Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CeBIT 2005: Extrémní grafiky a počítače u XFX

10.3.2005, Zdeněk Kabát, aktualita
CeBIT 2005: Extrémní grafiky a počítače u XFX
Hala 23 vyhrazená na CeBITu pro grafické karty toho nabízí opravdu hodně. Za nejzajímavější ale považuji stánek XFX, který se nese opravdu ve velkém stylu. Po rozhovoru s marketingovým manažerem z Nizozemska, o kterém by mohl nezaujatý pozorovatel...
Hala 23 vyhrazená na CeBITu pro grafické karty toho nabízí opravdu hodně. Za nejzajímavější ale považuji stánek XFX, který se nese opravdu ve velkém stylu. Po rozhovoru s marketingovým manažerem z Nizozemska, o kterém by mohl nezaujatý pozorovatel říct, že mu šplouchá na maják, jsem se rozhodl, že o této firmě napíši nejdříve.




Samotný stánek, který je spojením něco mezi garáží, dílnou (na zdi tam visí grafické karty mezi šroubováky a kladivy) a zmřížovaným hřištěm na streetball, nabízí opravdu zjímavé pokoukání. Z grafických karet bych vybral jen pasivně chlazenou GeForce 6600 a také GeForce 6200 s nativní podporou AGP. Ovšem zajímavějších počinů dosáhlo XFX v oblasti počítačových sestav.




XFX se totiž podílí na stavbě "extrémních" počítačů, a to převážně ve Spojených státech, kde dokonce běží poměrně slušná televizní reklama ve stylu "tito chlapíci vám udělají z počítače dělo." První vzfocená sestava s kódovým označením "Two-faced" ukrývá ve svých transparentních útrobách GeForce 6800 Ultra SLI, Athlon 64 4000+, ale také dotykový displej, který je společně s DVD mechanikou a regulátorem větráků umístěn netradičně z boku. Druhá fotka pak ukzuje něco vskutku netradičního - malý barevný LCD displej, který v přímém přenosu ukazuje prostřednictvím webkamery vnitřek sestavy. Pro někoho zvrácené, pro někoho "extrémně" zajímavé.




Poslední dvě fotky se týkají asi nejzajímavější grafické sestavy, se kterou jsem se na CeBITu zatím setkal - dvojice karet XFX GeForce 6800 Ultra s 512MB paměti pracující v režimu SLI. To vše společně s Athlonem 64 chlazené vodou se dvěma masivními tepelnými výměníky. No řekněte, chtěli byste něco takového domů?




Na CeBITu možná ještě objevím zajímavější věci, ale takové šílenosti jako u XFX, to se jen tak nevidí.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.