reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Časopis Playboy začne s prodejem fotek a dalších děl jako NFT

11.4.2021, Milan Šurkala, aktualita
Časopis Playboy začne s prodejem fotek a dalších děl jako NFT
K módě prodeje NFT se přidává další velký hráč. Bude jím časopis Playboy, který po 67 letech přešel do čistě digitální formy a nyní chce začít prodávat kolekci svých děl, na kterých se podíleli i známí umělci.
Časopis Playboy se za posledních několik let hodně změnil. V roce 2015 kvůli Internetu a snadnému přístupu k porno obsahu zrušil nahotiny, od čehož si sliboval snížení ratingu, vyšší dostupnost a prodeje, loni pak přešel od tištěné formy čistě k digitální. Ta tištěná tak skončila po 67 letech. A nyní dochází k další změně, která souvisí s digitalizací celé doby. Playboy začne rozprodávat svou kolekci uměleckých děl jako NFT (Non-Fungible Token).
 
Obálka časopisu Playboy
obálka časopisu Playboy (ilustrační obrázek), autor: rchappo2002 [CC BY-NC-ND 2.0], přes Flickr
 
K tomuto využije partnerství s platformou Nifty Gatewey, která umožňuje nákup, úschovu a další prodej NFT. Z prodeje díla dostane Playboy 80% provizi, naopak ta pro Nifty Gatewey bude zbývajících 20 %. Pokud dojde k dalšímu prodeji NFT, Playboy z těch následujících dostane dalších 10 %. Samotný autor díla (resp. ten, kdo k němu vlastní práva) dostane část z 80% podílu pro Playboy, výši této provize ale neznáme.
 
První dvě "kapky", jak chce Playboy těmto autorským dílům říkat, budou práce od Slimesundaye a Blake Kathryn. Připomeňme ještě, že s Playboyem měli co do činění takoví slavní autoři jako Andy Warhol, Pablo Picasso, Keith Haring nebo Salvador Dalí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama