy svoju pracu beru na lahko. A neuvedomuju si, ze je treba zapisat kazdy krok, ktory vykonali. Odhalit chybu, ale nevedet ju zopakovat pred niekym kto mozem dany problem riesit je rovnake ako keby tu chybu ani nenasiel.
Odpovědět0  0
Nejake_jmeno | 23.1.200822:37
Zajímalo by mě proč je ale C++ víc upřednostňována než Java? Když vezmu v úvahu, že Java program je spustitelný na všech systémech zatímco C++ program ne.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4502) | 23.1.200823:13
Java Virtual Machine je sice skvělá věc, ale zároveň největší prokletí Javy. Jednak umožňuje spustit program na všech systémech, na druhou stranu způsobuje, že je Java dost pomalá. V C++ si můžete sáhnout přímo k hardware ­(programoval jsem přímo v assembleru v SSE a totéž v Javě bylo pak řádově stokrát pomalejší­), sám vám ale neřeknu v čem raději programuju. Java mi vyhovuje tím, že je v ní všechno dané, každý překladač to zkompiluje, narozdíl od C++, kde se mi snad ještě nepodařilo napsat program, který by přeložilo i jiné vývojové prostředí než ve kterém byl program napsán. Stejně mi přijde, že toto všechno má lépe vyřešeno architektura .NET, která vám umožní používat spoustu jazyků, také to běží v podstatě na virtuálním stroji, ale dost rychle. Umožní to navíc v případě, že to programátor žádá, také přístup k hardware, ale pak přijdete o bezpečnostní výhody, které poskytuje ­"managed­" kód.
Ovšem programování jen studuju, zatím v něm nemám moc velkou praxi, takže nechci přímo vynášet soudy nad jednotlivými jazyky, neboť je stále moc neznám.
Odpovědět0  0
Borodiju (6) | 23.1.200823:24
1.­) Protože v C++ je za léta jeho existence napsáno víc aplikací jak v Javě. Proč přepisovat něco komplet do Javy, když to v C++ chodí?
2.­) Java je interpretovaný jazyk. Tzn. vzhledem k tomu, že neběží přímo na fyzickém stroji, je ve většině případů pomalejší
3.­) Java není po všech stránkách nejlepší jazyk. Podle mých pozorování ji protěžují hlavně začátečníci.
4.­) Portabilitu Javy u C++ vynahrazuje velká podpora kompilerů na různých platformách. Takže pokud máte zdroják ve kterém se nevážete na konkrétní platformu, přeložíte ho prakticky kdekoliv.
Odpovědět0  0
PF_ | 24.1.20086:43
2­) Ne tak docela. JVM přinejmenším na dlouho běžícím serveru C++ kódu docela rozumně konkuruje, přeci jen v Animorphicu se docela snažili a ten Strongtalk, co Sun koupil, se jim povedl. On ani kompilovaný C++ kód neběží na fyzickém stroji, ta i386ka je už roky virtuální a pod ní běží úplně jiné věci. :o­) Dokud nebude mít Java výkon třeba jen poloviční ­(což nemá, je na tom přeci jen líp, pokud autor aplikace není vyložené prase­), stejně to nebude firmy zajímat, protože pro ně jsou důležitější jiné věci ­- seženeme hotová řešení? Jsou na to knihovny? Nástroje? Vývojáře? ­(V oblasti informačních systémů se kafe uchytilo aspoň někde, a tam zas nebude moc velká motivace jít opačným směrem, od Javy k C++.­)
3­) Slovo, které hledáte, je ­"protežují­", nikoli ­"protěžují­". Java je hezká jako platforma, tj. jako solidní a robustní VM, který používá hromada lidí a snad už nemá moc much, a pro který je hromada hotového kódu a nástrojů. O jazyku samotném bych radši pomlčel, nemajíc příliš mnoho vlastních vyjadřovacích schopností, snaží se Java fungovat jako lepítko na knihovny, ale nejde jí to tak dobře jako jejímu ­(IMHO mnohem kvalitnějšímu­) předobrazu. Co naplat, navrhli ten jazyk tak, aby v něm pokud možno nikdo nic nezkazil ­(ale zase v něm nikdo ani nestvoří nic myšlenkově světoborného, prostě taková suchá vařená rýže, co zasytí, ale to je tak všechno :­-­)­).
4­) Souhlas. :­-)
Odpovědět0  0
PF_ | 24.1.20086:29
Právě naopak. C++ program je spustitelný na všech systémech, pro které je k dispozici C++ kompilátor. Program v Javě je rozumně spustitelný všude, 1­) kde je k dispozici C++, ve kterém je napsaný HotSpot, a 2­) kde si Sun dal práci s naportováním HotSpotu, protože mimo něj nejsou JVMka svými kvalitami až tolik atraktivní. Těch platforem je zákonitě méně než v případě C++. ;­-)
Odpovědět0  0
ASD_ | 24.1.20088:11
To nie je tak celkom pravda, vela veci nespravis bez toho aby si sa musel viazat na konkretnu platformu. Sice sa da spravit jeden kod pouzitelny vsade, ale potom je to sami #ifdef WIN32 ... a na zaciatku si treba vsetko zadefinovat, aby na danej platforme nenastal problem. Pokial si je clovek na 100% isty, ze jeho kod nebude pouzity na inej platmofme, tak riesit platformovu nezavyslost je strata casu.
Odpovědět0  0
PF_ | 24.1.20088:34
Obávám se, že za polovinu těchhle problémů můžou právě Windows. :­-­) Posixové systémy si jsou navzájem mnohem blíž. Většinu nekompatibilit za normálních okolností odstíní kód, který je na dané platformě mezi kernelem a většinou aplikací ­- libc, qt, whatever. Pořád ještě mi přijde jednodušší na platformě bez HotSpotu podstoupit trošku těch ifdefů ­(samozřejmě čím míň, tím líp­), než začít dělat vlastní port JVM. Java většinu těch zajímavých platformně závislých věcí stejně nedovoluje, případně neumožňuje je řešit nikterak snadno. ­(Jsem jediný, kdo má pocit, že JNI je to nejobskutrnější FFI, co kdy kdo vymyslel? Naštěstí můj oblíbený jazyk má FFI mnohem příjemnějí... ;­-­))
Odpovědět0  0
ASD_ | 24.1.200811:37
To ze za velku cast tychto problemov moze Win mi je jasne. Vlastne je to dobry sposob ako odslnut ostatne systemi, lebo je jednoduchsie spravit aplikaciu pre jednu cielovu platformu a ked ma ta platforma 95% potencialnych userov tak nik nebude investovat 20­-30% casu na vysse pre 5% ludi. Ano na posixovych systemoch je problemov ovela menej, ale aj tak nevymiznu uplne.
Odpovědět0  0
housenka | 24.1.200811:16
Souhlas. Všechno má své pro a proti. Obecně radši programuju v C++, když se program napíše dobře, je přenositelný v podstatě kamkoliv ­(pokud teda přímo nezávisí na WinAPI apod.­), zákonitě na více platforem než Java. Java je naopak o něco ­"bezpečnější­"; na druhou stranu template v C++ jsou hodně silnou zbraní ­(např.­).
Velkou výhodu Javy vidím tam, kde je potřeba často vydávat nové releasy na hodně platformách, např. konkrétně v mém případě v několika projektech, kde stále ve firmě používáme C­/C++ je docela vopruz přihlašovat se na 5 řůzných unixových systémů a na každým z nich spouštět 32­-bit a 64­-bit build, tam by velmi ušetřilo práci mít tu aplikaci v Javě, protože by se dělal build jenom jeden pro všechny platformy najednou.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4502) | 23.1.200822:14
Takže mám o práci postaráno! Skvěle. Jen nevím zda se tomu chci věnovat, už tak jsem na počítači více než dost. A článek má pravdu, nabídky se hrnou a to člověk ani nikde nemusí podávat inzerát.
Odpovědět0  0
pavel_p (62) | 23.1.200821:30
Není to trochu PR aktualitka zaměřená úzce na programátory nějakého informačního systému ­(není to sice zmíněno, ale konkrétně SAPu­)? Neřekl bych, že zrovna ABAP a VB6 jsou rozšířené, běžně používané jazyky a jinak věřím, že platy jsou v tomto oboru díky nedostatku schopných a školených lidí pohádkové.
Odpovědět0  0
mch81 (421) | 24.1.20088:59
ABAP teda neznam, ale ve VB6 bych nedelal ani za 100K :­-)
Odpovědět0  0
nib | 24.1.200815:36
Tak tak ... ABAP to je maslostroj, právě si dávám od něj na 5 minut oddych :­-)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.