reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny lithiových akumulátorů po letech pádů začaly stoupat, nyní 151 USD/kWh

14.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
Ceny lithiových akumulátorů po letech pádů začaly stoupat, nyní 151 USD/kWh
Ceny materiálů pro lithiové články v poslední době dost stoupají a není tak divu, že se každoroční pokles cen článků zastavil. Zatímco loni šlo spíše o stagnaci, za letošek je to už nárůst ceny na 151 USD za kilowatthodinu.
Lithiové akumulátory jsou důležitou součástí mnoha mobilních zařízení a v posledních letech jde zejména o kriticky důležité součástky do elektromobilů. Zatímco ale v roce 2010 stála jedna kWh doslova šílených 1160 USD, v průběhu dalších více než 10 let spadla, a to loni až na 141 USD/kWh (tedy na osminu). Velký zájem o baterie kvůli elektromobilům ale už nějakou dobu způsobuje výrazný nárůst cen některých materiálů pro jejich výrobu, a tak asi nikoho moc nepřekvapí, že ceny začaly nejprve stagnovat a v poslední době dokonce růst. Hodně se na tom podílí cena uhličitanu litného, jehož cena od poloviny roku 2020 stoupla na 10násobek.
 
Baterie
ilustrační foto, zdroj: stock.adobe.com
 
Výsledkem je, že pro rok 2022 je průměrná cena lithiového akumulátoru pro automotive a energetická úložiště 151 USD/kWh, což je 7% nárůst ceny. Byl by dokonce vyšší, kdyby se v poslední době nezačalo ve větším přecházet na levnější akumulátory typu LFP, které netrápí ceny kobaltu nebo niklu. Stále ale mají problém s lithiem. Pokud jde o trh s elektromobily, tam jsou ceny akumulátorů zpravidla nižší než pro jiná nasazení, takže tam se hovoří o 138 USD/kWh na úrovni akumulátorů a 115 USD/kWh na úrovni článků. Zatímco v minulosti se cena obalu postarala asi o 30 % výsledné ceny akumulátoru, letos se projevily nárůsty cen samotných článků i pokroky v technologiích obalů, které jsou naopak levnější, takže nyní už obaly a elektronika okolo tvoří už jen 17 %.
 
Ceny lithiových článků 2022
 
Ceny se také liší podle trhu. V Číně se průměrná cena akumulátorů obecně dostala na 127 USD/kWh, v USA je přes 157 USD/kWh a v Evropě pak hovoříme dokonce o 169 USD/kWh. Hovoří se také o tom, že LFP články jsou obvykle o 20 % levnější než NMC, takže vidíme, že pokud si dáme dokupy ty nejlevnější varianty, tedy Čínu, baterie pro automotive a LFP, tak se i dnes velmi pravděpodobně dostaneme pod magickou hranici 100 USD/kWh (vychází mi to někde kolem 85-90 USD/kWh za LFP článek pro automotive v Číně a 100-105 USD/kWh za LFP akumulátor). Naopak nejdražší varianta, tedy NMC baterka pro úložiště v Evropě, by mohla mírně překročit i hranici 200 USD/kWh.
 
Jak to ale vypadá do budoucna? BloombergNEF (BNEF) předpokládá, že ceny už moc nahoru neporostou a budou v příštím roce spíše stagnovat. Hovoří se o pravděpodobné ceně okolo 152 USD/kWh. Od roku 2024 se počítá s poklesem cen, neboť se mají spustit další projekty těžby lithiových materiálů a dokonce se hovoří o tom, že by se průměrná cena akumulátorů měla dostat pod 100 USD/kWh v roce 2026 (tedy ne jen v Číně pro LFP akumulátor pro automotive, kde se kolem tohoto čísla pravděpodobně motá už dnes).
 
Zdroj: bnef.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama