reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chladiče procesorů a dnešní nabídka

9.2.2009, Jan Vítek, článek
Chladiče procesorů a dnešní nabídka
Dnes se budeme zabývat vzduchovými chladiči procesorů, jejichž nabídka je opravdu široká. Chladiče procesorů také stejně jako skříně v posledních letech zaznamenaly bouřlivý vývoj, jejž si stojí za to připomenout.

Nexus

- recenze a aktuality

Nizozemskou společnost Nexus známe nejlépe asi jako výrobce kvalitních ventilátorů oranžové barvy s označením Real Silent. Jde o klasickou firmu orientující se na chlazení komponent, výrobu napájecích zdrojů, chladičů a tlumičů pevných disků a také na drobné příslušenství.



Dnes v její nabídce figuruje množství serverových procesorových chladičů, ale nás budou zajímat desktopové. Nexus podobně jako ostatní výrobci rozděluje své modely na AMD a Intel, tedy podle podporovaných socketů, avšak u vyšších řad se modely shodují, což není ani v nejmenším překvapivé. Nižší řady totiž kolikrát mají v sobě již integrován mechanismus pro upoutání na socket, tedy v případě Intelu známé plastové packy pro čtveřici otvorů. Možná i proto Nexus nabízí více modelů pro Intel.


XiR-3500 VERSION 2

Z nabídky jsem do přehledu vybral ty zajímavější modely, kam patří XiR-3500 VERSION 2. V chladiči ve tvaru U rampy složeného z měděných žeber a čtyřech heatpipe máme 92mm ventilátor zbavený okolního rámečku. Takové řešení vypadá na pohled zajímavě, ale vzhledem k hustému uložení žeber bych mu příliš nevěřil. Vzduch tlačený lopatkami ventilátoru zde bude mít těžkosti protlačit se přes měděnou masu a není jisté, zda většina neškodně neunikne přes strany. K tomuto modelu existuje ještě hliníková verze.


HOC-9000

Dalším zajímavým modelem je HOC-9000, jenž přináší styčnou plochu se zploštělými heatpipe, které se tak přímo dotýkají procesoru, respektive jeho heatspreaderu. Oko zákazníkovo se zde Nexus snaží upoutet třemi vyměnitelnými kryty žeber. Jinak jde ale o klasický model ála Thermalright SI-128 apod.


LXM-8200

A pak je zde věžovitý model LXM-8200 určený pro AMD (na fotografii) i pro Intel LGA775. Je to odkrytý chladič tak trochu ve stylu AC Freezer 7/64 snažící se svou účinnost zvýšit pomocí několika měděných žeber umístěných mezi hliníková. Využívá však pouze dvou duálních heatpipe, takže od něj nemůžeme čekat vysoké výkony.


Noctua

- recenze a aktuality

A následuje modla poslední doby, rakouská společnost Noctua, jež před několika lety vtrhla na trh a velmi rychle si vydobyla pozici renomovaného výrobce (či spíše designéra) chladičů, s nímž se musí počítat. Jak jsem psal již u firmy Kolink, tyto dvě firmy spolu úzce spolupracují, takže Noctua využívá továrny právě této firmy.



Noctua je výrobce, jenž se nesnaží za každou cenu stále chrlit nové modely, dává si na čas, ale co vypustí do světa, to skutečně stojí za to. Inovací v oblasti samotných pasivů se od ní příliš nedočkáme, ale v případě ventilátorů je to již zcela jinak. Její modely NF-S12 (zaměřený na tichý provoz) a NF-P12 (schopný vyvinout vysoký statický tlak) patří mezi to nejlepší, co lze dnes za peníze koupit a i když ceny zde nejsou zrovna nízké, tak své zákazníky si produkty Noctua bez problémů najdou. Tedy především z řad nadšenců.


NH-U12P

V nabídce desktopových chladičů má tato firma především dva zástupce - modely NH-U12P a NH-C12P. Zde je zajímavé, že s postupným rozjezdem firmy se nejdříve objevily modely NH-U12 a NH-U9 bez ventilátorů. Následně nastoupil NH-U12S s ventilátorem NF-S12, jenž se však právě kvůli neschopnosti vyvinout vysoký statický tlak na chladič nehodil a až nakonec Noctua přišla s ventilátorem NF-P12, a ten je naopak to pravé a jedná se o aktuální verzi.

Pasiv samotný zaznamenal jen nepatrné změny - heatpipe byly poniklovány a v žebrech se objevily otvory, aby bylo možné chladič montovat na sockety v libovolné orientaci. Stále ale měla Noctua v nabídce pouze dva modely - jeden pro 120mm ventilátory a jeden menší pro 92mm. Nabídka potřebovala být oživena a o to se postaral nový model NH-C12P.


NH-C12P

Ten výkonu svého sourozence dle našich testů nedosáhl, ale i tak se vůbec nejedná o špatný chladič pro ty, jimž věžovité modely nesedí.

V poslední době Noctua představovala novinky spíše pro dvouprocesorové stanice, pro něž připravila speciálně upravené modely vycházející z NH-U12P. K dispozici jsou modely pro AMD Opteron i Intel Xeon a podívat se na ně můžete zde.


OCZ Technology

- recenze a aktuality

OCZ Technology je tradiční výrobce paměťových produktů, ale již nějakou dobu se podílí také na obohacování trhu o procesorové chladiče. Přesto se ale OCZ zajímá především o paměťové moduly, na kterých vyrostla a výrobu chladičů si nechává jako okrajovou záležitost.



V nabídce firmy můžeme vidět chladiče rozdělené na ty, které využívají 92mm ventilátory a další využívající 120mm ventilátory. My máme nabídku OCZ z větší části pokrytou touto recenzí, kde se ukázaly modely Vendetta, Vendetta 2 a Vanquisher. Vše to jsou normální věžovité chladiče a co se týče výkonu, pak ten v případě Vendetta 2 rozhodně není špatný. Ostatně posoudit můžete sami.


Vendetta 2 se zploštělými heatpipe

OCZ k této trojici přidal ještě další modely s 92mm a 120mm ventilátory - Gladiator a Gladiator Max. Koncepcí to jsou velmi podobné chladiče, mají rovněž základnu se zploštělými heatpipe, pouze ty jsou čtyři a ne tří jako u Vendetty.


Gladiator Max

Od Gladiatorů tedy můžeme čekat ještě o chlup lepší výkony, takže se bezesporu jedná o zajímavou volbu i pro výkonné procesory.


Pentagram

- recenze a aktuality

Společnost Pentagram s pobočkou v Polsku patří v našich končinách spíše mezi nováčky na trhu. Zabývá se několika odvětvími, kam patří polohovací zařízení (tablety), MP3 a multimediální přehrávače, Flash disky, zdroje, Wi-Fi adaptéry a dokonce nabíječky a baterie.



Mezi procesorové chladiče Pentagram nyní patří celkem osm modelů se společným označením Freezone. O nich se však nedá říci, že by byly svým provedením originální a řadu z nich jsme už mohli vidět v nabídkách jiných firem, jako například takový Pentagram Freezone HP-120 AlCu je v podstatě to samé, co Thermaltake Big Typhoon a řada NXC-100 Cu se nechává jasně inspirovat starými Zalman CNPS7000.


Pentagram Freezone HP-120 AlCu

Novinkou v nabídce firmy je pak věžovitý chladič se slušivým žluto-černým 120mm ventilátorem. Pentagram Freezone HP-120 AlCu Karakorum P 7015, jak se tento chladič jmenuje celým svým jménem, není nic jiného než klasická věž se čtyřmi duálními heatpipe. Avšak tato firma si libuje ve zploštělých heatpipe, které tvoří základnu chladičů a přímo do sebe absorbují teplo z heatspreaderů procesorů.


Pentagram Freezone HP-120 AlCu Karakorum P 7015

I Pentagram však svou nabídku obměňuje a osobně mi připadá, že se tato nabídka oproti minulým rokům výrazně smrskla.


Primecooler

- recenze a aktuality

Společnost Primecooler byla vždy firmou, která nabízela levnější alternativy k chladičům Zalman. Jednoho dne to tohoto korejského výrobce dopálilo, že vydal na svém webu odsuzující prohlášení namířené proti společnostem, které kopírují jeho modely a slíbil, že se postará o nápravu.



Něco se skutečně asi stalo, protože nabídka Primecooleru v oblasti chlazení počítačových komponent téměř ustrnula na mrvém bodě a také způsob prezentace produktů je v dnešní době velmi zoufalý. Ostatně fotografie, co vidíte zde okolo, jsou oficiální ze stránek firmy. Ta situaci nezachrání ani svým nafoukaným sloganem: "Simply the best".


PC-HP1 HYPERPIPE

Zajímavé je, že Primecooler rezignoval na aktualizaci svých stránek a přitom uvádí další modely. Takovým je například asi nejslibnější z celé nabídky firmy - Primecooler PC-HP5, jenž má na trh přijít v těchto dnech a na internetu se nyní dá najít pouze takovýto obrázek v nízkém rozlišení.


PC-HP5

Jinak jsou ale procesorové chladiče Primecooler povšechně velmi zastaralé a je vůbec otázkou, jestli se vůbec ještě prodávají, jako zde PC-HP3, což není nic jiného, než starý Cooler Master KHC-V81 (Hyper 6), jejž jsme recenzovali již před čtyřmi a půl lety.


PC-HP5 HYPERPIPE

Uvidíme tedy, zda se tato společnost někdy vzmátoží, ovšem zatím tomu nenapovídá vůbec nic.
reklama