reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínská CXMT rozjíždí výrobu DRAM využívajíce know-how zaniklé Qimondy

3.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Čínská CXMT rozjíždí výrobu DRAM využívajíce know-how zaniklé Qimondy
Je velice dobře známo, že Čína by ráda měla k dispozici vlastní bohaté zdroje počítačových pamětí, k čemuž ostatně už nějaký ten rok směřuje. Nyní se tam můžeme bavit o nových aktivitách společnosti CXMT. 
ChangXin Memory Technologies (CXMT) je společnost, která nyní disponuje duševním vlastnictvím firmy Qimonda s centrálou v Německu, která byla svého času druhým největším výrobcem pamětí na světě, ale nyní už je dávno po svém bankrotu. Samotnou CXMT jsme také dříve znali jako Innotron a ta nyní začala produkci pomocí 19nm procesu a v roadmapách má výrobu všemožných typů pamětí DRAM. Plánuje i výstavbu dvou nových továren, aby navýšila kapacitu. 
 
 
I CXMT tak spadá do známé iniciativy Made in China 2025, která využívá bohaté zdroje Čínské vlády a má za úkol rozvinout výrobu především technicky pokročilých produktů, mezi něž moderní DRAM jistě patří. A ty ostatně Čína potřebuje, protože tamní továrny spolknou pro své produkty asi polovinu světové produkce těchto pamětí. 
 
 
CXMT aktuálně provozuje jednu továrnu s 3000 zaměstnanci (z toho 77 % inženýrů pracujících na vývoji) a nějakými 65 tisíci metrů čtverečných, co se týče výrobního prostoru (cleanroom). Důležité je ale především to, že do konce roku chce firma v tomto provozu zpracovávat měsíčně kolem 120 tisíc 300mm waferů, a to 1Xnm technologiemi. A to přitom plánuje výstavbu dalších dvou továren, což přitom ve světle aktuálního přebytku pamětí DRAM na trhu vypadá jako aktivita, které by se mohla obávat především aktuální silná trojice vyrábějící DRAM - Samsung, SK Hynix a Micron. I když to je otázka, neboť v této době žádný z čínských výrobců pamětí hrozbu rozhodně nepředstavuje.  
 
 
CXMT sice disponuje duševním vlastnictvím Qimondy, ovšem nepatří této firmě, ale stále americkému Micronu, ovšem vládne jím prý také společnost Xi'an UniIC. Sázet ale můžeme spíše na Micron, s nímž má CXMT dle zdroje nadstandardní vztahy. 
 
Aktuálně CXMT pomocí 19nm procesu rozjela výrobu 4Gb a 8Gb čipů DDR4 a ty chce dostat na trh během příštího kvartálu. Na stejném procesu také založí paměti LPDDR4X pro druhou polovinu příštího roku a dále má v roadmapách paměti DDR5, LPDDR5, DDR5 i GDDR6.
 
Za povšimnutí také stojí to, že CXMT do budoucna počítá s využitím extrémní ultrafialové litografie (EUVL) a také s nasazením nových typů tranzistorů včetně GAA - Gate All Around. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama