Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čeští studenti jedou na Intel ISEF

2.5.2011, Jan Vítek, aktualita
Čeští studenti jedou na Intel ISEF
Největší světová soutěž pro mladé vědce Intel ISEF se jako obvykle neobejde bez účasti českých studentů středních škol. Ti budou jejími účastníky společně s dalšími více než patnácti sty studentů ze šedesáti pěti zemí, kteří budou předvádět...
Největší světová soutěž pro mladé vědce Intel ISEF se jako obvykle neobejde bez účasti českých studentů středních škol. Ti budou jejími účastníky společně s dalšími více než patnácti sty studentů ze šedesáti pěti zemí, kteří budou předvádět na dvanáct set projektů. Společnou motivací pak budou ceny v celkové hodnotě přes 80 milionů korun a také možnost dalšího studia na renomovaných univerzitách.



Českých studentů se předvede celkem sedm se šesti projekty a jedná se o vítěze státních soutěží SOČ (Středoškolská odborná činnost) a Amavet. Letošní ročník ISEF začne v pondělí 9. května a završen bude o čtyři dny později, kdy bude nejlepšímu účastníku udělena cena Gordona Moorea, jež je dotována 75 tisíci USD. Dva další finalisté obdrží Cenu společnosti Intel pro mladé vědce ve výši 50 tisíc amerických dolarů. Studenti umístění do 4. místa ve svém oboru pak mohou počítat se stipendii na amerických univerzitách.

Soutěžit se bude v mnoha oborech, kam počítáme matematiku, chemii, počítačové, botaniku, lékařství, společenské vědy či ekologii. Konkrétně to bude například Tomáš Svoboda ze Střední průmyslové školy elektrotechnické v Brně se svým prototypem přenosného rentgenu a CT skeneru. Filip Naiser z Gymnázia Aloise Jiráska v Litomyšli představí ovládání počítače bez klávesnice a myši a Charlota Blunárová z Gymnázia Vyškov zase navrhuje ergonomický design dětského mobilního telefobu.

Zdroj: TZ Intel