reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Build 2015 – novinky kolem Windows 10 a nejen kolem nich

29.4.2015, Michal Hala, aktualita
Build 2015 – novinky kolem Windows 10 a nejen kolem nich
V San Franciscu začala dlouho očekávaná vývojářská konference Build 2015. Microsoft představil nejen novinky týkající se Windows 10, ale také kolem dalších produktů. Pojďte se s námi na ně podívat.
Na úvod Satya Nadella připomněl něco z historie Microsoftu a pozval vývojáře do ekosystému Windows: „Chceme, abyste přinesli své dovednosti na naše platformy“.

Microsoft oznamuje tři velké posuny v pojímání platformy, respektive tři svá současná hlavní zaměření:
  • Vybudovat inteligentní cloud.
  • Znovu vynalézt produktivitu a business (pracovní) procesy.
  • Vytvořit osobnější práci s počítači.

Tři zaměření Microsoftu

Slovo převzal Scott Guthrie, vedoucí pro cloud a enterprise. Mluví o Azure. Měsíčně přibývá 90 tisíc předplatitelů. Azure podporuje jak Windows, tak Linux. Microsoftu je to jedno, prostě jen chce, aby zákazníci používali jeho cloud. Přichází Mark Russinovich (CTO pro Azure) a Ben Golub z Dockeru a mluví o něm (o Dockeru).

Visual Studio Code (řekněme něco jako Light verze Visual Studia) běží už na OS X i na Ubuntu! A bude zdarma! Dále je řeč o SQL databázích a dvou nových souvisejících službách nad Azure (SQL Data Warehouse a SQL Data Lake). A spousta dalších zajímavostí, které tady ale nebudeme popisovat.

Na řadě je Office. Zdá se, že vývojáři pro Office budou moci vyvíjet vzájemně kompatibilní rozšíření pro desktop, web i iOS. Office teď má mimochodem 1,5 miliardy uživatelů. A zase další podrobnosti, které také oželíme.


One Windows Platform


Na pódium se vrací Satya Nadella a už se začíná mluvit o Windows 10. Windows 10 nejsou podle Redmondu jen dalším vydáním Windows, jsou novou generací Windows. Jsou navrženy tak, aby uživatel mohl interagovat s Windows na široké škále zařízení. Microsoft také od teď chápe Windows jako službu. Společnost chce, aby vývojáři svými aplikacemi mohli oslovit co nejširší spektrum uživatelů Windows. Také známý desktop je zpět.

Přichází Terry Myerson, šéf pro Windows. Microsoft chce, aby Windows 10 byla nejatraktivnější vývojářskou platformou všech dob. Je tu tradiční myšlenka o Windows 10 od tabletů po veliký Surface Hub. Pár slov o Windows Store – jde o zdroj aplikací pro všechna zařízení a místo, kde je půjde všechny najít. Bude i Windows Store for Business, firmy a školy si v něm budou moci vybírat vlastní aplikace z katalogu.


Zařízení pro Windows 10


Microsoft představuje svůj cíl – 1 miliardu zařízení s Windows 10 do dvou či tří let. Současný odhad pro Google Play a KitKat je 500 miliónů zařízení. A iOS ještě míň. Takže malý rýpanec do konkurence. Desktopové aplikace budou také moci být nabízeny prostřednictvím Windows Store.

Potvrzují se dřívější spekulace, aplikace pro Android poběží ve Windows 10. Telefony s Windows 10 budou obsahovat subsystém pro Android! Také bude možné vzít aplikaci v Objective C, nahrát ji do Visual Studia a vytvořit aplikaci pro Windows 10.


Microsoft Edge - logo


Na pódium dorazil Joe Belfiore a předvádí několik ukázek. Transparentní menu Start, připomínka starého dobrého Aera. Aktuálně používané sestavení má číslo 10105. Tedy vyšší než jakékoli dosud uvolněné či uniklé sestavení. Cortana má nové uživatelské rozhraní. Dál je na řadě Project Spartan. Už se jmenuje Edge! Rozšíření pro Chrome či Firefox bude možné s minimem změn použít pro Edge. Cortana je nyní plně integrována s prohlížečem.

Následuje ukázka „desítek“ na mobilním telefonu. Zejména jde o funkci Continuum. Připojením mobilu s Windows 10 k televizi teď dostanete „stolní PC“. Pak jsou na řadě HoloLens. Ty budou již tento týden k dispozici vývojářům. Ukázka zahrnuje aplikace s 3D objekty, například z oblasti anatomie.

Přichází závěr. Satya Nadella zdůrazňuje, že Microsoft chce změnit myšlení uživatelů. Nemají potřebovat nová Windows 10, mají je chtít. A dnešní várka prezentací je u konce.

Zdroj: The Verge
reklama