reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chladiče procesorů a dnešní nabídka

9.2.2009, Jan Vítek, článek
Chladiče procesorů a dnešní nabídka
Dnes se budeme zabývat vzduchovými chladiči procesorů, jejichž nabídka je opravdu široká. Chladiče procesorů také stejně jako skříně v posledních letech zaznamenaly bouřlivý vývoj, jejž si stojí za to připomenout.
Dnes už u procesorových chladičů s cenou nad 500 Kč již téměř nenajdeme model, jenž by heatpipe nevyužíval. Jejich výhoda je jasná a léty prověřená, takže není důvod, proč by je výrobci přecházeli. Chladiče si však musíme také rozlišit podle toho, pro jaké sockety se hodí. Dnes jsou u normálních desktopů aktuální sockety Intel LGA775/LGA1366 a AMD AM2/AM2+/AM3, ale řada chladičů podporuje i starší sockety Intel 478 a AMD 754/939/940. Záleží tedy na tom, jaký způsob montáže výrobce nabídne a tato informace je vždy součástí základních specifikací.

Nyní budeme mluvit především o nabídkách jednotlivých firem a podrobněji si zmíníme především ty nejdůležitější. Jsou to tedy následující:
  • Akasa
  • Asus
  • Arctic Cooling
  • Auras Technology
  • Blacknoise
  • Cooler Master
  • Coolink
  • Gigabyte
  • GlacialTech
  • Nexus
  • Noctua
  • OCZ Technology
  • Pentagram
  • Primecooler
  • Scythe
  • Spire
  • Titan
  • Thermalright
  • Thermaltake
  • Xilence
  • Xigmatek
  • Zalman

Celkem tu je tedy 21 výrobců vzduchových chladičů procesorů, kteří se mnohdy liší svým zaměřením, šíří nabídky a také obecnou kvalitou. Tak s chutí do toho.


Akasa


Společnost Akasa byla založena v roce 1997 s kancelářemi v Londýně a Taipei. Nyní má tato firma celkem široký záběr v oblasti chlazení, počítačových periférií, skříní a zdrojů. Dá se říci, že jde o výrobce mainstreamových produktů, jenž se snaží zaujmout i v nížším segmentu.



V nabídce najdeme především klasické žebrované chladiče z jednoho kusu hliníku, poté kulaté chladiče fungující v podstatě stejně a pak nesmí chybět modely s heatpipe.


Akasa Blue Aurora

Za zmínku stojí například Blue Aurora s 120mm ventilátorem. Jedná se o klasickou věž se čtyřmi duálními heatpipe využívající jednoduchou, ale účinnou konstrukci s měděnou základnou, čtyřmi duálními heatpipe a množstvím měděných žeber. Bylo by spíše podivné, kdyby takový model v nabídce chyběl.

AK-395-2

Akasa však nabízí i speciální chladiče, jako například AK-395-2 pro LGA775. Jedná se o chladič procesorů do 1U rackových serverů, čemuž odpovídá jeho výška. A pak je zde již chladič pro desktopové systémy - AK-925 Revo. Ten využívá systém podobný vodnímu chlazení, kde se využívá dvousložkové médium, jež koluje v uzavřeném okruhu, u procesoru sbírá tepelnou energii a v radiátorové části se ochlazuje pomocí 92mm ventilátoru. Tímto způsobem má uchladit až 120 W ztrátového tepla.


AK-925 Revo

Ostatní produkty z řady příliš nevybočují, a tak pojďme na dalšího výrobce, jímž je ...


Asus

- recenze a aktuality

Společnost Asus známe spíše jako výrobce základních desek, jenž většinu času nyní "proválčí" se svými hlavními soupeři Gigabyte a MSI, ale vyrábí toho mnohem a mnohem více.



My se však zaměříme na procesorové chladiče, kde zde o výběr také není nouze. Asus se snaží zabrat celé výkonnostní a cenové spektrum, a tak se setkáme s normálními hliníkovými modely, jejichž přínos je v porovnání s BOX chladiči velkou otázkou, a proto se zabývejme raději těmi, které by měly mít co nabídnout.


Už z prostého pohledu na nabídku hýřící všemi možnými tvary a barvami je jasné, že Asus se snaží zapůsobit především estetickou stránkou věci. Uživatelům hledajícím výkon však bude zcela jedno, zda má jejich model křiklavě žlutou kapotáž, podsvícený ventilátor, nebo agresivně tvarovaná žebra. Už to také něco vypovídá o filozofii této firmy. Osobně zastávám názor, že především chladiče by měly být v první řadě funkční a až pak se může myslet na vzhled, ovšem samozřejmě se tyto dva aspekty nemusí navzájem vylučovat.


Silent Square Pro

Navíc lepší chladiče Asus nejsou žádná ořezávátka, pokud vzpomeneme například na sérii Silent Square. Ta využívá již osvědčeného uspořádání, kde je ventilátor uzavřen mezi dvěma pasivními části, což znamená, že přes jednu vzduch nasává a přes druhou vypouští ven. Kladou se zde ale vyšší nároky na výkon ventilátoru, i když to samozřejmě záleží i na hustotě žeber a uzavřenosti celé konstrukce.


Silent Knight

Silent Knight je zase model, jenž má zaujmout svým netradičním zpracováním (avšak podobným modelu Zalman CNPS9500) a podsvícením a stejně tak modely Royal Knight, Axe Square AMAzing, Triton 81 a další. Zde by dle mého názoru mohl Asus spíše ubrat, protože jeho nabídka je až zbytečně široká a je z ní cítit, že zde jde především o to, aby nabídl více modelů, jež se budou lišit především vzhledem. Ovšem na druhou stranu, když si najdou své zákazníky, tak proč ne.


Triton 88

Zmínil bych se však ještě o modelu Triton 88. Ten nám připomene svým zpracováním model Arctic Cooling Freezer Xtreme, jenž se však bohužel v testu příliš dobře neukázal. Podle toho však nemůžeme Triton 88 soudit, i když je zřejmé, že k dosažení dobrého výkonu bude potřebovat velmi dobrý průtok vzduchu. Asus na toto myslel a umožil uživatelům, aby na vnější strany mohli přimontovat dva další 120mm ventilátory.


Arctic Cooling

- recenze a aktuality

Další firmou je právě výrobce Freezerů, švýcarská společnost Arctic Cooling. Tento výrobce se díky kvalitním chladičům za velmi rozumné ceny a inovacím velmi rychle dostal mezi ty nejoblíbenější na trhu. I když paradoxně je AC v poslední době na novinky spíše skoupé a kromě Freezeru Xtreme nenabídlo v oblasti chlazení procesorů žádné novinky.



Tato oblíbená firma se snažila prorazit do hi-endu právě s pomocí zmíněného cenově přijatelného Freezeru Xtreme, což se jí dle našich testů příliš nepodařilo. On ale AC stejně po hi-endu příliš nepokukoval, takže se celkem nic neděje.


Freezer 7 Pro PWM

Momentálně má v nabídce několik řad chladičů CPU. Jednak to jsou právě Freezery, kam se řadí ještě klasické Freezer 64 / Freezer 7, a ty jsou uživateli velmi oblíbené pro svůj výborný poměr cena/výkon. A pak je to Freezer 7 LP (jako Low Profile) určený výhradně pro procesory Intel. U něj nám bude již dle názvu jasné, že je určen do nízkých skříní, tedy především HTPC.


Alpine 64 PWM

Poté nastupuje nižší řada Alpine, a to jsou již klasické chladiče vyrobeného z jednoho kusu extrudovaného hliníku. A nakonec jsou to již v podstatě jednotlivé modely, jako například Copper Silent 3, pokračovatel slavného Copper Silent, dále Silencery 64 a protipóly pro Intel Super Silent 4.

Veškeré modely Arctic Cooling také využívají ventilátorů zbavených rámečků. To má snižovat hlučnost, avšak to také má za následek nižší statický tlak, jaký jsou ventilátory schopné vyvinout. Dalším klasickým prvkem jsou také ventilátory přidělané k tělu chladiče pomocí gumových sloupků kvůli pohlcování vibrací od motorků a rovněž tišení hluku. To jsou právě ony inovace, s nimiž se snažil a snaží AC zaujmout.


Auras Technology


Pozn.: Bohužel stránky tohoto nového výrobce byly po celou dobu psaní článku nedostupné, a tak omluvte případné vynechání některého zajímavého modelu

Pokud máme mezi vyjmenovanými firmami nějakou neznámou, tak je to právě společnost Auras Technology. Ta byla sice založena již v roce 1998, ale teprve o cca 10 let později vstoupila na trh s CPU chladiči pro desktopové počítače. Předtím vyráběla chladiče pro servery.



Chladiče této firmy k nám zavanuly svěžím vzduchem osobitého stylu, i když je jasné, že se toho moc nového vymyslet nedá. Zmíníme se zde o modelu LPT-709, což je klasická věž ve stříbrném stylu. Na té je zajímavé nahnutí heatpipe ve směru vanutí vzduchu od ventilátoru. To proto, aby ten na své straně příliš nepřesahoval čímž by mohl omezovat sloty pro paměťové moduly.


LPT-709

Další model je již zajímavější. Na první pohled vypadá jako Zalman CNPS9500, avšak jsou zde jasné rozdíly. Především zde máme čtyři duální heatpipe a tři samostatné pasivy. Dvě heatpipe vedou do středového nepohyblivého modulu a po jedné heatpipe má každý z vyklápěcích pasivů. Na každém je pak jeden ventilátor.


CTC-868

Pokud máme věřit serveru X-bit labs, pak výkon tohoto modelu citelně pokulhává za konkurenčním Zalman CNPS9700 LED, jenž má navíc pouze jeden ventilátor a nepřekonal by ani mainstreamový Cooler Master Hyper TX. Zato LPT-709 by měl stát za úvahu.
reklama