reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon nemá dost čipů pro své originální cartridge, někde je nevyužije

10.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Canon nemá dost čipů pro své originální cartridge, někde je nevyužije
Společnost Canon si zvolila takový byznys, na jehož ochranu se rozhodla využívat čipy ověřující pravost náplní tiskáren či multifunkčních zařízení. To se stalo terčem časté kritiky, ovšem nyní se sám Canon stává obětí nedostatku. 
Není tajemství, že se dnes nevydělává ani tak na prodeji tiskáren, jako spíše na prodeji potřebných náplní a aby zrovna Canon ochránil své příjmy před prodejem neoriginálních (a samozřejmě levnějších) náplní nebo doplňování těch použitých, začal už dříve využívat v inkoustových či tonerových cartridgích čipy, které zajistí, aby lidé kupovali pouze originální a nové náplně. 
 
 
Tyto praktiky přitom došly až tak daleko, že multifunkce jako konkrétně Pixma MG6320 či Pixma MG2522 přestaly v případě došlé náplně i skenovat. Stačila přitom jen jedna barevná složka, bez níž multifunkce odmítala skenovat dokumenty, což je samozřejmě pouze a jen umělé omezení a zvůle výrobce, který tak brání majiteli používat jeho hardware. 
 
Nyní ale zasáhla ironie, neboť jak potvrdila sama společnost Canon, nedostatek čipů zasahující celý svět se týká i jí a jejího spotřebního zboží. Jde tak konkrétně o tonerové cartridge pro podnikové modely tiskáren a multifunkční zařízení imageRUNNER ADVANCE. 
 
Dle Canonu tyto čipy v cartridgích slouží k ověření stavu náplně a také k ověření jejich pravosti, čili že jde opravdu o produkt firmy Canon. Firma ale dle svých slov přišla na řešení. Začala vyrábět cartridge bez čipů a upozorňuje své zákazníky, že ty nebudou schopny pravdivě informovat o stavu náplně. Namísto toho budou ukazovat 100% úroveň prostě do té doby, než náplň ve skutečnosti dojde a Canon dále na svých stránkách ukazuje, s jakými chybovými hláškami se můžeme setkat a jak je obejít. 
 
Nové cartridge bez čipů se ovšem teprve dostanou na trh. Aktuálně firma očekává, že je začne dodávat od února a někdy později do nich čipy opět vrátí. Dočasně také upraví automaticky rozšiřované firmwary svých tiskáren, aby ty dokázaly s bezčipovými cartridgemi bez problémů pracovat. Nevypadá to ovšem na případ, že by dané tiskárny z řady imageRUNNER ADVANCE i bez aktuálního firmwaru vyloženě odmítaly nové cartridge využít a spíše budou jen zobrazovat upozornění, která lze prostě odkliknout. 


reklama