reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CDCheck - kontrola čitelnosti vašich dat

20.7.2005, Eagle , článek
CDCheck - kontrola čitelnosti vašich dat
CDCheck je malý šikovný prográmek, který vám umožní kontrolovat čitelnost vašich CD (či DVD, HDD...), binárně porovnávat jejich obsah s jinými zálohami a konečně také vytvářet kontrolní součty na mnoho formátů včetně běžně používaných MD5 a CRC32. Nikomu, kdo se zajímá o spolehlivost záloh, by neměl uniknout.
Kapitoly článku:
Hash - kontrolní součty

Vyjma binární kontroly dat navzájem mezi různými zdroji nabízí CDCheck jednu velmi užitečnou vlastnost - tvorbu kontrolních součtů (hash). Co to kontrolní součet je? Jedná se o určitý algoritmus, který vytvoří jakýsi otisk souboru. Jednoduchý příklad - pokud bych sečetl hodnoty každého desátého byte v souboru a výsledek si poznamenal, pak při změně některé z hodnot se výsledek bude lišit a já budu moct porovnáním starého a nového výsledku jasně prokázat, že došlo ke změně. Pochopitelně za těchto okolností by se musel měnit právě některý z desátých bytů. V praxi používané kontrolní součty pracují zhruba na tomto principu, jen jsou mnohem důmyslnější. Samozřejmě nejsou schopny odolat jakékoli změně, přesto jsou dostatečně spolehlivé na to, aby mohly dobře posloužit ke kontrole správnosti dat.

Existuje a v praxi se využívá množství metod výpočtu kontrolních součtů. CDCheck jich nabízí cca. 20. Z těchto však dvě mají dominantní pozici - CRC32 a MD5. První jmenovaný je například součástí projektu zlib, což je kompresní knihovna používaná obrovským množstvím programů (namátkově například Download Accelerator, eMule...). Součet systému MD5 zase bývá uváděn u stahování z některých serverů z Internetu (například u Nero Burning ROM). Že tyto dva dominují, ovšem neznamená, že jsou jediné používané. Tak například při stahování Fedora Core distribuce Linuxu je uváděn kód SHA1:




Pro zájemce uvádím, že informace o systémech kódování lze nalézt na stránkách RSA Security.

Jaký význam mají kontrolní součty? Umožňují zkontrolovat, zda čtená data jsou skutečně správná. Výhodné je to třeba v situaci, kdy si nechcete pořizovat kompletní zálohu dat, ale zároveň také chcete mít vše pod kontrolou - a pokud by se něco pokazilo, nebude problém získat ztracené soubory znovu.

Jak se součty pracovat v CDCheck? Program má dvě ikony - Kontrola (Hash) a Ověřit (Check). Ta první slouží k vytvoření součtu:




Zde si jednoduše vyberete adresář či soubor, ke kterému má být součet vytvořen, a jméno kontrolního souboru. A dále pak samozřejmě typ součtu. Zvolíte-li systémy MD5 nebo CRC32, program nabídne uložení do kompatibilních formátů s příponami .md5, respektive .sfv. V opačném případě uloží součty do souboru s příponou .crc. Faktický rozdíl je tento:


Verze .crc použitelná pouze u CDCheck


Verze .md5 použitelná u více programů


Spočívá v rozličném formátu uložení dat, kde v případě souboru .crc je možné tento použít pro kontrolu pouze v programu CDCheck. Naopak standardizovanou verzi .md5 je schopná kontrolovat kdejaká aplikace (např. Total Commander).


Kontrolu podle souborů .sfv či .md5 zvládá i Total Commander - stačí na soubor poklepat

Jaký systém zvolit? Osobně se přimlouvám za MD5, protože je široce podporovaný a poměrně bezpečný. A pokud jde o velikost, testované CD se 103 soubory v devatenácti adresářích vyžadovalo kontrolní soubor o velikosti pouze 5kB. U DVD s 27 763 soubory ve 333 adresářích činila velikost souboru cca. 2MB.

Druhé tlačítko v programu CDChech - Ověřit (Check) - pak slouží k ověření souborů dle dříve vytvořených kontrolních součtů.




Zde zadáte soubory na zkontrolování a samozřejmě cestu k souboru s kontrolními součty. Pokud vás náhodou zaujala položka Automatická detekce, pak vězte, že tato volba se pouze pokusí vyhledat kontrolní soubor, nic jiného zázračného neudělá (... takže když ho nemáte, nepomůže vám). Výsledek je v případě chyby oznámen slovy "... kontrola ověření zrušeno..." s vypočítanými součty.


reklama