reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

C.H.I.P.: počítač za 9 dolarů

11.5.2015, Jan Vítek, aktualita
C.H.I.P.: počítač za 9 dolarů
S mikropočítači všeho druhu se v poslední době roztrhl pytel. Máme tu známé a zavedené projekty jako Raspberry, které začínaly na crowdfundingových serverech a do této kategorie patří také C.H.I.P. s cenou pouhých 9 dolarů.
Jedná se tedy také o projekt financovaný širokou veřejností, a to tentokrát ze serveru Kickstarter. Jde o mikropočítač C.H.I.P. navržený firmou Next Thing Co., která o něm mluví jako o světově prvním počítači s cenou devět dolarů. Do této ceny by se asi těžko vešel některý byť samotný procesor x86, a tak není divu, že jde o procesor ARM, na němž bude pracovat již předinstalovaný systém založený na Debianu, čili Linux. Na něm budou také již nainstalovány "tucty aplikací a softwarových nástrojů".





C.H.I.P. se na Kickstarteru stal již odzačátku velmi populární, takže původní cíl vybrat 50.000 dolarů byl mnohokrát překonán. Zbývá ještě 26 dní kampaně a už se vybralo přes 600.000 dolarů, takže je jasné, že počítač vzbudil velký zájem. Možná i proto, že na desku s rozměry pouze 60 x 40 mm se tvůrcům podařilo vměstnat slušnou hardwarovou výbavu.





Počítač C.H.I.P. je založen na 1GHz procesoru Allwinner A13 s grafikou Mali400, 512 MB DDR3 RAM a 4 GB vestavěné paměti Flash. Tato hlavní výbava je doplněna o USB port plné velikosti, jeden Micro USB s funkcí OTG, přes nějž půjde počítač i napájet či dobíjet, pak tu je 3,5mm jack pro sluchátka a mikrofon nebo také kompozitní video výstup a zabudované Wi-Fi 802.11 b/g/n s Bluetooth 4.0. Hardwarový design je přitom otevřený, takže k dispozici jsou veškeré materiály a schemata, která můžeme stáhnout, využít i upravit.

To ale není vše. K počítači si můžeme navolit také přídavné desky s video výstupy, abychom nebyli omezeni pouze kompozitním videem. Ty ale už jsou paradoxně dražší než samotný počítač a přijdou na 10 USD (deska s D-Sub) a 15 USD (HDMI). Výše zmiňujeme také dobíjení, takže není překvapením, že si můžeme přikoupit také baterii. Ta má kapacitu 3000 mAh a vydržet má prý pět hodin. Pak tu je také jistý Pocket C.H.I.P. zahrnující zmíněnou baterii a také 4,3" displej s rozlišením 470 x 272 (16 milionů barev) a také malá klávesnice. Toto kombo je k dispozici za 49 USD.





Tedy bude, a to doufejme již ve slíbeném letošním prosinci, kdy mají být prvním 5000 zájemcům odeslány první kusy, přičemž vývojáři dostanou alfaverze hardwaru již v září. Firma Next Thing také uvádí, že blízce spolupracuje s Allwinner Technology, aby mohla poskytnout plnou dokumentaci a zdrojové kódy pro použité SoC a také ostatní hardware použitý v tomto počítači. Více se dozvíte na stránkách projektu.

Zdroj: Kickstarter
reklama