reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínský Yutu-2 se na Měsíci blíží k záhadnému zdánlivě krychlovitému objektu

7.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Čínský Yutu-2 se na Měsíci blíží k záhadnému zdánlivě krychlovitému objektu
Nelze tvrdit, že čínský rover Yutu-2 pohybující se na odvrácené straně Měsíce našel krychlovitý objekt, ale ten nám tak z dálky skutečně může připadat a je pravda, že na horizontu na sebe jasně upozornil. O co jde?
Historie průzkumu vesmíru je plná záhadných objektů, z nichž nejslavnější je asi tvář na Marsu, respektive kopcovitý útvar, který jako tvář jen vypadal díky nízkému rozlišení a zrovna vhodnému úhlu dopadajícího světla. 
 
 
Ze stejného soudku tu máme útvar, který nám může připomenout populární podobu mimozemšťana s velkýma mandlovitýma očima, ale ve všech případech samozřejmě nejde o nic jiného než o náhodné uskupení, které podněcuje naši představivost a přirozenou snahu hledat všude a ve všem obličeje či obecně podobu s něčím známým. 
 
 
V tomto případě jde o trošku něco jiného, a sice o objekt na Měsíci v oblasti, kde se pohybuje čínský rover Yutu-2. Vypadá to jako krychlovitý útvar daleko na horizontu, ovšem ve skutečnosti asi půjde o skalní útvar vzdálený jen cca 80 metrů
 
 
Yutu-2 by se nyní už měl pohybovat u svého nového cíle, přičemž my ještě nemáme k dispozici nové snímky, které by ukázaly, o co jde. Čínská vesmírná agentura nás tak trošku napíná, takže se zatím můžeme podívat na to, co rover pravděpodobně objeví. 
 
Mohl by totiž dojet k útvaru, který byl vyfocen před řadou let v rámci mise Chang'e-3. I tyto skály by vzhledem ke svému tvaru mohly z vhodného úhlu v nízkém rozlišení a detailech připadat jako krychle. 
 
z mise Chang'e-3 
 
Ani tentokrát tak nepůjde o Kvejgáry, Borgy nebo snad dokonce stavbu nacistů jezdících po odvrácené straně Měsíce na dinosaurech, ale i tak to bude zajímavý objekt. Může totiž jít o dávný kus horniny vyvržení při dopadu asteroidu, ale uvidíme, a to snad už brzy. 


reklama