reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
7.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
Loni byl oznámen 2týdenní test autonomních autobusů na trati v blízkosti skotského Edinburghu. Nyní se tyto vozy dostávají do reálného provozu. Jezdit zde začnou od května a jde o vozy s autonomním řízením na 4. úrovni.
Tech-boy.lukas (1254) | 8.4.20239:07
řekl bych že pokrok je pěkný, ale čím dále více se prohlubuje už tak u lidstva vysoká bezohlednost. Autonomní autobus počká na dobíhajícího pasažera nebo zavře a odjede? Tak samo jsou autonomní lodě, taková loďit když projede nedej bože kolem trosečníka který je měsíc na záchranném člunu, počká a nechá ho se nalodit nebo jen tak projede kolem?
Odpovědět1  1
CooliPi (378) | 8.4.202310:46
Autonomni autobus priskripne duchodce ve dverich a ujede. Bezohlednost stroju a lidi se spojuje ve vizi automatizovane spolecnosti kde zisky z automatizace jdou jejich provozovatelum a externality plati vsichni ostatni. Provozovatele stroju si je davaji do nakladu a neplati z jejich porizeni dane, ostatni plati dane ze sve prace a plati na ostatni chudaky. Nalodit trosecniky kteri uprchli z pekla ktere jsme jim nainstalovali globalizaci se dokonce stava zlocinem. Hlavni naplni jedne pulky politickeho spektra je presvedcovat spolecnost, ze zchudli lide jsou pritezi pro novodobe zbohatliky, kteri neplacenim dani tahnou spolecnost. ­[ke dnu­]

Krasna vize budoucnosti. Akorat jenom cast lidi si dokaze predstavit, kam to povede. Ti kdo ji ridi ji vidi jako ruzovy sen. Po oddeleni nabozenstvi od statu se znovu oddeluje ridici kasta lidi od lidi rizenych. S pomoci AI.
Odpovědět1  3
maraou (460) | 8.4.202313:20
Jak to tak ctu, tak staci vystrel z Aurory a veci se muzou zacit “zlepsovat”. Delnicka trida povesi elitare na sloupy verejneho osvetleni a tridni spravedlnost nas dovede ke svetlym zitrkum.
Odpovědět1  0
Choakinek (1548) | 8.4.202314:39
Čteš to špatně, ale to neznamená, že tam CooliPi nenapsal nesmysly ;­-­).
Odpovědět0  0
Choakinek (1548) | 8.4.202314:34
Tak počkání na dobíhajícího pasažéra by asi šlo naprogramovat, tam problém nevidím.

V případě trosečníka je to jako by kolem něj neprojela žádná loď. Prostě zrovna projela autonomní, nedá se nic dělat, musí čekat dál :­-­).

Ačkoliv dost bude záležet na tom, jakou detekcí objektů takovou loď vybaví. Pak by to neznamenalo, že autonomní loď automaticky trosečníka nalodí ­(bezpečnostní riziko­), nicméně loď automaticky může podat zprávu o možné přítomnosti trosečníka a buď jej naloží na pokyn nebo pro něj přijede jiná, lidmi ovládaná loď.
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1254) | 8.4.202315:43
no já si právě nedokážu představit, jakými senzory by musela ai disponovat aby poznala že dotyčný běží zrovna na bus, určitě kamery kolem dokola busu ale pak zpracovat ty data. Zrovna včera jsem stál extra dlouhou frontu v kauflandu, a nevím dle čeho pán poznal že bych rád odešel se podívat do regálu a sám mi nabídnul, ­(klidně běžte, já vám ho kdyžtak potlačím­), ono proto jsem napsal trosečník měsíc na člunu, ta jiná loď kterou by tam posala ta autonomní už by mohla třeba přijet jen pro ostatky
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (4498) | 8.4.202316:18
Na to stačí jedna kamera ­(případně dvě nebo kombinace jedné a hloubkové kamery­). Na zpracování nepotřebujete nic složitého, to Vám udělá i klasické CPU, natož ta extrémně výkonná GPU, která v těch autech jsou. V obraze pózu běžícího člověka od stojícího nebo jdoucího poznáte už roky. Jakmile znáte hloubku, znáte i rychlost pohybu objektu, nemluvě o tom, že se do toho dá zakomponovat i odhadovaný věk osoby ­(mladý člověk poběží na autobus asi o něco rychleji než starší, jehož ­"běh­" nebude rychlostí pořádně odpovídat ani chůzi mladého. A ono rozpoznat běžícího člověka na autobus je záležitost, která je mnohdy obtížná i pro člověka ­(třeba tady u nás nejsou lidé moc zvyklí na nastupování předními dveřmi, takže co si pomyslíte o člověku, který vypadá, že jde rychle k autobusu, ale neběží a kolem předních dveří projde bez povšimnutí?)
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1254) | 9.4.202311:20
Jedna kamera kteráí uvidí kolem celého busu,. aha vy myslíte že bude namontována jako radar va otáčet se :­-­)­))
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4498) | 9.4.202311:26
Tak jsem to nemyslel. V daném směru Vám stačí dvojice klasických kamer nebo klasická+hloubková kamera. Jestli tuto kombinaci budete mít na autobusu 4krát, 6krát, 8krát do různých směrů, to už je vedlejší. Jde o to, že v daném směru Vám stačí jen dvojice takových senzorů, abyste to dokázal vyhodnotit.
Odpovědět0  0
CooliPi (378) | 9.4.202316:19
AI ­(Artificial Idiocy­) vzdy prekvapi tim, jak nejakou banalni situaci a nestandardnich podminkach blbe vyhodnoti. Soucasne AI chybi inteligence ­- takova ta selska ­- vidim neco, co nezapada do naucenych vzorcu, tak se zastavim a spustim alarm.

A o tom asi je tato diskuse. To, ze stroje zvladnou 99.99% situaci prave nic nerika o tom, jak se zachovaji v tech zbyvajicich 0.01%

Z nejbanalnejsich situaci treba ta, kdyz mamina s detmi a kocarkem vystupuje. To je na dlouhe lokte, dostat se mezi lidmi ven a neztratit zadne dite. A prodluzuje to dobu vystupu. V rodine se nam stalo, ze dite vystoupilo z vlaku a zavrely se dvere. Rodic na druhe strane.

V autobuse staci zacit rvat na ridice aby zastavil. Ve vlaku mate zachrannou brzdu. V AI vozidle vam pak take pomuze jen zachranne tlacitko. Kdyz na nej dosahnete.
Odpovědět2  0
Choakinek (1548) | 8.4.202321:37
"...ta jiná loď kterou by tam poslala ta autonomní už by mohla třeba přijet jen pro ostatky...­"

To by mohla, to je prostě osud, který se stal už mnohokrát, zejména během různých námořních válek ;­-­).

Z těla autonomní lodi by se mohl uvolnit balíček zásob a první pomoci, který by bral v potaz pravděpodobný čas připlutí lidské pomoci.

Pokud by to nestačilo, tak smůla, no :­-­).
Odpovědět0  0
maraou (460) | 9.4.202310:41
Budeme ucit stroje ohleduplnosti, protoze je to jednodussi, nez byt ohleduplni?

Bohate staci, kdyz si nektery z duchapritoˇmnych cestujicich stoupne do dveri a nenecha automat zavrit.
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1254) | 9.4.202311:27
nevím, toto je na každém rozhodnutí. Já se třeba nebojím ale někteří třeba jo. ­"Bohate staci, kdyz si nektery z duchapritoˇmnych cestujicich stoupne do dveri a nenecha automat zavrit.­" a u nás výtah když jste mimo fotobuňku, tak mám vyzkoušeno že tlačí dveřmi i 50kg ležící pytel, tak moc je ­"slabý­". Když tam dáte blbě ruku a nečekáte to tak vás to poraní, nebo jí to zlomí.
Odpovědět2  0
CooliPi (378) | 9.4.202316:10
"Bohate staci, kdyz si nektery z duchapritoˇmnych cestujicich stoupne do dveri a nenecha automat zavrit.­"

https:­/­/www.youtube.com­/watch?v=HblCx2ynjaE
Odpovědět0  0
maraou (460) | 10.4.202311:10
Tak rozumny predpoklad je, ze po sobu testovaciho rezimu tam bude pritomna asistence, ktera osetri problemove stavy. AI se pote douci. Pribudou ruzne signalizacni tlacitka a mechanika dveri se napriklad upravi pro vetsi citlivost.

Btw. Zavrenou holcicku by driv ropoznala AI, nez nepozorny ridic. Protoze AI sice nema selsky rozum, zato se neunavi, nema blby den a kontroluje vzdy a vsechno.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.