reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CATL největším výrobcem baterií pro EV, Čína tvoří téměř polovinu Top 10

2.1.2022, Milan Šurkala, aktualita
CATL největším výrobcem baterií pro EV, Čína tvoří téměř polovinu Top 10
Čínské společnosti už nějakou dobu hodně investují do technologií akumulátorů a jejich tržní podíl dosahuje velmi vysokých čísel. Z 10 největších výrobců baterií pro EV mají téměř polovinu celého trhu.
Lithiové akumulátory (ale i jiné bateriové technologie nevyužívající lithium) jsou dnes v popředí zájmu a vývoje. Nejsou to už ale telefony a notebooky, které by byly tak moc mezi předními tahouny vývoje, nýbrž dnes to táhnou především elektromobily. A právě o elektromobilech pojednává průzkum společnosti SNE Research. Ta hovoří o tom, že jedničkou na trhu akumulátorů pro EV je stejně jako loni čínská společnost CATL. Ta se z 24,1% podílu dostala na 31,8 %, takže téměř každý třetí elektromobil na světě má akumulátor od CATLu. Nejsou to ale jen vozy čínských automobilek, tyto akumulátory totiž využívá v některých verzích např. i Tesla. Poněvadž celý trh rostl o 112 %, znamená to pro CATL nárůst produkce o 180 %.
 
CATL
 
Naopak druhé LG, které je často používáno tradičními automobilkami, spadlo z 22,9 % na nynějších 20,5 % a drží si druhou pozici. Nicméně i přes pokles tržního podílu šla produkce o 90 % nahoru. Výrazně si pohoršil Panasonic, který sice nadále drží 3. pozici, ale pád z 19,4% zastoupení na 12,5 % je velmi výrazný. Protože celý trh šel na více než 2násobek, i tento pád podílu na trhu znamená 36% nárůst produkce. 
 
Dále tu máme čínský BYD (9,0 %), následuje korejský SK Innovation (5,8 %) a Samsung SDI (4,5 %). Zbytek v Top 10 tvoří čínští výrobci. Pokud vezmeme všechny čínské výrobce v Top 10 (CATL, BYD, CALB, Guoxuan/Gotion, EVE Energy a Sunwoda), tak mají 48,1% podíl. Korejské značky v Top 10 (LG, SK Innovation, Samsung SDI) mají 30,8% podíl.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama