reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
11.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Novela autorského zákona mění fungování mnoha služeb pro ukládání dat. Ty jsou nyní zodpovědné za uložená data, což je pro ně velký problém v případě obsahu chráněného autorskými právy. Česká služba proto raději ukončí svou činnost.
honza1616 (3625) | 13.3.20236:41
Pokud vím tak Ulož.to pouze změnilo systém vyhledávání a je nuceno nabízet nezávislé vyhledávače, tedy jde o úplně něco jiného než odpovědnost za obsah.

Nicméně, ulozto se už několikrát soudilo o sdílený obsah a netvrdím že třeba nezměnilo i samotný přístup k souborům.

Jsem zvědav jak toto celé dopadne, nedivil bych se kdyby se z Ulozto a zbylých přeživších stalo soukromé úložiště, kde obsah vidí po přihlášení jen autor co ho nahrál, nebude zde možnost sdílení protože stahování bude podmíněno přihlášením .
Tedy doslova soukromý cloud ☹️☹️☹️
Odpovědět1  0
arimak (42) | 15.3.202310:14
taky jsem dost zvědavý, co 1. duben přinese. Sám používám cca kolem 6 českých úložišť.
U fastshare už taky nějakou dobu nejde ledacos najít.. :/
Odpovědět0  0
trevl (4) | 12.3.202311:33
"platformy se stávají zodpovědné za obsah, který na ni nahrají uživatelé­"
To je jako kdyby ŘSD bylo odpovědné za to že na jimi spravovaných dálnicích řidiči překračují maximální povolenou rychlost, jezdí opilí nebo zdrogovaní.
Odpovědět5  0
honza1616 (3625) | 13.3.20236:42
Trefné ??......?
Odpovědět1  0
odb (513) | 13.3.20239:55
To nieje trefne.
Trefne by to bolo ak by ISP boli zodpovedny za to, co ludia cez internet prenasaju.
ISP taku povinnost nemaju a ulozt.to a pdobne sluzby niesu ISP. Su to poskytovatelia ulozeho priestoru a to este nie hocijakeho a to je nieco ine.

Budem tu asi za zleho ale ten novy autorsky zakon je krok vpred­/spravnym smerom.
Platformy niesu bezvyhradne zodpovedne za obsah ale maju vecsiu zodpovednost ako mali pred tym. Presnejsie sa definovali veci, ktore v predchadzajucej pravnej uprave neboli vobec riesenie. Predchadzajuca pravna norma nereflektovala dobu a internet ako medium. Tato pravna norma dobieha dobu. Toto malo byt uz davno.
Podotykam, ze som si to celu smernicu EU precital a ako sledujem, tak cital ju len malokto. Co som cital rozne clanky, tak ani autori clankov si tu namahu nedali alebo ucelovo z nej vytahuju len to, co sa im hodi.
Odpovědět0  0
mch81 (421) | 13.3.20239:24
No jak se to vezme, realita je taková, že tyhle služby se z velké části používají pro šíření děl, aniž by s tím vlastníci práv souhlasili a tyhle firmy na tom svým způsobem parazitují, akorát přímo nepřekračují zákon, aby je šlo zavřít rovnou. A aby na tom ještě víc vydělali, tak mají placené tarify, s kterými to jde stahovat ještě rychleji. Oficiálně to jsou data uživatelů a co si tam dají je provozovateli jedno. Reálně je všem jasné, co se tam nahrává a co tam všichni hledají... Neříkám, že jsem tam nikdy nic nestáhl, ale chápu, že autorům to vadí. Pořád je to jejich dílo a dali do toho svoje prostředky.

S tou silnicí to není úplně srovnatelné ­- to je prostředek komunikace a většina lidí ta pravidla dodržuje. Silnice je spíš jako ten Internet a ŘSD jako ISP. Po něm taky nikdo nechce, aby hlídal, co kam nahráváte­/stahujete. Pokud ale budete provozovat třeba sklady a budete vědět, že většina nájemců tam pěstuje trávu nebo vaří drogy, tak nejspíš budete mít taky povinnost to oznámit.

V případě dat je to pravda komplikovanější, dělat nějakou analýzu, která odhalí autorsky chráněný obsah a bude dostatečně spolehlivá. Na to ty menší spolky mít nebudou. Obecně se ale tenhle boj mezi autory a stahovači stejně nedá vyhrát, vždycky to někdo nějak obejde, chvíli to bude fungovat ta pak se přejde na něco jiného...
Odpovědět1  0
arimak (42) | 15.3.202310:22
ale výpalné aka autorský poplatek budeme platit pořád, že? Takže i když má někdo hdd, sdd, paměťové karty,... jen pro instalaci sw a svých vlastních dat, stejně aut. popl. zaplatí. Na nějaké čestné prohlášení a posílání na OSA se asi každý vy*
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1066) | 11.3.202314:06
pidalin ­- Váš dlouhý komentář se zde objevil dvakrát, tak jsem jeden smazal, ale smazaly se tím oba. Tak zde prosím vytvořte nějaký nový komentář třeba jen s jedním slovem a vložím do něj původní znění toho smazaného, které mám k dispozici. Nemohu totiž vytvořit nový komentář a přiřadit jej někomu jinému.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 11.3.202316:23
A já se už lekl že jsem dostal ban za to, že jsem si spletl na jakym jsem serveru. ?
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1066) | 11.3.202316:30
Nene :­-­), ale ten komentář prosím vytvořte coby počátek nového vlákna, ať pak tohle mohu smazat :­-)
Odpovědět0  0
tombominos (1237) | 11.3.202312:13
Skvely tah EU jak posilit jeste vic dominantni postaveni korporaci typu Google a spol.
Odpovědět5  0
odb (513) | 13.3.20239:57
Ta pravna uprava vobec nieje o tom.
Skus si precitat tu smernicu EU.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.