reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
15.8.2021, Milan Šurkala, aktualita
Na trhu kryptoměn je dost živo a obrovských tržních hodnot dosahují kryptoměny, které byly ještě nedávno hodně vzadu. Na třetí pozici se nyní prodralo Cardano (ADA), které předstihlo i Binance Coin a Tether.
Bison (807) | 15.8.202114:44
Každý drogový kartel by mal mať svoju kryptomenu, aby sme sa v tom vedeli orientovať , tie nič nehovoriace názvy sú prežitok, vznikla by tak skutočná konkurencia medzi kryptomenami, ktorá ich môže nakoniec zlikvidovať, tak ako sa to deje v prípade vojen kartelov.
Odpovědět2  3
snajprik (1557) | 15.8.202117:04
Ved už skoro každý futbalový klub ma svoju kryptomenu, tak prečo nie drogový kartel? :D
Ved už aj Kimi zo severnej korei ju ma :D
Odpovědět2  1
Jardadoma (1504) | 15.8.202111:58
Co by se asi stalo kdyby z nějakého důvodu vznikla panika a všichni by se chtěli kryptoměn zbavit? Kde by se vzalo těch 860 mld na bitcoiny?
Odpovědět6  1
brejncz (37) | 15.8.202112:14
Kdyby se všichni chtěli zbavit BTC, nebylo by potřeba 860 miliard. Jelikož by ho nikdo nechtěl, tak by cena za všechny BTC byla 0,­- USD.
Cena za 1 BTC je daná hladem trhu, čím více lidí prodává, tím rychleji padá jeho cena. Proto se hlídají velryby, co dělají s BTC, hlídá se množství BTC na burze a v peněženkách. Proto má takový vliv jeden tweet od Muska na hodnotu BTC.
Odpovědět4  1
Jardadoma (1504) | 15.8.202112:39
Jak, že by ho nikdo nechtěl? Vždyť to má ohromnou cenu!
:o)
Odpovědět3  3
Jardadoma (1504) | 16.8.202112:48
Ok. díky za info. Takže bitcoin má velikou cenu jenom do doby, než s ním začne hodně lidí platit :o)
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 15.8.202116:00
To samé co se stane, když vznikne panika a všichni se pokusí zbavit ­"tvrdé měny­". Většina lidí příjde na buben. Žádná měna nikde na světe dneska není podložena ničím krom slibů a dluhů. ­(a jediný, kde se pokusil o zavedení unie s měnou krytou zlatem byl kaddáfí. Proto ho také zavraždili)
Odpovědět5  8
RadecekH (810) | 15.8.202120:33
A zase blábol, jak je u vás zvykem.
Hádejte, co by se stalo s cenou zlata, kdyby se ho všichni pokusili prodat. Úplně totéž, co s kterýmkoli jiným aktivem, ať už to jsou akcie, nemovitosti, umělecká díla, známky, počítače...
A že měny nejsou ničím podloženy? Třeba ta česká koruna je podložena veškerými aktivy ČNB. A v těch je mimo jiné i 3,5 bilionu devizových rezerv. Tedy pokud by se všichni chtěli zbavit české koruny, kurz by trochu klesnul, ale rozhodně ne k nule, protože každým poklesem by ty devizové rezervy v korununovém vyjádření rostly.
Aby klesla koruna k nule, musely by k nule klesnou i euro, dolar, libra, musely by zkrachovat všechny státy, jejichž dluhopisy má centrální banka v portfoliu, atd. Prostě by musela zaniknout civilizace jak ji známe.

Odpovědět6  2
klokan83 (150) | 20.8.202113:04
Hyperinflacia nastava vtedy ked centralna banka zacne tlacit velke mnozstva penazi. Od zaciatku pandemie stuplo mnozstvo Ceskych Korun v obehu o 20% ale vyska rezerv CNB sa nezvysila. Je prirodzene, ze kupna sila klesne o 20%.

A to je hlavny dovod preco su kryptomeny lepsie nez klasicke peniaze. Nedaju sa tlacit v neobmedzenom mnozstve. To ze nie su kryte nevadi. Krytie klasickych penazi je iluzia, ­"smoke and mirrors­". Tu je dovod preco: Typicka centralna banka ma v rezervach 4 veci:
­- dolare
­- statne dlhopisy
­- akcie
­- zlato

Zlato je jedina vec co ma v rezervach realnu hodnotu. Centralne banky ho ale nemaju vela.

Centralne banky maju v portfoliu statne dlhopisy pretoze tie su na beznom trhu nepredajne. Tieto dlhopisy maju dlhe doby splatnosti a nulove, pripadne zaporne urokove sadzby. Ak zacne klesat mena, tak su pre centralnu banku nepredajne. Kto si kupi Grecky dlhopis so zapornou urokovou sadzbou? https:­/­/www.ekathimerini.com­/economy­/258916­/greek­-bonds­-in­-negative­-yield­-territory­/

Ostavaju nam akcie a dolare. Problem je v tom, ze dolare aj akcie sa daju tlacit­/emitovat v lubovolnom mnozstve. A americky FED, europska ECB a dalsi to teraz aj robia aby ­"zachranil­" ekonomiku...

Lepsie je natlacene papiere vymenit za nieco co sa neda tlacit. Crypto FTW.
Odpovědět0  0
RadecekH (810) | 20.8.202114:31
Máte ve své úvaze pár chyb.
a­) Jednak si myslíte, že množství peněz v oběhu určuje jejich cenu. A to není pravda. Když vám půjčím milion, tak se množství peněz nezmění ­(s tím asi souhlasíte­). Problém je, že když si ten milion já uložím do banky a následně ho ta banka půjčí vám, tak oficiální množství peněz v oběhu se zvedlo o milion, přestože je to totéž jako první příklad.
b­) Pokles měny a cena dluhopisu nemá přímou souvislost. Když klesne euro ­(třeba proti dolaru­), tak řecký dluhopis bude mít pořád pro ECB stejnou cenu, jako kdyby euro naopak vzrostlo. Aby to mělo význam, musel by ten kupující kupovat dluhopis v jiné měně.
c­) Reálná cena zlata je naprostá kravina. Cena zlata je tvořena primárně důvěrou, stejně jako ­"cena­" kterékoli jiné měny. Kdyby se lidé celosvětově usnesli, že zlato se nebude používat k hromadějí hodnot, tak rázem se cena zlata zřítí, protože zlata máme vytěženo tolik, že dalších pár století bychom nemuseli kopnout do země a přesto bychom měli dost zlata na to, na co ho používáme opravdu prakticky, třeba v průmyslu. Dneska se zlato válí bezúčelně v trezorech, nosíme ho ve špercích a to vše jen proto, že věříme, že nějakou hodnotu má.
d­) Akcie se samozřejmě nechají vydávat v libovolném množství. Ale u akcií nikdo neřeší počet, ale podíl, jaký má člověk v té společnosti. Když mi tedy teď GE ­"sebrala­" 7­/8 mých akcií a zbyla mi jen 1­/8, tak mi to nevadilo, protože můj podíl na firmě se nezměnil. A stejně tak by mi nevadilo, kdyby to bylo obráceně.
Odpovědět0  0
klokan83 (150) | 20.8.202115:05
a­) Mnozstvi penez v obehu neurcuje 100% jejich ceny, ale rozhodne je tam negativne korelace. Kdyz se jich hodne natiskne tak to kupni silu nezvedne.
b­) Pokud se zacne propadat EUR, tak Recky fixed­-rate dluhopis bude junk. Neprodejny, Nikdo si ho nekoupi za dolary, ale ani za EURa. Ani Vy by ste to nekoupil! Tak co to vlastne znamena, ze ­"bude mít pořád pro ECB stejnou cenu­" kdyz to je jenom zdrap papiru ktory se neda spenezit.
c­) Zlato ma hodnotu prave proto, ze historicky je to nejspolehlivejsi forma penez. A duvod proc se tak osvedcilo je ten, ze zlata je omezene mnozsvi. Tvrdite, ze cena zlata a penez je dana duverou. Duverujete vic v omezene mnozsvi zlata a nebo v omezene mnozstvi ceskych korun? Co konkretne omezuje mnozsvi ceskych korun? Spravna odpoved: Nic. A to je duvod proc unce zlata v roce 1970 stala 40 dolaru a ted stoji 1800 dolaru. Trh totiz dolalru neduveruje.
d­) Ja nemluvim o stock splitech. Ja mluvim o emisi. Spolecnosti ruzne manipuluji s poctem akcii na trhu. Znizuji je pres ­"stock buybacks­" a zvysuji pomoci ruznych ­"stock grantu­". Je to proste papir ktery se dobre tiskne...
Odpovědět0  0
RadecekH (810) | 20.8.202116:43
a­) S tím samozřejmě souhlasím. Jen se mi nepozdávala ta vaše formulace, že když se zvýšilo o 20 % množství peněz, že o 20 % klesla jejich kupní síla.
b­) Když vyjdete z předpokladu, že v ceně čehokoli jsou obsaženy už všechny informace, tak to, že kurz měny klesl, neznamená, že bude klesat dále. Krásně je to vidět na grafu USD­/EUR, kde se kurz samozřejmě vyvíjí, občas má období poklesu, občas růstu, ale ve výsledku je ten kurz prakticky stejný, jako byl před 25 lety. Tedy pokles kurzu měny může být naopak důvodem k jejímu nákupu. Krásně to bylo vidět na koruně. Když ČNB začala intervenovat a srazila kurz koruny z 25,50 na 27 korun za euro, tak vzrostl zájem o korunu a tím i zájem zahraničních subjektů o české státní dluhopisy, kterým klesl výnos.
c­) Zlata není omezené množství. Zlata přibývá každým rokem tím, že se těží. Omezené množství je třeba pozemků. Díky těžení se zlato moc neliší od běžné měny. Množství zlata ­"v oběhu­" se zvyšuje každým rokem o cca 3 %. Jestli věřím více zlatu nebo koruně? Evidentně koruně, protože v ní mám daleko více svého majetku, než ve zlatu. Pokud to máte vy obráceně, jste výjimka.
Jinak vaše tvrzení, že trh nedůvěřuje dolaru proto, že v roce 1970 stála unce 40 a dneska 1800 dolarů, je trochu zcestné. Kdyby trh dolaru nedůvěřoval, tak se platí něčím jiným ­(třeba tím zlatem­). Tedy evidentně trh dolaru důvěřuje, jen cena zlata vzrostla. Když nebudete ­"cenu­" dolaru měřit ve zlatě, ale třeba v průměrné ceně počítačů, zjistíte, že tam je ten cenový vývoj opačný.
d­) Psal jste o tom, že akcie lze libovolně emitovat. Ale to platí i třeba o tom zlatu. Když to zlato budete chtít, tak ho vytěžíte. Vy ho ale vytěžit nechcete, buď proto, že by to znamenalo nějakou ekologickou zátěž, nebo proto, že ta těžba je drahá. A u akcií je to stejné. Můžete sice ředit akcie tím, že emitujete další a další, ale tím snižujete hodnotu těch, kdo už ty akcie vlastní. A jelikož o těch dalších emisích akcií rozhodují právě ti, kdo ty akcie vlastní, tak u zavedených společností ­(ne při uvádění na burzu­) je daleko běžnější přesně opačný proces, tedy, že se množství akcií snižuje, což je proces, který asi u zlata nehrozí.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 20.8.202117:10
JEn drobný omyl: Nestoupla cena zlata. Klesl Dolar. A všechny ostatní měny. Vládám všech zemí vyhovuje, když mohou utrácet víc, než mají příjem. ­(tedy, když mohou rozkrást víc, než jaký mají příjem, aby to bylo přesně a na tvrdo řečeno­)

D­), když budete chtít zlato, tak ho vytěžíte? No ono když se o to začneš zajímat tak zjistíš, že takových míst zas tolik není. Ono je zlato tak nějak v civilizovaném světě hledáno a těženo stovky ­(až pravděpodobně desetitisíce­) let.
Odpovědět0  0
RadecekH (810) | 20.8.202118:30
Ten váš drobný omyl je nepochopení reality. Když porovnáváte dvě věci, které mění poměr své vzájemné ceny, tak jedna klesá, zatímco druhá roste. Bez poklesu není růst a bez růstu není pokles. Ale to neznamená, že když v jednom srovnání dolar klesá, že v jiném nemůže růst ­(třeba právě to zlato­/dolar versus počítače­/dolar.
Já nikde snad netvrdím, že zlata vytěžíte neomezené množství. Ale zvýšit produkci je celkem snadné. Je to jen otázka investic. A mimo stávajících dolů ­(které lze zcela jistě těžit rychleji­), jsou na světě i místa, kde se zlato nechází, ale buď ho těžit nelze z důvodu právní ochrany ­(třeba české Mokrsko­), anebo je jeho těžba při současné ceně nerentabilní ­(prakticky všechny doly, které byly v minulosti zavřeny, ale i ložiska, kde se nikdy ani těžit nezačalo­).
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 20.8.202118:43
Přiznávám, že těžbu zlata lze zvýšit. Ovšem maximální možné roční těžené množství je řekněme několikanásobek současné těžby a celkové množství je zatraceně konečné. Zatímco dluh umí banyk generovat do nekonečna. Kolikže to vyrobila Amerika dolarů za poslední dva roky? Není to náhodou cca stejně tolik, jako za celou historii USA dohromady? Ostatně, nač chodit tak daleko. U nás bylo za ty dva roky vygenerováno bohatě přes bilion. Hrubým odhadem se státní dluh ČR zdvojnásobil.. Tohle se zlatem fakt udělat nejde.

A ano, hodnota je o poměru.. Ale věř jednomu. Za zlato si koupíš ještě dlouho po tom, co ti obchodník ­"tvrdou měnu­" ­(spíše měkkou­) odmítne vzít. A to právě proto, že zná jeho vlastnosti a ví, že na tom ve výsledku nekonečně vydělá.

PS: A případě opravdu veklého průs.ru ti bude milion ulitý do švýcarska či na bahamy k prdu. Kilčo zlata v batůžku ti zajistí přežití. ­(nebo smrt, když si toho všimnou oškliví lidičkové. Ale pak alespoň zajistí život JIM :­) Ehm, podle mého jsou dva půlkilové zlaté plíšky, plus nějaké mince zašité do zad batůžku nejlepším možným základem evakuačního zavazadla. Spolu se zbraní.
Odpovědět0  0
RadecekH (810) | 20.8.202119:20
Já s vámi u spousty věcí souhlasím, jen mám pocit, že některé věci záměrně ignorujete.
To, že se u nás třeba ­"vygeneruje­" bilion korun, přeci vůbec neznamená, že o ten bilion je nekrytý a tím sráží cenu všech ostatních korun. U nás ten bilion korun někdo koupil. Někdo reálný, sama ČNB státní dluhopisy nekupuje. Když stát vydá dluhopis za milion a já ho od něj koupím a on následně z těch půjčených peněz zvýší důchody, tak nepřibyl milion jen tak z ničeho. Pokud by ti důchodci ten milion zpátky uložili na účet, tak se skutečné množství peněz v oběhu nijak nezměnilo.
A ano, ty státní dluhopisy nekupují ve velkém přímo občané, ale zato je ve velkém kupují pojišťovny, které potřebují někam uložit své rezervy, kupují to penzijní fondy, kupují to banky, které neví, co s penězi, protože lidé u nás dávají zcela nelogicky přednost nulově úročeným vkladům místo aby investovali.
V případě velkého průšvihu, vám bude zlato asi k témuž, jako ty peníze. V krizích se jako měna používají věci, které jsou užitečné. Třeba právě ty náboje do zbraně, o které mluvíte. Nějak si nedovedu představit, co byste si chtěl koupit za půlkilový zlatý plíšek.
Odpovědět0  0
klokan83 (150) | 20.8.202117:39
c­/d­) Tisknuti penez jde exponencialne skalovat. Tezeni zlata mozna linearne, spis sub­-linearne. Mnozstvi zlata v obehu nemuzete 1000000000000­-nasobit za 5 let. Mnozstvi penez ano: https:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Hyperinflation_in_the_Weimar_Republic
Takze v tom se zlato­/mena lisi podstatne.

c­) Lidi s hypotekou maji vic zlata nez Ceskych Korun ­(protoze Ceskych Korun maji zaporne mnozstvi­). Je to podstatna cast populace ne jenom par vyjimek.

A neduvera v dolar se nemusi projevit tim ze ho prestanu pouzivat. Nekdy ho pouzivat musim i kdybych nechtel. Proste duveryhodnejsi mena se zhodnocuje oproti min duveryhodne. USD­/EUR je treba stabilni, ale USD­/TRY porad stoupa. Je to proto, ze lide duveruji dolaru vic nez Turecke Lire. Turecka Lira nezanikla ­(zatim­). To same plati pro USD­/BRL, USD­/ARS, USD­/INR, USD­/NGN a dalsi. A UDS­/XAU klesa proto ze lidi duveruji zlatu vic nez dolaru.

d­) Ted prave se mnozstvi akcii snizuje. Duvod je ten, ze spolocnosti se zbavuji penez ­(protoze jim neduveruji­) a delaji ­"stock buybacks­". Ale jak vite ze se mnozstvi akcii nezvysi v pripade globalni recese?
Odpovědět0  0
RadecekH (810) | 20.8.202118:52
Takže jsme docílili pokroku. Od tvrzení, že zlata je omezené množství, ke tvrzení, že běžnou měnu lze tisknout rychleji. Teď ještě pochopit, že když ji lze tisknout rychleji, neznamená to, že je nutné ji tisknout rychleji. Tedy to, jestli ta měna je inflační, deflační nebo hyperinflační, je spíše volba toho, kdo ji emituje, než nějaká obecná vlastnost.
To záporné množství korun je od vás dost divné. Protože jste to byl vy, kdo argumentuje, že množství peněz v oběhu roste, tedy jste to vy, kdo vytvoření dluhu považuje za emisi měny.
Samozřejmě, že někdy měny potřebujeme používat, i když je používat nechceme. Ale o tom jsem nemluvil. My Češi máme v naprosté většině úspory v korunách, byť nám nic nebrání jich třeba 90 % vyměnit za zlato. Pořád by zbylo dost na to, co je nutné korunami platit.
Firmy se zbavují peněz ne proto, že by penězům nevěřily, ale proto, že pro ně nemají využití. Pokud je potřebují na investice, tak se jich nezbavují. Když je na investice nepotřebují, tak se je snaží vrátit akcionářům. A buyback je poslední dobou upřednostňován před dividendami proto, že je to nezdaněné vracení, na rozdíl od těch dividend.
Odpovědět0  0
klokan83 (150) | 20.8.202120:51
Klasicke meny neni nutne tisknou hyperinflacne. To mate pravdu. Ale je to mozne. Takze vy musite duverovat centralnim bankerum, ze to neudelaji. A pokud se podivate do historie, tak zjistite, ze to neni jenom teoreticke riziko.

U zlata terari vytezi vse co je ekonomicky rentabilni. To muze spusobit malou inflaci ­(vy tvrdite 3%­), ale nezpusobi to hyperinflaci zlata. Jak to vim? Protoze zlatem se platilo mnohem dele nez menami a nikdy se to nestalo.

A kryptomeny maji uplne nejlepsi vlastnosti. Protoze nejenom ze nemuze k hyperinflaci dojit, ale vsechno je prediktabilni a nemusite duverovat nikomu.

Vy ste napsal: ­"Cena zlata je tvořena primárně důvěrou, stejně jako ­cena­ kterékoli jiné měny.­"
Ja argumentuji, ze je mnohem rozumnejsi duverovat kryptomenam­/zlatu nez klasickym menam, protoze ty muzou ­(a nekdy jsou­) tisknuty neomezene.

Jednotlivec samozrejmne muze mit zaporne mnozstvi penez ­(dluh­). To neni v rozporu s tvrzenim, ze mnozstvi penez v obehu roste. Vy tam nejaky rozpor vidite? To, ze lidi maji hypoteky je fakt a to ze mnozstvi penez v obehu roste je taky fakt: https:­/­/tradingeconomics.com­/czech­-republic­/money­-supply­-m1
Odpovědět0  0
RadecekH (810) | 20.8.202121:40
Kryptoměny můžete taky ­"tisknout­" neomezeně. Jednak tím, že ne všechny mají konečný počet ­"mincí­", ale hlavně tím, že počet kryptoměn není omezen. A už spousta kryptoměn, které měly omezený počet mincí, zanikla na nedůvěryhodnost.
Já nemám nic proti kryptoměnám ­(mám v nich cca 2 % investic­). Nemám ani nic proti zlatu či jiným drahým kovům ­(mám v nich cca 1 % investic­), ale oboje jsou pro mě moc riziková aktiva. Proto mám většinu investic v akciích a klasických měnách. Ty klasické měny nemám úplně jako investici, spíše jsou to peníze, které čekají na vhodnou investiční příležitost.
Ano, vidím rozpor v tom, že tvrdíte o znehodnocování měny kvůli růstu peněz v oběhu a zároveň tvrdíte, že člověk s úvěrem má těch peněz záporné množství. Pokud jako příklad dáváte M1, tak tím, že si od banky půjčím milion a koupím za něj parcelu, tak M1 o milion vzroste ­(mně na účtu neubudou a tomu, komu platím na účtě přibudou­). Nemůže tedy platit zároveň to, že v ten okamžik mám mínus milion. Kdyby to platilo, tak ten, kdo mi parcelu prodal má +1 milion, já ­-1 milion a množství peněz by se nezměnilo, což neodpovídá tomu růstu M1.
Z mého pohledu tedy motáte dva pohledy na to, co znamená množství peněz. Buď se na peníze díváte z pohledu M1 ­(M2, M3, M4...­) a pak nemůže být množství záporné, anebo se na peníze díváte jako na statek, ale pak musíte od M1 ­(atp.­) odečítat ještě dluhy, takže z růstu té peněžní zásoby nemůžete vyvozovat nic o znehodnocování měny.
Odpovědět0  0
klokan83 (150) | 20.8.202122:55
Ja jsem nerekl, ze M1 stouplo kvuli tomu ze si nejdo vzal hypoteku. To jenom vy se snazite stoupani M1 vysvetlit jednou transakci +milion, ­-milion a dojdete k rozporu.

Ja jsem rekl, ze M1 stoupa. Nezavisle na tom, v uplne jinem kontextu jsem mluvil o hypotekach a o dluhu.

Ja jsem taky zacal s krypto na urovni priblizne 2% investic v roce 2014, ale stouplo mi to 80x...
Odpovědět0  0
RadecekH (810) | 21.8.20216:39
Vy jste napsal: ­"Od zaciatku pandemie stuplo mnozstvo Ceskych Korun v obehu o 20% ale vyska rezerv CNB sa nezvysila. Je prirodzene, ze kupna sila klesne o 20%.­"
A já se vám celou dobu snažím vysvětlit, že to není pravda. Snažím se vám to ukázat na úplně jednoduchém příkladu úvěru, kdy vzroste množství peněz v oběhu ­(dle definic M1...­) a přesto kupní síla neklesne ani o korunu. Tím vůbec netvrdím, že neklesla kupní síla koruny. Ona díky inflaci klesla. Ale kupní síla by mohla naopak klidně klesnout i tehdy, kdyby se množství peněz v oběhu nezvýšilo.
Já začínal u bitcoinu na 20 € někdy v té době, co vy. A nebral jsem to jako investici, ale jen jsem si chtěl pohrát s kryptoměnou. A v průběhu let jsem už 4x své množsví redukoval, protože netoužím po tom, mít v kryptu nějak velký podíl svého majetku. Mám velkou averzi k riziku a riziko u kryptoměn je obrovské a navíc nejde moc diverzifikovat, na rozdíl třeba od mých oblíbených akcií.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 21.8.202117:23
Ehm, při té ­"redukci­" jsi patrně přišel o cenu celé nocvostavby, včetně pozemku :­) Ale pravda, chápu.. I já mívám nutkání investovat na jistotu a raději z toho zisk vytahat.
Odpovědět0  0
RadecekH (810) | 21.8.202118:20
Já si to tak neberu. Z mého pohledu jsem přišel přesně o totéž, jako kdokoli jiný. Když něco prodávám ­(ať už kryptoměnu nebo akcie­), vždycky si říkám, jestli je dnešní cena taková, abych to za ni naopak koupil. A pokud ne, tak prodávám podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a nemá smysl toho někdy v budoucnu litovat. Zrovna tak bych mohl litovat každé investiční příležitosti, do které jsem za ty roky nešel.
Asi by bylo něco jiného, kdybych prodával proto, že potřebuju peníze. Ale to se mi stalo naposledy asi před 20 lety.
Odpovědět0  0
klokan83 (150) | 21.8.202117:40
Ja bych krypto nediverzifikoval. Jsou to 99% shitcoiny. Smysl ma par coinu ktere jsou necim specialni. Bitcoin, ETH, treba to Cardano, mozna Monero. A tim bych skoncil.

Diversifikace tady nema az takovy smysl jako u akcii. Kryptu by hodne prospela konsolidace. Shitcoiny jsou scam a ne investice. Meli by zaniknout.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1578) | 16.8.20218:02
Jak se obyčejný člověk zbaví peněz? Tím, že za ně něco koupí, na burzu je prodávat nepůjde, protože by dostal zase jen peníze, jen s jinou zkratkou v počítačové databázi. Takže nakoupí něco, co bude mít šanci zachovat hodnotu. Nemovitosti, zlato, drahé kameny a pod., případně si koupí i něco pro radost, tedy elektroniku, oblečení, auto, třeba si taky najme krásnou dívku, která by s ním zadarmo nešla.

Jak se obyčejný člověk zbaví kryptoměny? Nijak, nemá ji, kraviny jej nezajímají. Výsledek nesmyslného a navíc energeticky náročného výpočtu prostě nemá žádnou hodnotu.
Odpovědět4  2
wrah666 (6205) | 16.8.20218:46
Neznáš takové veselé historky, jak začne panika, run na banky, lidé během pár minut zjistí, že většina z nich své úspory nedostane atd? A následně i ti co mají hotovost za ní nenakoupí NIC, pak obchodník prostě za bezcené papíry neprodá.
Odpovědět4  1
RadecekH (810) | 16.8.202111:39
Run na banku funguje jen v systému, kdy jsou banky samostatné a nemají nad sebou centrální banku. K runu dojde proto, že banka půjčuje vklady, tedy, když má banka třeba 70 % vkladů rozpůjčovaných ve formě úvěrů klientům, tak v okamžiku, kdy chtějí všichni peníze vybrat, tak banka je nemá k dispozici, protože zesplatnit úvěr nemůže.
Tohle u nás nehrozí, protože ČNB banky kontroluje a zaštiťuje. V okamžiku, kdy by se to stalo a klienti chtěli všechny peníze vybrat nebo převést jinam, tak ČNB ví, že ta banka je zdravá, tedy jí ty peníze poskytne a následně ji donutí snížit množství úvěrů třeba tím, že je prodá jiné bance. Není tam důvod, proč by peníze měly dojít.
O to, že by koruna byla bezcenná, se nemusíte bát, jak už jsem se vám snažil vysvětlit výše. Pokud bude vláda hospodařit s deficitem několika desítek procent a následně ztratí důvěru investorů, tak úroková míra ze státních dluhů vyletí nahoru a koruna sletí dolů. Ale sletí dolů znamená třeba kurz 30­-35 za euro.
Odpovědět3  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.