Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CeBIT 2004: LG-SC8000 - Komunikátor velikosti smartfounu

23.3.2004, Zdeněk Michálek, článek
CeBIT 2004: LG-SC8000 - Komunikátor velikosti smartfounu
Téměř totální řešení typu All-In-One (PDA, telefon, fotoaparát, GPS) s rozumnou hmotností a minimálními rozměry - to je poprvé v Evropě prezentovaný komunikátor LG-SC8000
Základní informace o příjemné novince od LG Electronics jsme přinesli v prosincovém článku na Světu PDA. Jen pro rekapitulaci základní údaje:

displej2,8" 240x320, 262 000 barev, TFT-LCD
procesorIntel XScale PXA-260
grafický procesorMediaQ MQ1188
operační systémWindows Mobile 2003 (korejský)
paměť64MB RAM / 128MB ROM (flash)
kamera1,1MPix (včetně blesku)
ostatníUSB/IrDA, GPS (gpsOne)
rozměry110 x 58 x 24mm, 192g

Komunikátor mě skutečně zaujal - musím podotknout, jako po dlouhé době jeden z mála kapesních počítačů, podobajících se jeden druhému jako vejce vejci (s výjimkou "levné" řady iPAQů, ty - podle mého názoru - prostě nemají obdobu). Můj názor na totální standardizaci tohoto trhu ostatně potvrzuje i občasné zoufalství recenzentů ze "stáje" Světa PDA, když už skutečně nevědí, co na konkrétním modelu "vypíchnout".

Důvod zaujetí je jednoduchý: komunikátory jako Treo jsou příliš "sparťánské", mmO2 zase příliš "PDÁčková" (tj. jde jednoznačně o PDA doplněné GSMkovým modulem). SC-8000 by mohla být tipem na onen dlouho hledaný rozumný kompromis - je do dlaně "tak akorát" aby nevadila o moc víc než trochu přerostlý mobil, na druhé straně je její vzhled, ovládání a rozměry dost "PDÁčkové" na to abych byl ochoten si do něčeho podobného poznamenávat adresy, události atd.

Příznačné je, že s něčím podobným přichází firma, která s výrobou PDA nemá žádné větší zkušenosti. Možná je právě toto výhodou - třeba o některých nemožnostech ani neví, že jsou nemožnostmi, a proto je neřeší ;-) ? Každopádně je to další důkaz toho, že LG je gigant který když se do něčeho pustí, stojí to většinou za to. A jednomu nezbývá než být potěšen, že má zastoupení i v ČR, takže v okamžiku, kdy budou uvolněny modely "pro Evropu", budou velmi pravděpodobně k mání i u nás.




PDA jsem měl v ruce jen chvíli, zájem od potencionálních zákazníků o něj byl na CeBITu skutečně enormní.


V současné době má SC8000 dva zásadní nedostatky:
  • Je jen v korejské verzi (anglická verze má být doplněna cca v polovině roku 2004)
  • Existuje jen CDMA verze. GSM provedení by mělo být k dispozici koncem roku 2004

Komunikátor je - oproti např. mmO2 XDA II, kterému konkuruje ve zhruba stejné kategorii - menší, příjemněji se drží a subjektivně se s ním lépe telefonuje. Vysouvací klávesnice je pouze číselná - to je sice potěšitelné při telefonování (tlačítka jsou velká), spíše bych ale uvítal klasickou QWERTY klávesničku a emulaci "té telefonní" na displeji. Možná ale nejsem úplně typický uživatel, přece jen si podobné hračky budou kupovat i méně "počítačově" zaměření uživatelé než já, takže tento "nedostatek" považuji za spíše subjektivní.

Upozorním raději ještě jednou na to, že vestavěný fotoaparát má rozlišení jakž-takž použitelné i pro "normální" fotografování (něco málo přes 1MPix, tzn. žádných pár set tisíc bodů typických pro "foťáky" na mobilech) a že součástí je (rovnou v základním provedení) i GPS.

Z hlediska výbavy lze snad vytknout jen absenci Bluetoothu - přece jen počet vyznavačů bezdrátových "bondovek" utěšeně roste. A ještě jedna absence - tentokrát zásadní, která (snad) časem zmizí (aspoň podle info od nepříliš fundovaných pracovníků LG na CeBITu): žádná paměťová karta, to je v současné době snad už archaismus, co říkáte, LG ?

Doporučená koncová cena SC8000 pro evropský trh by se měla pohybovat kolem 600 EUR, tzn. zhruba 20 000,- Kč. To není právě málo, takže nezbývá než doufat, že některý z mobilních operátorů projeví o novinku zájem a zařadí ji mezi dotované modely.