reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínská firma používá mobilní RTX 3060 pro těžební karty bez LHR omezení

8.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Čínská firma používá mobilní RTX 3060 pro těžební karty bez LHR omezení
Za normálních okolností by šlo o produkt, nad nímž bychom mohli spíše jen kroutit hlavou, ale dnes jde o velice zajímavou kartu zvláště pro těžaře kryptoměn. Čínský OEM výrobce totiž používá na desktopové kartě mobilní RTX 3060. 
Dle čínských stránek CNBETA tak jsou vyráběny desktopové karty založené na mobilní verzi GeForce RTX 3060, což má v případě těžby kryptoměn pomocí algoritmu Ethash jednu velice podstatnou výhodu. Mobilní GeForce Ampere totiž nebyly "obohaceny" o algoritmus Lite Hash Rate (LHR), který má za úkol snížit výkon právě v Ethash. Zhruba před rokem se sice začaly pro těžbu používat i notebooky, ale to byly zřejmě ojedinělé případy a NVIDIA necítila potřebu mobilní karty doplnit o LHR. 
 
Postupem času se také prudce zvýšil výkon celé ethereové sítě, a tedy i obtížnost těžby, takže dnes pomocí stejně výkonného hardwaru vytěžíme mnohem méně než před rokem. Ceny energie také rostou, takže herní notebooky pro těžbu kryptoměn si snad už dávno nikdo soudný nekupuje. Pokud se ale použije mobilní GeForce na desktopové kartě, to už je právě i díky absenci LHR zcela jiná písnička. 
 
 
Takovou kartu začala nabízet jistá čínská OEM firma, která z ní napůl udělala jednostranně zaměřený akcelerátor. Napůl proto, že tato karta sice je vybavena obrazovým konektorem, ale jde pouze o HDMI, což není výbava, která by nás mohla nadchnout. Na druhou stranu ale může mnohým stačit, zvláště když jde o mobilní RTX 3060 vhodné pro hraní především ve Full HD. Hráči se k ní ale zpravidla nedostanou.
 
 
V Číně je totiž tato karta vybavená 6 GB paměti prodávána ne samostatně, ale po celých sériích, a to v přepočtu za cca 13.000 Kč / kus.
 

 
Systém pak tuto kartu detekuje prostě jako mobilní RTX 3060, čili jako taková má 3840 CUDA jader, což je o 7 procent více oproti desktopové verzi. Výkon v Ethash dosahuje kolem 50 MH/s, což je asi o 38 % lepší v porovnání s desktopovou RTX 3060 s LHR. 
 
Nelze si přitom představit, že by NVIDIA byla z této aktivity čínského výrobce nadšená, alespoň ne navenek, ale je otázka, co je proti tomu schopna a ochotna dělat. 
 


reklama