reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Číňané chtějí příští rok představit čtyřjádrový procesor blízký x86 architektuře

11.9.2008, Jan Vítek, aktualita
Číňané chtějí příští rok představit čtyřjádrový procesor blízký x86 architektuře
Čínská akademie věd hodlá příští rok představit alternativu k procesorům společností AMD a Intel. Již dříve Číňané přišli s procesory Godson a Godson 2 (známé také jako Loongson a Loongson 2), které mohly být stavěny sice velmi levně, ale...
Čínská akademie věd hodlá příští rok představit alternativu k procesorům společností AMD a Intel. Již dříve číňané přišli s procesory Godson a Godson 2 (známé také jako Loongson a Loongson 2) , které mohly být stavěny sice velmi levně, ale také poskytovaly velmi malý výkon. Avšak nové procesory Godson 3, které jsou plánovány na roky 2009 a 2010 mají procesorům AMD a Intel do jisté míry konkurovat i výkonem a také nabídnou jistou úroveň kompatibility s instrukcemi x86.


Předchozí verze procesoru Loongson

Procesor Godson 3 se dá označit jako 64bitový čtyřjádrový MIPS RISC čip s dvěma sty instrukcí, které mu dovolují pracovat s aplikacemi napsanými pro procesory x86. Jeho součástí má být také paměťový řadič pro moduly DDR2. Další verze procesoru Godson 3 má mít už osm jader a není vyloučeno, že některá budou v podobě grafických jader. Neočekává se, že by se procesory Phenom nebo Core měly třást před výkonem Godsonu 3, ale pokud ten nabídne dostatečný výkon za nízkou cenu, mohl by si pro sebe utrhnout kus trhu s x86 procesory. Navíc je tento projekt podporován čínskou vládou, čímž mají výzkumníci zaručeno financování.

Zdroj: X-bit labs
reklama