Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny pamětí DRAM mají dle TrendForce zpomalit zlevňování a začít stagnovat

11.7.2023, Milan Šurkala, aktualita
Ceny pamětí DRAM mají dle TrendForce zpomalit zlevňování a začít stagnovat
Společnost TrendForce vydala nové předpoklady vývoje cen pamětí DRAM. Tyto novinky nás ale už moc nepotěší. Výrazné zlevňování se má znatelně zpomalit a ceny budou klesat už jen mírně. V některých případech mají dokonce stoupat.
TrendForce vydává své pravidelné zprávy o předpokladu vývoj cen pamětí DRAM na další čtvrtletí. Podle firmy se společnostem Samsung a Micron podařilo výrazněji omezit produkci paměťových čipů, což by mělo zastavit pád cen. Dobrá zpráva pro výrobce, ne tak dobrá pro nás, zákazníky. Přesto se pro toto čtvrtletí (Q3/23) nadále předpokládá ve většině kategorií pokles cen, byť už jen mírný. V případě pamětí pro PC by měla jít dolů cena DDR4 čipů o 3-8 %, protože je nabídka stále výrazně vysoká a výrobci se chtějí zbavit nadbytečných zásob. Tato situace je u DDR5 trochu klidnější, a tak se počítá s poklesem o 0-5 %. Úplně stejná situace panuje u serverových pamětí DRAM.
 
DDR paměti
ilustrační obrázek, autor: Mike Deal, [CC BY-ND 2.0], přes Flickr
 
Poněkud odlišné je to ale u mobilních pamětí. Zatímco starší čipy LPDDR4X by stále měly jít s cenou o 0-5 % dolů, modernější mobilní zařízení, která jsou vybavena pamětmi LPDDR5X, by už měla zaznamenat mírný nárůst cen o 0-5 %. Nadále má klesat i cena grafických pamětí GDDR, a to o 0-5 %. Předpokládá se však, že ceny pamětí DRAM začnou růst až v roce 2024, kdy by se o to mohla zasadit i AI a potřeba obrovského množství počítačů pro její trénování.
 
TrendForce cena DRAM pamětí Q3/23
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.