reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

YouTube smazal účet Národní fronty podporující copyright za jeho porušení

18.6.2018, Milan Šurkala, aktualita
YouTube smazal účet Národní fronty podporující copyright za jeho porušení
EU si pro nás vymyslela další kontroverzní směrnici, tzv. Článek 13. Ten zavádí povinné automatické rozpoznávání děl chráněných copyrightem. Národní frontě, jednomu z jeho největších propagátorů, byl ale za porušení smazán účet na YouTube.
Sotva bylo zavedeno GDPR, se kterým se nyní všichni snaží naučit žít, už tu pro nás má EU další směrnici, která v případě, že projde, velmi výrazně ovlivní Internet. Někdo by mohl i říci, že ho úplně zabije. Tzv. Článek 13, který se bude projednávat 20. a 21. června letošního roku, totiž nařizuje společnostem, které dovolují uživatelům nahrát a publikovat obsah, který by mohl být autorsky chráněn, že musí aktivně podporovat detekci takto autorsky chráněného obsahu a v případě pozitivního nálezu takový obsah nepustit do éteru.
 
Content ID
 
YouTube je jedna z mála společností, která už takový systém má. Jmenuje se Content ID, který prolézá každé nahrané video na YouTube. Ten srovná s databází chráněného obsahu a pokud rozpozná, že je zde něco, co má copyright, provede akci podle toho, jakou si nastavil majitel copyrightu. Někteří tak nechávají takové video smazat, mnozí však video ponechají a dají k němu přilepit reklamu. Obyčejní lidé jsou tak rádi, že mohou něco sledovat, vkládající je šťastný, že mu nelegálně vložené video zůstalo, majitel copyrightu dostane peníze z reklamy a YouTube pak svou nemalou provizi. Obdoba Content ID má být ale pro podobné služby povinná.
 
A zde je právě problém. YouTube už do vývoje Content ID nasypal 60 milionů dolarů a to jsou peníze, které si nemůže dovolit jen tak někdo. Navíc i dnes je Content ID stále dosti nespolehlivý, o čemž se přesvědčila i Národní fronta ve Francii. Ta je jedním z největších propagátorů Článku 13, a tedy i nutnosti mít tyto filtry chráněného obsahu. Jenže právě YouTube účet Národní fronty s názvem "TVLibertés" byl tímto systémem vyhodnocený jako ten, kdo porušuje copyright.
 
To se pochopitelně známé Marine Le Penové nelíbilo a Content ID označila za "svévolný, politický a jednostranný". Dále poznamenala, že chráněný obsah byl správně citován a v této formě mohl být publikován. Jenže s tím mají právě podobné systémy docela problém. Kdo ví, zda tato nemilá zkušenost na vlastní kůži politiky přesvědčí, že Článek 13 v dnešní době nemá šanci korektně fungovat (poznat vykradení od správné citace), když ani jeden z nejlepších, ne-li nejlepší takový systém na světě má takové mezery. Zatímco citace v textu lze docela dobře kontrolovat i automatizovaně, v případě videa je to problém. Přijetí Článku 3 by rovněž téměř znamenalo konec satiry a jiného podobného použití.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama