Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chrome OS nyní podporuje Linux i jeho aplikace

2.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Chrome OS nyní podporuje Linux i jeho aplikace
Operační systém Chrome OS je znám tím, že pracuje hlavně s online aplikacemi, ovšem postupně se začal rozšiřovat i o offline aplikace, tedy takové, jejichž data jsou uložena lokálně. Nyní přibyla i jiná možnost, a sice provozování plných linuxových aplikací.
Google Chrome OS tedy začal jako operační systém, který byl určen k provozování online aplikací. Vývojáři pak ale začali přidávat nové možnosti, které do jisté míry umožní pracovat i offline. Konkrétně jde o aplikace napsané v HTML5, což je třeba Gmail nebo Google Drive. Ty tak nutně nepotřebují pro své využití internetovou konektivitu. Uživatel tak může něco zdánlivě uložit na Google Drive, ale data mohou zůstat na lokálním úložišti až do příští synchronizace s cloudem, čili ukládání do cloudu neprobíhá v reálném čase. V minulém roce také Google oznámil, že Chrome OS bude podporovat plné aplikace pro Android a nyní pracovník firmy Google, Francois Beaufort, oznámil, že můžeme přímo v okně systému Chrome OS spustit systém Linux a na něm spustit libovolnou linuxovou aplikaci. Není tak nutné využívat virtuální terminály a přepínat se mezi nimi.





Stále je ale samozřejmě možné na počítač Chromebook nainstalovat vedle Chrome OS i Linux a využít dual boot. Běh Linuxu pod Chrome OS je ale pohodlnější a zajistí nám ho nový nástroj pojmenovaný Crouton. Abychom si mohli Linux nainstalovat, stačí Chromebook přepnout do vývojářského režimu, nainstalovat rozšíření Crouton, stáhnout si příslušný nástroj a pak už stačí vepsat do příkazové řádky jeden příkaz. Instalace je podrobně popsána v původním příspěvku Beauforta na Google+ (viz zdroj).

Google jistě dělá dobře, když umožňuje uživatelům využívat jiné systémy a jejich aplikace, však v očích uživatelů to z Chromebooků a Chrome OS dělá daleko atraktivnější počítače, na nichž budou moci využít aplikace, ne něž jsou dosud zvyklí.

Zdroj: Google