reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny DRAM stále padají navzdory očekáváním

6.10.2015, Jan Vítek, aktualita
Ceny DRAM stále padají navzdory očekáváním
Přestože se očekávalo, že pro výrobce pamětí DRAM nastane oživení a pokles cen se přinejmenším zastaví, ten naopak pokračuje. Paměti DDR3 na trhu dále zlevňují, ačkoliv se tomu firmy zuby nehty brání.
Když se tedy podíváme na ceny pamětí DDR3 a DDR4 na našem trhu, pak jsme v poslední době mohli zaznamenat spíše zastavení poklesu cen, které se v posledních dnech a týdnech drží na stejné úrovni. Nemusíme se ale obávat toho, že by snad ceny pamětí šly brzy vzhůru, neboť dle DRAMeXchange cena za nabízené DDR3 s kapacitou 4 GB klesla ze srpnových 19 USD na aktuálních 18,50 USD. Stalo se tak navzdory snaze hlavních výrobců pamětí udržet cenu na úrovni 20 až 21 dolarů.





Firmy vidí hlavní problém v operačním systému Windows 10. Ten měl dle zástupce DRAMeXchange způsobit, že obvyklá sezóna nejvyšších prodejů mobilních počítačů byla jedno velké zklamání, neboť distribuce systému Windows 10 zdarma nepřiměla uživatele k upgradu, respektive k výměně počítače. A navíc, nový systém si snadno vystačí s objemem paměti, který stačil už starším Windows 7 nebo Vista, čili nároky na paměť RAM se nemění.

Nelze ale všechno svést na Microsoft a notebooky. Výhled do budoucna totiž také říká, že také prodeje chytrých telefonů a serverů klesnou, čili zde se ztenčují další trhy, na nichž působí výrobci pamětí DRAM. V DRAMeXchange tak předpokládají, že pokles cen pamětí DRAM bude v příštích kvartálech ještě intenzivnější a potrvá přinejmenším ještě v průběhu první poloviny roku 2016. Očekávat také můžeme velký souboj mezi firmami Samsung, SK Hynix a Micron, které budou bojovat o svá odbytiště a dobrý výhled má právě Samsung, který bude na konkurenci tlačit časným přechodem na 18nm technologii, díky níž by výrobní náklady měly jít dolů a vlastnosti paměťových čipů budou lepší (především poměr výkonu a spotřeby).

Zdroj: Hexus.net
reklama