reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Buďte bezdrátoví: Úvod

1.10.2009, Martin Kuchař, téma měsíce
Buďte bezdrátoví: Úvod
Máme tady další měsíc a s ním i nové téma, ve kterém se budeme věnovat bezdrátovým sítím. Ukážeme si nejen úplné základy, ale podíváme se i na rozbor technologií jako takových a otestujeme si několik moderních routerů splňujících aktuální standardy.
Bezdrátové sítě nás, i když si to možná ani neuvědomujeme, obklopují doslova na každém kroku - stačí vytáhnout notebook na střeše výškové budovy a budete se zcela jistě divit, kolik sítí zachytíte.



Druhým důležitým faktorem je nesmírný pokrok, který sítě ze standardu 802.11 za posledních několik let zaznamenaly. Masivní nárůst přenosových rychlostí především s příchodem 802.11n, podpora moderních zabezpečovacích standardů, pokročilé služby pro sdílení dat přímo z Access Pointu anebo sdílené print-servery zabudované taktéž v domácích WiFI routerech.



Zůstaňte naladěni a podívejte se, jaké články a témata můžete v průběhu tohoto měsíce očekávat, s čím vás obeznámí a o co vás obohatí. Samozřejmě nemůžeme prozradit úplně vše - trocha napětí a nějaké to překvapení neuškodí ani na odborném magazínu.


Krátký pohled do historie bezdrátů


Pro všechny méně znalé nebo i nadšené čtenáře přineseme hned v úvodu přehledné okénko do minulosti. Uvidíte, že i nejzarytější milovníci kabelu, kteří nad představou bezdrátového přenosu nevěřícně kroutili hlavou, nakonec sami uznali, že budoucnost mobilní komunikace prostě stojí na bezdrátových sítích.

Zjistíte, že základy WiFi a hlavně technologie FHSS založila dvojice, od které by to nejspíše nikdo nečekal. Hudební skladatel a herečka rakouského původu již v době druhé světové války přišli s technologií, která umožňovala rozprostřít signál napříč sérií frekvencí. O tom, že se tento objev stane natolik převratným a od armádního využití se dostane až do běžně využívané domácí elektroniky, jistě neměli žádné tušení.



Dále se podíváme na dobu ne až tak dávnou, kdy se sítě 802.11 dostaly do hlubšího povědomí a začaly se opravdu masivně rozšiřovat napříč celou republikou. Masivní rozmach veřejných sítí pod správnou CzFree nebo podobných způsobil, že se ve větších městech nebo vesnicích začaly opravdu svižně budovat nové a nové rozvody spojené právě skrze technologii WiFi.

Hromadné snahy tisíců zájemců o propojení počítačů do velkých sítí zapříčinily, že už po několika málo letech bylo prakticky nemožné vytvořit nový bezdrátový spoj. Velké rušení a hlavně nahuštěné přenosové kanály způsobily ve vzduchu doslova zmatek - a to i přes to, že WiFi jako taková byla v samotném počátku určena pro šíření síťové konektivity v domácím nebo firemním prostředí.


Bezdrátový 100Megabit


Chcete doma připojit počítače do jedné sítě, využít alespoň rychlosti 100 Mbps, ale přitom se zbavit veškeré kabeláže? Bude to možná znít jako slogan Horsta Fuchse, ale dnes již opravdu existuje řešení.

Moderní routery kategorie 802.11n podporují teoreticky až 300 Mbps přenosy, které by v praxi měly dosáhnout rychlosti běžného 100 Mbit ethernetu. Především se ale společně podíváme na metody, kterými je takového urychlení možné dosáhnout a co k realizaci budete potřebovat.


PCI karta podporující standard 802.11n

Praktické recenze několika routerů jasně ukáží, v jakých hodnotách se rychlosti pohybují a jaké jsou reálné datové propustnosti při různých druzích přenosů. Bude zajímavé sledovat, zda teoretických 300 Mbps opravdu v praxi funguje, nebo zda se opět jedná o pouhou marketingovou (nebo spíše laboratorní) hodnotu, která je pro běžného smrtelníka nedosažitelná.

Tato kapitola bude završena reálným srovnáním běžné metalické sítě a jejího bezdrátového kolegy, které postavíme do protějších rohů zápasnického ringu. Je v případě rychlé internetové přípojky (30 a více Mbit) možné tuto konektivitu úspěšně sdílet bezdrátově a přitom využít plné rychlosti, nebo jsme stále odkázáni na kabeláž, která jako jediná umožní opravdu rychlé datové přenosy?


MIMO není mimo


Stejně jako v předchozím případě si nejdříve vysvětlíme, co to vlastně technologie MIMO je. V současnosti se touto specialitkou chlubí nejeden výrobce aktivních bezdrátových prvků, avšak velmi často naráží na neznalost kupujících, kteří se nových technologií bojí nebo jim nerozumí.


Router disponující MIMO technologií společnosti Belkin

Čtenářům s větším zájmem o tuto specialitku přineseme i praktické srovnání s jinými typy akcelerace bezdrátových přenosů - i když je totiž propustnost vyšší, jedná se stále jen o "upgrade" některé ze stávajících verzí standardu 802.11.


Domácí multimédia a bezdrát


Do měsíčního tématu bezesporu spadá i přenos multimédií. V současnosti se stále více hovoří o HTPC, o domácích file-serverech nebo NAS řešeních. Ať už se ale jedná o jakoukoliv metodu uložení dat, je vždy hlavní otázkou, jak dostat daný multimediální obsah do vašeho televizoru a systému domácího kina - ruku na srdce, málokdo má asi mezi pokoji nachystané rozvody HDMI nebo DVI kabelů a k tomu sadu stíněných kabelů pro přenos zvuku.



Způsobů celého propojení je ale samozřejmě několik a i v tom si uděláme jasno. Záleží totiž na konkrétních podmínkách, zda je vhodné si u televizoru postavit malé PC a připojit jej do domácí sítě, či zda raději zvolit některý ze speciálních media-convertorů, nebo si vymyslíte vlastní efektivnější řešení.

Zde samozřejmě rádi uvítáme vaše nápady a případné popisy speciálních řešení, kterými bychom se mohli do budoucna motivovat.


3G a mobilní konektivita


Úplně na konec říjnového tématu jsme si nechali moderní 3G mobilní sítě, které sice s WiFi a domácím použitím až tak nesouvisejí, ale jsou neocenitelné například při cestách nebo brouzdání v kavárně či restauraci při obědovém menu.

Jako první bude samozřejmě na řadě detailní rozbor celé technologie popisující principy fungování a vůbec samotnou podstatu celého 3G přenosu. Podíváme se i na přímé srovnání se staršími konkurenty v podání EDGE či GPRS a řekneme si, zda je vhodné právě to či ono řešení.


Aktuální mapa pokrytí 3G datovým signálem

Vzhledem k tomu, že se 3G pokrytí stále rozšiřuje (minimálně naše největší města jsou již prakticky kompletně pokryta) a že se trh s chytrými telefony podporujícími tyto rychlé mobilní přenosy značně rozrůstá, se dá očekávat, že v brzké době bude připojení při procházce zcela běžnou záležitostí.

Abychom ale nemluvili jen v řeči teoretických čísel, provedeme si samozřejmě i praktické testy datových přenosů v těchto sítích. Ukážeme si, jak se snadno a rychle připojit, jakých parametrů dosáhnete v budově ve srovnání s otevřeným prostranstvím a zda má vyšší hustota zalidnění výrazný vliv na finální rychlost přenosu. Provedeme samozřejmě i drobné posouzení z pohledu běžného uživatele, který si na cestách potřebuje přečíst e-mail, podívat se na firemní web a nalistovat aktuální zpravodajství.

Zůstaňte tedy věrní našemu magazínu a nebojte se k celému úvodníku vyjádřit v diskuzi - máte možnost ještě ovlivnit zaměření recenzí, testů a samozřejmě i teoretických rozborů.
reklama