Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ChatGPT nyní konečně může fungovat i jako vyhledávač, je napojen na Bing

9.10.2023, Milan Šurkala, aktualita
ChatGPT nyní konečně může fungovat i jako vyhledávač, je napojen na Bing
I když se mnozí více či méně neúspěšně snažili používat chatbota ChatGPT jako vyhledávač, ten tuto funkci získává až nyní. Nově je totiž pro některé uživatele napojen na vyhledávač Microsoft Bing.
Chatbot ChatGPT konečně získává velmi užitečnou funkci, kterou od něj sice mnozí očekávali už rok, přitom pro ní nebyl přímo určen. Jak jsme probírali v článku o generativní AI, je dost velkým rozdílem chatbot (tam patří ChatGPT) a chatbot naroubovaný na vyhledávač (tam patří např. chatbot v Bingu). Zatímco ten první je natrénován na obsahu k danému datu, což je v případě ChatGPT do září 2021, ten druhý využívá toto natrénování k převyprávění výsledků nalezených vyhledávačem, tedy i těch aktuálních. A právě ChatGPT nyní získává i tuto vyhledávací funkci, takže v podstatě bude fungovat stejně jako už dnes funguje chatbot v Bingu. Jinak řečeno,po zadání vyhledávacího dotazu se o vyhledání informací postará Bing a ChatGPT je převypráví v nějaké kratší formě.
 
ChatGPT
 
Oblíbený chatbot tak konečně nebude zamrzlý v době před dvěma lety a bude schopen pracovat i s novými informacemi. Aby to však fungovalo, je potřeba být předplatitelem plánu Plus nebo Enterprise. Prozatím tak bude levnější cestou k podobným výsledkům použít prostě Bing přes prohlížeč Edge. OpenAI se ale nechalo slyšet, že vyhledávací funkci by měl v budoucnosti získat i bezplatný ChatGPT, který je stále postaven na starším modelu GPT-3.5. To, zda chatbot pracuje čistě v chatbotovém módu bez přístupu na internet nebo ve vyhledávacím módu, kdy přeformulovává odpovědi vyhledávače, byste měli poznat snadno. V případě režimu vyhledávače se za odpověďmi zobrazí odkazy na původní stránky, ze kterých vznikl převyprávěný text.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.