Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ChihiraAico: robotická žena od Toshiby

25.3.2015, Jan Vítek, aktualita
ChihiraAico: robotická žena od Toshiby
Toshiba ukázala humanoidní robotickou ženu ChihiraAico, která má tak lidskou tvář i postavu. Dala by se tak označit za androida, čili robota připomínajícího lidskou bytost. Na stánku firmy předvedla zpěv i mimiku.
ChihiraAico dostala své jméno spojením dvou slov, přičemž to první znamená v japonštině zemi a mír a druhé kombinuje slabiky slov myšlenka a komunikace (samozřejmě opět v japonštině). To ostatně ChihiraAico sama "řekla" návštěvníkům letošního veletrhu CES, a to ve znakové řeči.





Dále předvedla i zpěv za doprovodu pianisty a v průběhu celé prezentace mohli návštěvníci sledovat i imitaci emocí s pomocí mimiky tváře, a to úsměv, rozhořčení i smutek. Zlí jazykové říkají, že rozpolcenost jí ještě moc nejde.

ChihiraAico se může také pochlubit svou realistickou pletí a přirozenými pohyby včetně mrkání víček, přičemž jak realistické tyto pohyby jsou, na to se můžete sami podívat díky přiloženému videu.


Toshiba plánuje roboty jako ChihiraAico nabídnout pro oblasti sociální péče, zdravotnictví, výroby, průmyslu a zábavy. Ti přitom budou obsahovat různé moderní technologie či senzory, takže budou umět promluvit pomocí syntézy hlasu, rozpoznávat lidskou řeč a vše pro to, aby mohli pracovat třeba na pozici recepční, společníka pro pacienty s demencí, vzdálené poradce, pečovatele, překladatele znakové řeči, atd. To má nastat v roce 2020

Dlužno dodat, že ChihiraAico byla vyvinuta ve spolupráci s aLAB, univerzity v Osace a technologických institutů v Shibaura a Shonan. Instituty dodaly především 43 pohonných jednotek, díky nimž se robot hýbe a univerzita s aLAB přispěla technologiemi pro vytváření mimiky lidské tváře.

Zdroj: TZ Toshiba