reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína se zaměřila na těžaře využívající energii státních firem a institucí

19.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Čína se zaměřila na těžaře využívající energii státních firem a institucí
V Číně pokračuje hon na těžaře kryptoměn, jejichž činnost už byla postavena mimo zákon a zvláště pak jde o ty, kteří navíc využívají energii veřejných, čili státních institucí či státních firem. 
Čína se v průběhu uplynulého léta přeměnila z kryptoměnové těžební velmoci na zemi, v níž je těžba zakázána a od září byly postaveny mimo zákon dokonce i kryptoměnové transakce. Nejde tak o nic menšího než o snahu v Číně zcela vymýtit státem nekontrolované kryptoměny, která nyní pokračuje i honem na nelegální těžaře, z nichž někteří přitom kradou energii a těží na univerzitách či obecně státních institucích a firmách. Ostatně jde o jeden ze způsobů, jak zamaskovat vysokou spotřebu energie, která může na provinilce snadno upozornit. 
 
 
V rámci čínských provincií Če-ťiang a Ťiang-su se vyšetřovatelé zaměřili právě na snadno dohledatelné státní firmy a instituce, kde se s největší pravděpodobností těží kryptoměny. Tamní těžaři se totiž pochopitelně musí zapojit do některého z poolů, aby měli vůbec reálnou šanci na výdělek, ovšem IP adresy subjektů zapojených do poolů jsou veřejné, takže pokud se těžař nějakým způsobem nepostará o své maskování, IP adresa vyšetřovatele jednoduše dovede přinejmenším velice blízko k němu.
 
Právě v provincii Ťiang-su bylo zjištěno asi 4500 IP adres spojených s nyní už nelegální těžbou kryptoměn a jedna pětina z nich přitom ukazuje na státní firmy a instituce, kde tak logicky probíhá jednak nelegální těžba a navíc za státní peníze. V provincii Če-ťiang se takové případy ukázaly také, ale ve výrazně menší míře, neboť šlo o 184 IP adres. 
 
Čínské úřady tak začaly s raziemi v místech, kde mají silné podezření, že probíhá nelegální těžba a navíc s využitím kradené energie. Zveřejněny také už byly i fotografie prvních takto zabavených těžebních rigů, respektive v některých případech i prostých desktopových sestav: 
 
 
Ale jde celkově o velice různorodou výbavu, která je používána pro těžbu kryptoměn, mezi něž bude patřit Bitcoin, ale dle snímků zabavené výbavy, na nichž často figurují grafické karty, půjde nezřídka také o Ethereum. Dá se ostatně předpokládat, že v mnoha případech půjde o malé ryby s prostorově nenáročnou výbavou, kterou jde snadno skrýt.
 
 
Zdroj: Bloomberg 


reklama