Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chladiče procesorů a dnešní nabídka

9.2.2009, Jan Vítek, článek
Chladiče procesorů a dnešní nabídka
Dnes se budeme zabývat vzduchovými chladiči procesorů, jejichž nabídka je opravdu široká. Chladiče procesorů také stejně jako skříně v posledních letech zaznamenaly bouřlivý vývoj, jejž si stojí za to připomenout.

Scythe

- recenze a aktuality

Pokračujeme v krasojízdě se známou a oblíbenou společností Scythe. Když se řekne Scythe, většině z nás se asi vybaví slovo Ninja jako jeden z jejích nejúspěšnějších chladičů, avšak to není jediný model, jenž stojí za zvážení.



Scythe své chladiče rozděluje na tři skupiny podle výkonu a určení. Avšak i ty nejníže položené modely - Shuriken a Samurai-Z - vypadají na svou třídu velmi dobře a zvláště Shuriken určený do nízkých skříní se může zájemcům o stavbu HTPC velmi hodit.


Samurai-Z

Mainstream firmy skrývá tři modely - Kama Cross, MINE rev. B a Katana 2. Co se týče Kama Cross, pak od toho bych osobně doporučoval ruce pryč. Katana 2 je již lepší, avšak jako nejlepší z trojice vidím model MINE, před jeho výkonem se mohou třást i některé chladiče považované za hi-end.


Ninja Copper

Nejpočetnější skupinou jsou pak právě hi-end modely této firmy, jichž je celkem osm. Sem se právě řadí model Ninja 2, od nějž se odvíjí další tři modely a už jen to dokazuje jeho úspěch. Jde o Ninja Mini, Ninja Plus Rev. B a nakonec specialitka - celoměděný kilogramový Ninja Copper. Koncepce těchto chladičů je jinak naprosto stejná a dovoluje i pasivní použití.


Orochi

Dalším zajímavým kouskem je Scythe Orochi v podobě přerostlého chladiče s tunou heatpipe (přesně tedy deseti), jenž se sotva vejde na základní desku a do skříně. Pro něj si však raději připravíme něco jako tower od Chieftecu a podobný. Orochi má sice k sobě přibalený 140mm ventilátor, avšak ten má otáčky pouze 500 RPM, takže jeho hlučnost nestojí za řeč a chladič i tak dokáže v dobře větrané skříni fungovat pasivně.

Nakonec se na stránce Scythe můžete pokochat modely Zipang, Mugen a Andy Samurai Master.


Spire

- recenze a aktuality

Pokračujeme společností Spire, jež byla založena v roce 1991 ve Spojených státech a zabývá se chlazením, počítačovými skříněmi a napájecími zdroji.



Nabídka chladičů CPU Spire je rozdělena na stránkách podle určení na procesory AMD, nebo Intel. Spire nabízí také nevýkonné hliníkové chladiče bez heatpipe, ale ty nejsou určeny pro prodej koncovým zákazníkům. My si budeme tedy všímat těch lepších kousků, kde již heatpipe nikde nechybí.


TherMax Pro - SP676S1-PCI

Základem nabídky Spire jsou modely TherMax II a TherMax Pro, jež jsou se svými třemi 8mm heatpipe tvořícími dole základnu, hliníkovými žebry a 92mm ventilátorem určené pro procesory AMD i Intel, včetně nových Core i7. Klasickou obdobou těchto modelů jsou pak Fourier a Bluestar, ovšem ty již není možné na Core i7 přimontovat.


Swirl - SP612B3

Spire se však snaží nabízet i netradiční chladiče a mezi ně můžeme zařadit především model Swirl, jenž dělá svým tvarem čest tomuto jménu. Uvnitř dutého válce z hliníkových žeber je radiální ventilátor posílající vzduch všemi směry, ovšem zde by bylo vhodné, kdyby výrobce využil duální heatpipe, které by dokázaly rozvést teplo na větší plochu.


Fourier IV - SP607B3-C

Dalším netradičním modelem je Fourier IV, popřípadě jeho hliníkový bratříček Fourier III. Tyto chladiče obrací proud vzduchu, takže ten proudí směrem od základní desky a ne k ní. Výhoda takovéhoto chladiče je jasná - vzduch nasávaný ventilátorem bude evidetně chladnější, než ten, který projde žebry chladiče, takže si komponenty na desce (MOSFETy především) budou libovat. Ovšem pak vzniká problém, co se vzduchem, jenž proudí směrem k bočnici. Zde se přímo nabízí řešení využít boční pozice ventilátoru, již nabízí řada skříní, a osadit ji ventilátorem vyfukujícím vzduch ven. Ostatní modely Spire si můžete prohlédnout zde.


Titan

- recenze a aktuality

Společnost Titan je veteránem mezi výrobci procesorových chladičů a už na první straně jsme si představili její staré známé modely Majesty M1AB či D5TB. Dnes však tato firma tak trochu zapadla do šedého průměru a iniciativu nechala dravějším společnostem, které se nebály jít s dobou.



Avšak i dnes Titan nabízí velké množství modelů, i když těch je dle mého názoru zbytečně moc, protože se řada z nich od sebe liší pouze v detailech. To ale samozřejmě neexistuje pouze u této firmy. Titan také stále nabízí chladiče, jež jsou velmi podobné starým známým D5TB, ovšem takových je na trhu nepřeberné množství a zabývat se jimi podrobněji by byla ztráta času.


TTC-NK32TZ/RF(BX)

Klasickým zástupcem chladičů Titan je dnes model TTC-NK32TZ/RF(BX), jejž můžeme požadovat za reprezentanta věžovitých heatpipe chladičů této firmy. Ostatní se od něj liší většinou pouze zpracováním ventilátoru, trochu také tvarem pasivní části, poutacím mechanismem, ale jinak jde o stálou koncepci s víceméně čtvercovými hliníkovými žebry a třemi duálními heatpipe. My jsme si v testu vyzkoušeli model TTC-NK32TZ, jenž se neukázal ve špatném světle, ovšem pouze při vyšších otáčkách, což nesplňuje dnešní požadavky uživatelů na tichý provoz.


Vanessa L-type (TTC-NK25TB/SC(RB))

Zástupcem speciálních verzí je například chladič Vanessa typu L (poté je zde i typ S s delšími žebry). Tento model sází především na netradiční tvar a barvy, stejně jako AMANDA TEC, jež však k tomu přidává i Peltierův článek. Jeho výkon je sice dobrý, ovšem zaplatíte za to vyšší spotřebou, nepříliš nízkou hlučností a především takové chladiče stojí vysoko přes 2000 Kč. Za takovou částku již pořídíte normální vzduchový chladič a ten vám předvede minimálně stejný výkon i při nižší hlučnosti a zcela jistě s nižší spotřebou.


AMANDA TEC Cooler ( TTC-NP05TZ(RB))


Thermalright

- recenze a aktuality

A dostáváme se k americké firmě Thermalright, jednomu z dalších renomovaných výrobců, od nějž vždy očekáváme kvalitní a výkonné produkty, i když i on předvedl pár zaškobrtnutí. To ale především v oblasti chladičů grafických karet.



Pokud se řekne Thermalright, vybaví se nám nezajímavá světle hnědá krabice, v níž se však skrývá stříbrný kovový skvost, na nějž je radost se jen podívat. Na tomto si Thermalright už od svých počátků zakládá, stejně jako na kvalitě zpracování, jež velmi, velmi zřídkakdy pokulhává. Stejně tak Thermalright prodává především chladiče, k nimž si sami musíme dokoupit příslušné ventilátory. Tím nám v podstatě dává svobodu rozhodování a nenutí nás, abychom si kupovali i to, co nechceme. Ovšem v poslední době se objevují i modely ventilátory vybavené.


HR-01 Plus

V nabídce firmy je dnes množství modelů vycházejících z třech hlavních konceptů. Jednak to jsou modely Highriser, tedy HR-01 (Plus/X). Jedná se o věžovité chladiče, které však mají v žebrech vyraženy otvory. Tím se více pomocí malých ohnutých pacek vystavují proudícímu vzduchu a při pasivním použití firma také počítá s tím, že bude v nich vzduch lépe samovolně proudit. Zde ale samozřejmě záleží na orientaci chladiče na socketu i v prostoru a pak na samotné skříni.


XP-120

Pak jsou zde chladiče klasického typu, ovšem samozřejmě s patřičnou heatpipe-výbavou. Sem patří typy XP, popřípadě SI a jde oproti věžovitým modelům spíše o méně výkonné chladiče. Kvalitní zpracování je však neminulo.


Ultra-120 eXtreme

Asi nejpočetnější skupinou jsou modely Ultra a zde mohu zmínit velice oblíbený Ultra-120 eXtreme. Ten se spoléhá na vysoký počet šesti duálních heatpipe a rozměrná žebra, jež se svým zakřivením vystavují lopatkám ventilátoru, aby mohl vzduch účinněji proudit. Tento model dokáže porazit téměř vše, co se mu v jeho třídě postaví, nebo bude minimálně srovnatelný. I když zde by mohla pořadím zamávat celoměděná verze tohoto chladiče s označením TRUE Copper, jíž by mohl konkurovat právě Scythe Ninja Copper.


AXP-140

Nakonec si zmíníme ještě dva modely. Jednak je to speciální IFX-14. Ten se skládá z celkem dvou pasivních částí, na něž lze umístit ventilátory dle libosti, tedy do stran nebo doprostřed. A pak je zde třetí část chladící procesor z druhé strany základní desky a tu lze vyvést před ventilátor napájecího zdroje. Novinkou však je model AXP-140 a již z jeho jména můžeme tušit, že jde o chladič pro 140mm ventilátory. Počet heatpipe je zde stejný jako u Ultra-120 eXtreme, a sice šest duálních, takže efektivně dvanáct. Jejich uspořádání je více než jasné z fotografie.


Thermaltake

- recenze a aktuality

Thermaltake je firmou, která neustále přichází s novým hardwarem a neustále obměnuje svou nabídku. To samo o sobě není nic špatného, ovšem podobně jako u firmy NVIDIA taková aktivita znepřehledňuje celkovou nabídku. Jenomže toto srovnání také není zcela na místě, protože zatímco jsou grafické karty stále bouřlivě se rozvíjejícím odvětvím, procesorové chladiče již díky heatpipe dávno dosáhly potřebného výkonu a rozhodně si nemyslím, že by bylo zapotřebí snažit se uvádět stále nové a stále roztodivnější modely.



Ovšem za své aktivity si samozřejmě Thermaltake odpovídá sám a není na mě, abych jej za to kritizoval, nýbrž na odezvě všech jeho zákazníků. Posuďte ale sami, nabídka celkem 35 procesorových chladičů se jen tak někde nevidí.


GunMet Orb

Thermaltake miluje své kulaté chladiče, jimž říká Orb a nabízí přes 10 různých modelů. Ty koncepcí vychází ze starých známých Zalman CNPS7000, avšak až na výjimky se vyrábějí z extrudovaného hliníku a nevyužívají heatpipe. To je v podstatě předurčuje k tomu, že i ty nejvýkonnější z nich absolutně nemají na to, aby se mohly měřit s dnešními špičkovými heatpipe chladiči, protože hliníková žebra zde nebudou v rozvádění tepla ze základny nikdy tak efektivní jako heatpipe.

DuOrb for CPU

Pak je zde však ještě několik Orbů, jež se již skládají z tenkých žeber, mají měděné základny a o rozvádění tepla se stará několik heatpipe. Jedná se o řadu MaxOrb / MeOrb a vrcholem tohoto snažení se stal DuOrb s měděnými žebry, k němuž existuje i ekvivalent pro chlazení grafických karet.


Big Typ VP

Zvláštní řadou chladičů Thermaltake je tzv. TMG - Thermal Maximum Grade. Ty byly představovány jako elita mezi chladiči Thermaltake, která měla nabídnout vysoký výkon a nízkou hlučnost. Už dle pohledu na fotografie a specifikace těchto chladičů, jejichž ventilátory pouze v jednom případě dosáhly velikosti 120mm a k nimž bychom u ostatních výrobců hravě našli minimálně ekvivalent, je jasné, že tento pokus nějak nevyšel. Navíc tato řada jaksi zapadá i mezi zbylými modely Thermaltake, jako je například Big Typ VP s přídavným ventilátorem, k němuž navíc existuje novější verze se 140mm ventilátorem BigTyp14Pro.


V1 (CLP0548)

A nakonec se zmíním o dvou modelech. Oba jsou zcela nové a určené i pro procesory Intel Core i7. Prvním z nich je V1 (přesné označení CLP0548) s vějířovitým uspořádáním žeber, což již dávno svým způsobem (bez heatpipe) uvedl na trh Zalman.


SpinQ

Druhým pak je zajímavě zpracovaný SpinQ skládající se z měděné základny a šesti heatpipe, které jsou rovnoměrně rozprostřeny v kruhových žebrech. Tato žebra mají na vnějším okraji pravidelné vlnky, ale jsou od sebe vždy o kousek posunutá, což ve výsledku vytváří tvar šroubu. Uprostřed pak máme klasický radiální ventilátor, jenž nasává vzduch z obou stran a posílá jej skrz žebra na všechny strany ven. Otázkou je, jak moc nám takový chladič naruší proudění vzduchu ve skříni a jak se tím ovlivní jeho výkon.