reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína pod tlakem USA skupuje starší vybavení továren pro výrobu čipů

2.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Čína pod tlakem USA skupuje starší vybavení továren pro výrobu čipů
Americké sankce dokázaly srazit na kolena i velký Huawei, a tak rozhodně mají značný dopad, který pociťují i čínští výrobci čipů jako společnost SMIC. My se nyní dozvídáme, že čínské firmy začaly skupovat starší výbavu pro své továrny. 
Dle Nikkei Asia se to týká především japonského sekundárního trhu s vybavením pro továrny na výrobu počítačových čipů, kde pociťují velký zájem čínských firem a dle místních dealerů se kvůli tomu oproti minulému roku zvedla cena zboží v průměru o 20 procent a co se týče přímo litografických strojů, jejich cena se údajně v posledním roce až ztrojnásobila. 
 
Čínské firmy jako SMIC přitom hledají novou výbavu z druhé ruky právě proto, že na tu se pochopitelně nevztahují americké sankce, které znemožnily dodávky nových strojů. Zdroj z Mitsubishi UFJ Lease & Finance tak uvádí, že téměř devadesát procent použité výbavy pro továrny na výrobu čipů nyní proudí do Číny, přičemž se třeba za 100 milionů jenů (cca 20 milionů korun) prodávají i stroje, které byly ještě nedávno v podstatě bezcenné. 
 
 
Některé takto pořízené stroje jsou ihned použity ve výrobě, což je pochopitelné vzhledem k aktuálnímu celosvětovému nedostatku výrobních kapacit, ovšem značná část je prý skupována prostě jen pro případ, že by v budoucnu ještě mohly být užitečné, v čemž se jasně odráží vysoká míra nejistoty mezi čínskými firmami. O to se ale prodejci v Japonsku pochopitelně moc nestarají. Ti jsou velice rádi, že mohou nyní slušně prodat i to, z čeho by byl jinak zakrátko už jen šrot. 
 
Pochopitelně také nepůjde jen o Japonsko. Server Bloomberg už dříve uvedl, že čínské firmy už stačily utratit kolem 32 miliard dolarů za výbavu zakoupenou i v Jižní Koreji, na Tchaj-wanu i jinde a zájem nehasne. 
 
Čína má přitom jeden velký a dobře známý cíl, a to soběstačnost ve výrobě čipů i výsledných zařízení. Proto se v ní začaly už dříve budovat provozy pro výrobu pamětí různého typu a firmy jako SMIC začaly mohutně investovat do rozvoje výrobních technologií a měly ambice dohnat i světové velikány. Jenomže to vypadá, že složité vztahy s USA nyní tyto snahy velice úspěšně hatí a "černá listina" opravdu funguje, neboť pro západní výrobní zařízení Čína nemá svou alternativu. 


reklama