reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chrome brzy přestane podporovat staré procesory bez SSE3

11.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Chrome brzy přestane podporovat staré procesory bez SSE3
Google se chystá provést změny ve svém prohlížeči Chrome, které způsobí, že jej nebude možné použít na starších počítačích, jejichž procesory ještě nepodporují instrukce SSE3. Dříve přitom stačily alespoň SSL2. 
Znamená to tedy, že pokud se budeme snažit spustit Google Chrome na systému s procesorem, který nepodporuje SSE3, prohlížeč nebude schopen fungovat a havaruje, jak uvádí i tento dokument. A to samozřejmě neplatí jen pro Windows PC, ale i pro jiné platformy, nicméně týká se to především PC. 
 
V dokumentu se také upozorňuje na to, abychom si nepletli SSE3 s o trošku lepší mikroarchitekturou SSSE3, která ale stojí pod SSE4. 
 
 
Reálně to znamená, že pokud ještě používáte počítač s procesorem starším než Intel Core 2 Duo nebo AMD Athlon 64, budete mít smůlu. To může být například Pentium D nebo Pentium 4, ale takových počítačů už dnes asi nebude moc v provozu. 
 
Nově tak bude Chromě vyžadovat podporu SSE3 na systémech Windows, Linux, Chrome OS i Android. V případě počítačů Apple Mac je tato věc bezpředmětná, neboť tam již Google stejně podporuje jen 64bitové verze a první 64bitové Macy s Intelem využívaly právě Core 2 Duo. Ovšem i v případě Chrome OS nebude třeba nic řešit, neboť sama tato platforma počítá s podporou SSE3 a na Androidu Google pro Chrome vyžaduje alespoň systém Lollipop, což znamená telefon s podporou alespoň SSSE3. 
 
Čili pokud tato změna na někoho bude mít vliv, pak to budou právě majitelé starých počítačů s Windows a Linuxem. Google si to prý spočítal a shledal, že takový nízký dopad může ještě akceptovat, přičemž uživatelé takových systémů mají dostat příslušné upozornění. 
 
V budoucnu pak chce Google ještě zvýšit požadavek právě na SSSE3.
 


reklama