reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chytrá auta: ovládnou svět?

14.1.2015, Jan Vítek, článek
Chytrá auta: ovládnou svět?
Velkým tématem posledních měsíců, které vyústilo v několik událostí na proběhlém CES 2015, jsou chytré či autonomní automobily. Už dávno nejde o téma týkající se pouze automobilismu, což potvrzují i aktivity nám dobře známých firem Google, NVIDIA a dalších.
Není sporu o tom, že autonomní automobily schopné pohybovat se v běžném provozu i bez zásahu řidiče je téma už blízké budoucnosti. Zaslouží se o to spíše technologické firmy, jako je především Google, které jsou ochotny se do těchto projektů pustit a umožní jim to mimo jiné i značné pokroky v oblasti hardwaru obecně a především procesorů, které dnes disponují velmi vysokým výkonem a umírněnou spotřebou. Výpočetní výkon je totiž nutný k tomu, aby byl automobil schopen se sám rozhodovat na základě vyhodnocovaných dat ze svých kamer a senzorů. Ovšem přinejmenším stejně jako hardware je důležitý také software, s jehož chybovostí se ve světě počítačů běžně počítá, ovšem zatímco u PC to může přinést ztrátu dat či modrou obrazovku, v provozu to může snadno znamenat výrazné škody na majetku nebo smrt.


chytrá či autonomní auta se staly i námětem pro filmaře: zde Knight Rider ...

Vedle toho všeho nesmíme ani zapomenout na tolik diskutovaný Internet věcí, v němž bude vše propojeno a schopno komunikace. Do toho spadají i chytré automobily (neplést se Smarty), jež budou spolu samozřejmě také komunikovat, čili by o sobě a svém pohybu měly vědět ještě před tím, než se z pohledu řidiče objeví za blízkým horizontem. Nemusíme si ale představovat pouze to, že na ulici nasedneme do vozu a ten nás někam dopraví. Jde také o to, že bude schopen dopravovat pouze sám sebe, takže z něj budeme moci vystoupit třeba přímo před vchodem budovy a nechat jej, ať se jede zaparkovat do blízkých garáží. A stejně tak bude možné si jej přivolat.


... a zde Demolition Man, v němž má autonomní policejní vůz k realitě podstatně blíže

Nejednoho přitom napadne možnost použít takové auto i pro odvoz z hospody a v takovém případě by snad nevadilo ani pár piv za volantem, v leže na zadním sedadle nebo na střeše (to dle míry rozjařenosti), ovšem to už není otázka techniky, ale legislativy. Na té bude ostatně záviset i samotná možnost využití takových dopravních prostředků. Samohybné auto ovšem jistě má potenciál k tomu, aby se stalo ústředním bodem různých kuriózních situací nebo i originálně spáchaných trestných činů. To je ovšem často diskutované nebezpečí celého Internetu věcí, přičemž chytré automobily budou jen jednou z jeho součástí, ale také jednou z potenciálně nejvíce smrtonosných.

A jako obvykle to není téma, které by bylo zcela nové, spíše naopak. Z pohledu popkultury se samořiditelná a inteligentní auta objevila již třeba v seriálu Knight Rider, kde byl ale Kitt spojením transformera a batmanovského automobilu a daleko vážněji a uvěřitelněji byl takový vůz pojat ve snímku Demolition Man. Ovšem vzhledem k rozmachu virtuálních osobních asistentů si není těžké představit, že si už s prvními dostupnými chytrými automobily budeme moci i pokecat podobně jako s Kittem, ale na řešení životně důležitých problémů a osobních vztahů to ještě asi nebude.



Když ale zapomeneme na obrazovky televizí a filmová plátna, pak historie autonomních vozidel sahá hluboko do 20. století a netýká se pouze futuristických kreseb z magazínů pro mládež nebo animovaných filmů. Můžeme mluvit o konkrétních modelech od výrobců jako General Motors, Mercedes Benz či Citroën. Právě na ty se podíváme ze všeho nejdříve.
reklama