reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čip procesoru Sapphire Rapids byl vyfocen, ukáže 15 jader

14.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Čip procesoru Sapphire Rapids byl vyfocen, ukáže 15 jader
Nepřekvapivě je to právě YuuKi_AnS, kdo zveřejnil snímky čipu, který bude tvořit procesor Intel Sapphire Rapids. Od stejného leakera jsme se totiž už dříve dozvěděli mnoho jiných informací o této serverové generaci Xeonů. 
Nyní tu tak máme už detailní snímky jednoho ze čtyř čipů (tzv. dlaždic), který bude tvořen 15 procesorovými jádry, což by nám dohromady dávalo až 60jádrové procesory. Už delší dobu ale víme, že Intel plánuje maximálně 56jádrové Sapphire Rapids, a to prostě a jednoduše z důvodu výtěžnosti. Raději tak bude počítat s tím, že se mu nepovede vyrábět dost stoprocentně "zdravých" dlaždic, čili každá z nich bude mít vždy alespoň jedno CPU jádro deaktivované. 
 
 
YuuKi_AnS měl k dispozici celý procesor Sapphire Rapids coby inženýrský vzorek, který jsme viděli už dříve. Tento procesor byl zbaven heatspreaderu a poté byl už zcela destruktivním způsobem demontován, to kdyby snad náhodou přežil odstranění heatspreaderu nad plynovým hořákem či proříznutí lepidla v oblasti SMD součástek. 
 
Daný procesor s označením QVV5 byl vskutku raný vzorek (ES0) s taktem uzamknutým na 1,3 GHz, přičemž v jiné své verzi by mohl mít vedle sebe až 64 GB paměti HBM2e. 
 
 
Jde tak o fotografie ukazující právě jednu ze čtyř dlaždic zmíněného procesoru, přičemž první foto ukazuje ji celou a druhé pak pouze jedno její procesorové jádro. Nakonec tu máme výřez ukazující opět téměř celý čip, který byl bohužel při svém preparování trošku poškozen, a tak nelze opravdu říci, zda tu máme ve skutečnosti zmíněných 15 jader, anebo jde spíše o pole 4x4, čili 16 jader. Nicméně sám YuuKi_AnS opět uvádí, že Sapphire Rapids mají teoretické maximum skutečně na 60 jádrech, čili 15 na dlaždici. 
 
 
Zdroj: YuuKi_AnS


reklama