reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Článek 13 už nechtějí ani studia, zaslala do EU otevřený dopis

7.12.2018, Milan Šurkala, aktualita
Článek 13 už nechtějí ani studia, zaslala do EU otevřený dopis
Že jsou navrhované články EU ohledně copyrightu nesmyslné, pochopily už dokonce i společnosti, které měly tyto články údajně chránit. Dokonce i Premiere League je členem skupiny, která zaslala do EU otevřený dopis navážející se do Článku 13.
Připravované kontroverzní články 11 a 13 jsou trnem v oku skoro všem. V posledních týdnech se diskutuje zejména o Článku 13 (Article 13), který vyžaduje, aby velké weby automaticky filtrovaly veškerý obsah, který sem uživatelé nahrají. Musely by zjistit, zda se zde náhodou nevyskytuje něco, co podléhá autorskému právu. Sám o sobě je požadavek na ochranu copyrightu naprosto legitimní, nicméně toto provedení by znamenalo, že by z EU mohly úplně zmizet středně velké platformy pracující s uživatelským obsahem (diskuzní platformy, sociální sítě). Blbé je, že tento problém asi ani nemá kloudné řešení.
 
Evropský parlament logo
 
Článek 13 se sice nevztahuje na menší platformy, nicméně majitelé autorských práv se bojí, že by ve výsledku mohl otočit celý internet naruby, a přestože je měl chránit, naopak by jim jejich pozici pořádně přitvrdil. Evropská média se nyní začala bát, že by mohla v EU ztratit vyjednávací pozici. U evropských služeb a služeb poskytovaných v EU by totiž hrozilo, že by raději nechtěly mít se zákony EU nic společného a mohly by raději skončit, než riskovat vysoké pokuty, kdyby náhodou selhaly automatické filtry (které navíc nikdy nefungovaly, stále nefungují a patrně ani nikdy pořádně fungovat nebudou). Navíc jejich vývoj a nasazení není vůbec levnou záležitostí.
 
Výsledkem je, že ačkoli zákon mířil především proti Googlu, ve výsledku by podle mnoha organizací mohl právě Googlu nahrát a posílit vyjednávací pozici velkých amerických firem na úkor těch evropských. Tím, že by Článek 13 z velké části vyšachoval evropské služby, zůstaly by jen ty americké, které by se více blížily k monopolu. Společnosti, mezi kterými je dokonce i Premiere League, MPA, VauNet, DFL a několik dalších, tak zaslaly do EU otevřený dopis, kde žádají evropské úřady, aby Článek 13 přehodnotily a vrátily ideálně do stavu, ve kterém byl v roce 2016.
 
Vypadá to, že Článek 13 ztrácí čím dál tím víc podpory, a to nejen mezi státy EU, ale už i mezi těmi, které by měl údajně chránit a podpořit. Tvrdošíjně na něm trvá už snad jen hudební průmysl, který prostě pořád nemá dost. Proti Článku 13 varují i společnosti, na které se nahrává tento obsah. Vznikají tady dokonce zajímavé paradoxy. Zastánci článku tvrdí, že je zamířen proti Googlu, odpůrci článku tvrdí, že Googlu uškodí a dnes už i to, že mu naopak pomůže, sám Google na YouTube ukazuje varování, co by jeho přijetí mohlo způsobit (např. že by uživatelé v EU nemohli sledovat svá oblíbená videa). Podobně tak varuje své uživatele např. Twitch nebo Reddit. Tyto služby jsou na uživatelském obsahu postaveny a Článek 13 by mohl znamenat jejich konec v EU.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama