reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čím, jak a co zálohovat?

7.4.2010, Jiří Černý, článek
Čím, jak a co zálohovat?
Jaké bezplatné utility pro zálohování jsou momentálně k dispozici? Co všechno je vlastně možné s jejich pomocí zálohovat? A který software se těší největší oblibě mezi samotnými uživateli?
Ačkoliv je tento článek zaměřen především na software určený pro zálohování, úvodem si neodpustím alespoň trochu teorie. Samostatnou zmínku chci věnovat hlavně jednotlivým typům zálohování a ve stručnosti připomenout jejich největší výhody/nevýhody. Při práci s mnoha konkrétními programy totiž běžně narazíte na pojmy jako „inkrementální zálohování“ (incremental backup), a proto je rozhodně dobré se v nich vyznat.

Ještě větším problémem však často bývá určit, který typ (vynecháme-li z diskuse obligátní plnou zálohu) je vhodný právě pro naše potřeby. Firmy toto dilema obvykle řeší hloubkovou analýzou a detailním návrhem politiky zálohování – nicméně možnosti běžných uživatelů jsou v daném směru samozřejmě značně omezené.



Incremental backup tedy umožňuje zálohovat výhradně změněné soubory. To je na jedné straně rychlé i praktické, na straně druhé jde o více „komplikovanou“ zálohu a také případné obnovování zabere více času. A proč vlastně více komplikovanou? Vždy potřebujete mít k dispozici celý řetězec jednotlivých záloh (leckdy obstojně dlouhý) - pokud je byť jediný jeho článek poškozený, všechny další následující už nepůjdou obnovit.

Rozdílová záloha (differential backup) se liší od inkrementální právě v tom, že jednotlivé zálohy už nejsou vzájemně propojené a poškození jedné z nich se tedy těch ostatních nijak nedotkne. Díky tomu je rychlejší i případné obnovování, nicméně ve srovnání s incremental backup se naopak postupně prodlužuje čas potřebný pro vlastní zazálohování.


Co všechno lze zálohovat?


O zálohování dokumentů či registrů toho bylo napsáno už hodně. Co ale záležitosti méně obvyklé? Třeba zálohování obsahu FTP či MySQL databáze, které bezesporu ocení všichni provozovatelé webových stránek? V případě MySQL osobně preferuji využití Cronu + skriptu, který mi zálohy rovnou i odesílá na e-mail. Jinou teoretickou cestu k úspěchu představuje třeba nástroj mysqldump, není-li funkce exec na serveru zablokována. A konečně pak i software jako MySQL: Záloha a obnova dat (modul naprogramovaný v Borland Delphi 6 - Personal Trial).



O utilitách vhodných pro zálohování FTP se zmiňuji níže. Málokdo ale ví, že zazálohovat se lehce dají třeba i všechna FTP připojení z Total Commanderu (ideální v případě, kdy jich máte nadefinovaných už opravdu hodně) – konkrétněji skrze soubor wcx_ftp.ini. Do wincmd.ini se pak ukládá nastavení souborového manageru.

Používáte-li např. dedikovaný server, pak si zkuste zjistit, zda k němu váš poskytovatel nenabízí i možnost FTP zálohování na speciální úložiště. Toto řešení je na první pohled výhodné, ale má i své nedostatky. Za prvé, odezva FTP serveru vesměs nebývá z nejrychlejších, tudíž se celý proces může značně protáhnout. A za druhé, ani SFTP prostě nepovažuji za vysloveně bezpečný způsob přenosu informací.


Kam zálohovat?


Vyhledáním a stažením odpovídajícího softwaru samozřejmě celá věc nekončí – ještě je nutné vybrat i médium pro uschování vytvořené zálohy. Stručné shrnutí je k dispozici i v tomto článku, přičemž teď se soustředím spíše na praktickou stránku věci (využitelnost různých typů médií v různých situacích).

Jak ukázala jedna z našich anket, převážná většina čtenářů (40 % z 519 zúčastněných) preferuje externí pevné disky. Osobně zase jednoznačně dávám přednost online zálohování, nikoliv však na FTP server (viz výše). Důvod je ovšem ten, že drtivou většinu času pracuji na notebooku a tudíž potřebuji zálohovat „kdykoliv a kdekoliv“ (je-li zrovna dostupné připojení k Internetu). Externí disk bych tím pádem musel nosit všude s sebou.



V případě PC pak jistě nejde o špatnou volbu, avšak podle mého názoru je stejně lepší kvalitní NAS zařízení. Jednak si zvolím konektivitu (FireWire, LAN, USB, Wi-Fi) a v neposlední řadě mohu podle svých představ nastavit zabezpečení. Když navíc připočítám hromadu zajímavých multimediálních funkcí typu Download Station, pak asi jedinou nevýhodu NAS spatřuji v relativně vyšších pořizovacích nákladech. Naopak vřele nedoporučuji nejrůznější laciné USB klíčenky (flash disky) – ačkoliv teď nechci házet všechny do jednoho pytle a jsem si vědom toho, že mnozí výrobci se snaží o dosažení co možná největší odolnosti i bezpečnosti.

Optická média (CD/DVD) jsou vynikající v případě, kdy objemnější zálohu nepotřebujete jen pro své vlastní účely, ale navíc jí chcete doručit i někomu dalšímu. To se mi běžně stává v případě internetových portálů - vše (kompletní obsah FTP) zkrátka vypálím na DVD a pak už stačí jen koupit polstrovanou obálku a zajít na nejbližší poštu. Náklady jsou maximálně pár desítek korun.


Čím zálohovat?


Zálohovacích utilit naleznete na každém serveru typu studna.cz takřka nepřeberné množství. Já se (až na výjimky) zajímal primárně o freeware, protože utrácet se v době ekonomické krize chce jen málokomu. Natož pak za software. Navíc - pokud jste opravdu důkladní, vesměs najdete použitelnou freeware alternativu i k mnohem složitějším programům, než jsou zrovna tyto. V následujícím textu zmiňuji prakticky všechny utility, které mě z nějakého důvodu (s mnohými jsem sám pracoval) zaujaly v období posledních cca 6 měsíců. U jednotlivých názvů tím pádem neuvádím verze, jelikož řada z nich by už pravděpodobně stejně nebyla aktuálních.



Ještě než přistoupíme k vlastnímu stahování, měli bychom se krátce zamyslet nad otázkou „jaké funkce by vybraný program měl v ideálním případě mít“. Narazíte totiž jak na software multifunkční, tak velmi úzce zaměřený (např. výhradně na zálohování ovladačů potřebných k reinstalaci Windows). Nejlepším řešením je asi používat několik utilit současně, z toho minimálně jednu univerzální a zbytek dle aktuální potřeby.


Univerzální utility


Mezi jednodušší prográmky z této kategorie patří FBackup. Zvládá automatické zálohování a zvolit si můžete prakticky libovolné úložiště (USB/Firewire i síť). Samozřejmostí je komprimace, popřípadě replikace. V podstatě jde ale o zcela základní funkce a je jasné, že řada uživatelů má nároky poněkud vyšší. Jako open-source šířený Areca Backup už podporuje i šifrování (AES či Triple DES) a několik typů zálohování (plné, inkrementální etc.) včetně „delta“ (zálohuje výhradně modifikované části souboru).

S inkrementálnmí zálohováním si rozumí např. i takový TrueSafe, byť já bych spíše sáhl po povedeném GFI Backup Home Edition - zálohování registrů, AES šifrování a řada dalších věcí. Jinou podobnou možností je SyncBack Freeware (nabízí HTML reporty, filtry a spolupráci s plánovačem úloh) a především Cobian Backup.



HDClone Free Edition je utilita pro zálohování veškerých dat z pevného disku na fyzické úrovni (jinak řečeno - zkopíruje úplně vše, operační systém a jednotlivé nainstalované programy nevyjímaje). Bohužel ale free verze má oproti verzi komerční jistá omezení. Vhodnější tak může být spíš DriveImage XML vytvářející (jak už název napovídá) image soubor pevného disku, z kterého navíc lze prostřednictvím prohlížeče extrahovat konkrétní soubory. Nemluvě o bonusu v podobě Volume Shadow Services (zálohy rovnou z operačního systému) a uzamykání jednotky.

Workgroup Backup byl pak vyvinut extra pro potřebu sesíťovaných počítačů (několik variant zálohování včetně možnosti uložení jednotné zálohy na server). USB Image Tool pro změnu zálohuje tak trochu obráceně, tedy obsah z USB zařízení typu MP3 přehrávač na váš pevný disk.


Specializované utility


Na inkrementální zálohování jsme už sice narazili u Areca Backup, nicméně takový FileHamster vlastně ani nebyl vytvořen za žádným jiným účelem. Své životní poslání plní na výbornou – stačí mu zadat seznam všech složek/souborů, které si podle vás zaslouží zvláštní péči a FileHamster už zajistí jejich neustálý monitoring, přičemž na jakoukoliv změnu zareaguje vytvořením patřičné zálohy (ke které naštěstí lehce připojíte popisek a časem se tak v té záplavě neztratíte). Podobným způsobem funguje rovněž starší VersionBackup aj.

Jelikož průběžně používám více počítačů/notebooků, přišel mi svého času poměrně šikovný Magic Transfer. V jeho případě vlastně už nejde ani tak moc o zálohování, jako spíše o synchronizaci nastavení. Díky tomu v kanceláři (i jinde) pracujete v úplně stejných podmínkách, na jaké jste zvyklí z domova. RipIt4Me pak dozajista ocení nejen softwaroví piráti - zálohuje totiž DVD disky.



ERUNT nás přivádí k zálohování registrů. Ve své době byl vyhledávaný zejména uživateli Windows XP (umožňoval zálohovat i Security hive apod). Ze stejné kategorie lze jmenovat ještě Registry Remember, Registry Saver atd. Na internetový prohlížeč Firefox se zaměřuje FireBackup zálohující nastavení, cookies i záložky (jako alternativu zmíním třeba Firefox Extension Backup). Ošizeny samozřejmě nebyly ani prohlížeče jiné - viz takový Black Rex Internet Explorer Backup.

Další se na řadu dostává WirelessMigrator pro zálohování nastavení bezdrátových sítí (stejně jako v případě registrů vynikající věc, zvláště pokud musíme nečekaně reinstalovat Windows). Zálohováním sítí se obecně vzato rozumí zazálohování takových informací, které vám v případě pádu sítě umožní rychle obnovit její původní stav. Jde o poměrně specifickou tématiku, vyžadující stejně tak specifické nástroje – pamětníkům mohu připomenout NBackup a SBackup pro kompletní zálohování síťového prostředí NetWare, eventuálně modernější Enhanced Sbackup či eDirectory Backup eMTool ze stejného soudku.



Je-li nutné zálohovat SQL databáze, můžete vyzkoušet utilitu SQLBackupAndFTP. Problémem není ani záloha na FTP server a celý proces jde automatizovat (nezapomeňte nastavit požadovanou frekvenci). Oproti tomu kompletní FTP server hladce zazálohujete např. s použitím Backup FTP.

Tento výčet pochopitelně zdaleka není kompletní. Pěkné prográmky jsou k dispozici namátkou i majitelům iPodů (Prompt iPod Backup), více počítačů (JaBack, aneb automatické zálohy na vzdálené PC), o jiných praktických utilitách nemluvě. Většina domácích uživatelů by si však s výše uvdenými nástroji měla plně vystačit.


Nejoblíbenější software


Úplným závěrem jsem se podíval na statistiky několika našich softwarových portálů, abych zjistil, jaké utility se mezi uživateli momentálně těší největší oblibě (rozuměj jsou nejstahovanější). Na serveru studna.cz jednoznačně vede Cobian Backup s integrovaným 7zip kompresním algoritmem, podporou šifrování, inkrementálního zálohování etc. Na druhém místě naleznete jinou freeware utilitu - SyncBack Freeware. Velkým překvapením pro mě bylo místo třetí a Outlook Express Backup. Jednak jde o trialware, druhak až takový zájem o zálohování e-mailů (respektive všech dat Outlook Expressu 5.0 či 6.0) bych upřímně řečeno nečekal.



Slunečnici.cz dominuje ActiveSync (synchronizace mezi PC a PDA/mobilním telefonem s Windows Mobile) šířený pod licencí MS EULA, což pravda není zrovna standardní zálohovací utilita. V závěsu za ním se drží MozBackup pro zálohování Firefoxu, Thunderbirdu, SeaMonkey, Spicebirdu aj. Třetí příčka opět patří Cobian Backupu.

Zlatou medaili ze stahuj.cz si odnáší UltraISO, který však podle mě většina lidí vyhledává z poněkud jiných důvodů. Jde totiž o shareware pro práci s CD/DVD image soubory. Stříbro získává Windows 7 USB/DVD Download Tool - bezesporu ideální pomůcka pro vytvoření bootovacího disku k tomuto operačnímu systému. A bronz? Do třetice všeho dobrého i zlého Cobian Backup, což z něj tak trochu dělá nekorunovaného krále současných zálohovacích programů. Rozhodně ho doporučuji alespoň vyzkoušet. Zálohování zdar!
reklama