reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
21.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Snaha zvyšovat kapacity pro výrobu počítačových čipů s sebou nese velký zájem o materiály, pracovníky, prostory a samozřejmě i potřebnou výbavu. Čínští výrobci mají přitom zájem především o stroje z druhé ruky. 
Andir (747) | 21.4.202212:30
takhle je to správně číně staré a použité :D at si to okopírují :D
Odpovědět1  1
CooliPi (378) | 25.4.20220:14
A proc si to nekoupime my, abychom si ty chybejici cipy vyrobili sami a nebyli na nich zavisli? Menice do aut se nevyrabi na nejakem high­-tech nodu, ale spis na necem jako 200nm a horsim. Procesory ­- jednocipy ­- na necem co je treba 90nm. Strilim od boku, kdo chce pochopi, kdo ne, bude stourat nanometry.

Proste ­- bude porad poptavka po vyrobnich technologiich, ktere jsou uz za zenitem, ale jejich vyvoj se uz zaplatil, jsou tedy vylozene za babku. Kdo je blby a nenakupuje a ceka, kdy ceny spadnou tak zase prodela. Proc v Cesku nekupujeme tyhle stroje a nepostavime si nejakou foundry na horsi casy? Vzdyt s temi tretinovymi platy oproti Nemecku bychom meli i naklady na pracovni silu mensi. Stroje ktere se zaplatily. Copak je tu malo opustenych fabrik, kde by se nedalo udelat cistou zonu a neco zase vyrabet?

No asi nedalo, protoze misto kapitalismu ­(odvozeno od kapitalu­) tady mame bankokracii cizich bankovnich ustavu a hole zadky. Cili cokoliv chcete delat, musite si na to bud vydelat nebo mit nejakeho znameho u banky, ktera pujcuje jinak jen na p*coviny aby neprodelala. Vetsi investicni projekty proste nepodpori, nemaji na to tabulky a nedokazi odhadnou miru rizika ­(= nedokazi spocitat, ze dokazi zakaznika odrbat tak jako tak­). FYI ten prvni zpusob nezavrhuji, jen znam jen malo lidi kteri si vydelali vetsi penize poctive a mohli by je investovat.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 21.4.202212:26
Čína to v dnešním globalizovaném světě chytila za správný konec. Namísto vývozu prvků potřebných pro tvorbu čipů raději vyrobit a vyvézt čipy. A namísto prodat čipy automotive segmentu jdou ještě dál a raději vyrobí a prodají celé auto. Což takhle dělat totéž?
Odpovědět6  2
Eskymak (1057) | 21.4.202213:11
Problém není to vyrobit, problém je to prodat, tedy najít někoho kdo to koupí.

Já tedy moc čínských automobilů na silnici nevídám.
Odpovědět2  2
wrah666 (6205) | 21.4.202213:21
SEM ani nedojdou, jak rychle se prodají blíž :)
Odpovědět3  2
Eskymak (1057) | 21.4.202216:21
Ano, prodají se hned v číně, protože vláda občany snadno donutí si automobil koupit. A to třeba tím, že na dovoz ostatních automobilů uvalíte vysoké clo nebo protože si chudý číňan nemůže dovolit nic lepšího, než levný čínský vůz, nejlépe ještě dotovaný.

Kvalitou je to všechno daleko i za nejlevnější produkcí zavedených automobilek.
Odpovědět3  2
wrah666 (6205) | 21.4.202216:27
Ono je to trochu opačně. Kradlaclo a nesmyslné předpisy brání pokudmožno dovozu SEM. Jelikož by tay takové auto nestálo půl míče, ale čtvrt. A tím pádem by se předražené šunky mohly jít zahrabat a prodej by klesal.
Odpovědět5  2
CooliPi (378) | 25.4.20220:32
Neni ovsem prvni. Ctu peknou knizku Kicking away the ladder ­- tam autor popisuje, jak jiz ve stredoveku Anglie nakupovala vlnu kdyz se ji to hodilo, ale zakazovala ji vyvazet, jen hotove vyrobky, cimz zlikvidovala prumysl na pevnine. Tuto strategii pouziva i nektery z Asijskych ostrovnich statu pro vyvoz elektroniky ­- dava vysoke clo na vyvoz komponent s nizkou pridanou hodnotou, cili se vam nevyplati koupit je, je levnejsi koupit si hotovy vyrobek od nich. Tim si chrani vlastni trh se surovinami a vydelavaji na prodeji vetsi pridane hodnoty. Je to tataz strategie.

V Evrope to muzeme delat jako celek, ne jako jednotlive zeme, protoze tu hot mame vnitrni trh zavedeny EU. Tedy diktaturu volneho trhu uvnitr hranic. Na jednu stranu to likviduje slabe staty v EU temi silnejsimi, na druhou stranu nas muze chranit jednotna reprezentace na mezinarodnim poli ­- treba zavedeni cla na nektere zbozi z Ciny apod. Jako priklad uvedu nedavny spor o cenu postovneho pri zasilani zbozi z Ciny ­- ne kazdy ma stejne podminky, ceny. Viz Svetova postovni unie na wikipedii a jinde, zajimave je vystoupeni USA v roce 2018.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.