reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cherry uvádí tichá mechanická tlačítka MX Silent

22.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Cherry uvádí tichá mechanická tlačítka MX Silent
Tlačítka Cherry MX Silent a Silent RGB byla dříve exkluzivně vyhrazena pouze klávesnicím společnosti Corsair, která je nabízí v modelech Strafe. Nyní ale už jsou k dispozici volně i pro další firmy, a tak lze očekávat nové modely.
Společnost Cherry Americas tak už zpřístupnila tlačítka Silent a Silent RGB i jiným firmám než Corsairu a jeho modelům Strafe a přichází také se dvěma jejich verzemi: Red a Black. Ty se budou lišit pouze odporem při stisku, který je jinak lineární. Black mají jako obvykle odpor 60 gramů a Red jsou pak lehčí se 45gramovým odporem při stisku. Obvyklé je také to, že mají zdvih 4 mm, ale reagují už v jeho polovině, čili na dvou milimetrech.




Celkem to tak jsou čtyři typy tlačítek, a sice podsvícená a nepodsvícená Black nebo Red. A co způsobuje, že jejich stisk bude tišší než obvykle? Jiní výrobci zkouší dát mezi tlačítka a klávesu gumový O kroužek, který má prostě trošku utlumit náraz, ale to není tento případ, což se ale z následujícího videa nedozvíme.


Cherry mluví o patentovaném mechanismu, který nemá nijak ovlivňovat hmatovou odezvu při psaní. Využívá se zde spínací část doplněna o díl vyrobený z termoplasického elastomeru, díky němuž se má utlumit jednak náraz samotné klávesy při stisku, ale i hluk tvořený jejím puštěním a vrácením se do původní pozice.






Okolní obrázky mluví o tom, že moment stisku je nedetekovatelný, což ale nemá nic společného s hlukem. Jde prostě o důsledek lineárního stisku tlačítka, které nám na rozdíl od verzí Blue či Brown nijak nedá vědět, že sepnulo. Stejné to je ostatně třeba i u zcela základních Cherry MX Black, kde si to můžeme vyzkoušet pomalým a postupným stiskem. V jednom momentu na monitoru uvidíme nový znak, ale ze stisku tlačítka samotného nemáme šanci poznat, že se něco stalo.





Můžeme tak očekávat, že klávesnice Corsair Strafe budou nyní následovány dalšími novými modely s tlačítky MX Silent. Ostatně výrobci klávesnic mohou klidně použít staré modely, do nichž se pouze začnou montovat jiná tlačítka. Jestli je ale přínos tlačítek MX Silent k tichému psaní na klávesnici výrazý, to nelze jen tak říci a bude potřeba si to prostě někde vyzkoušet.

Zdroj: Hexus.net
reklama