reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínští vědci chtějí zachytit asteroid a navést jej do atmosféry Země

30.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Čínští vědci chtějí zachytit asteroid a navést jej do atmosféry Země
V hlavách čínských vědců se zrodil plán, jak zachytit ve vesmíru malý asteroid a jeho dráhu upravit tak, aby vstoupil do atmosféry Země a dopadl na její povrch. To znamená, že zas tak malý být nemůže, aby se nerozpadl. 
Studium asteroidů a komet se těší velkému zájmu několika vesmírných agentur, a to zvláště proto, že jde obvykle o velice stará tělesa, která v minimálně pozměněném stavu přežila miliardy let od vzniku naší Sluneční soustavy. Skupina čínských vědců chce pokročit o krok dále a namísto vyslání sondy k asteroidu a vyzvednutí vzorků chce vyzvednout rovnou celý asteroid a dopravit jej na Zemi. To znamená dvě zásadní věci. Tento asteroid nemůže být moc velký, protože by to jednak nebylo v našich možnostech a potom vyslat velký asteroid na kolizní kurs se Zemí není dobrý nápad, ať už má dopadnout kamkoliv. A potom je jasné, že průletem atmosférou bude dané těleso přinejmenším značně ohořelé, takže bude z vědeckého hlediska alespoň z části znehodnoceno. Nikdo ale předem neříká, že čínským vědcům jde hlavně o výzkum. 
 
 
Tuto vizi má nicméně Li Mingtao se svým týmem a tu chce přednést na konferenci v Šen-čenu. Už nyní ale může říci, že případná mise by se zaměřila na asteroidy, které mají v blízké budoucnosti zkřížit dráhu Země, a tak mohou v budoucnu představovat riziko. To by eliminovalo jejich kontrolované navedení na kolizní dráhu s tím, že by šlo vybrat místo dopadu. To by se pak stalo zdrojem materiálu ke studiu i k těžbě vzácných prvků, takže opět, o zas tak malý asteroid asi nejde. 
 
Mohli bychom uvažovat o tom, že si Číňané chtějí vybrat těleso o hmotnosti několika stovek tun a v takovém případě by po nalezení slibného cíle pomocí teleskopů následovalo vyslání flotily malých robotických sond, které by k němu doletěly a dokázaly jej zachytit pomocí jistého "pytle". Takto zajištěný asteroid by pak byl s využitím pohonu sond naveden na potřebnou dráhu. Ta ale musí být taková, aby asteroid při sestupu atmosférou neexplodoval, což bude obtížné zajistit. 
 
Však Čeljabinský meteor měl dle odhadů hmotnost 7 až 10 tisíc tun, a přitom v atmosféře explodoval silou až 500 kilotun TNT. Namísto materiálu ke zkoumání a těžbě by si tak Čína vyrobila jen takovou malou přírodní "atomovku". Mluví se tak o tom, že sestup asteroidu bez exploze bude vyžadovat technologie, které jsou zatím jen teoretické. 
 
Čeljabinský meteor
 
Znamená to, že onen pytel musí posloužit i jako tepelný štít, jenž pokryje celý povrch asteroidu a je velice těžké si něco takového představit. Však to obvykle zajišťují keramické destičky odolné vůči žáru, které se do podoby pytle upraví jen těžko. Rovněž jde o to, aby dané zařízení dokázalo asteroid v atmosféře zpomalit, a to z více než 12 km/s na pouhých 140 m/s. Nebylo by moc k užitku, aby několikasettunové těleso narazilo do země rychlostí, jakou střílí experimentální railguny. 
 
 
Po všech stránkách tak jde o velice ambiciózní projekt, který asi ještě dlouho zůstane jen na papíře. Nicméně zisk by mohl být velký, protože asteroidy mohou obsahovat značný podíl drahých kovů jako zlata, platiny či hůře mědi, jak ostatně ví každý pořádný Space Engineer. 
  
Zdroj: Techtimes


reklama