reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

YouTube varuje před Článkem 13, hrozí jeho konec v EU

13.11.2018, Milan Šurkala, aktualita
YouTube varuje před Článkem 13, hrozí jeho konec v EU
Už za pár měsíců proběhne hlasování o kontroverzních návrzích na evropské půdě ohledně copyrightu. Kriticky se k nim vyjádřila i CEO YouTube Susan Wojcicki. Finanční hrozby plynoucí z návrhů jsou pro síť příliš rizikové.
Nejspíše vám neuniklo, že na půdě Evropského parlamentu se chystá velká změna zákonů pro copyright na internetu, které mohou mít dalekosáhlé důsledky. V zájmu o hyperkorektnost, aby se náhodou někde neobjevil autorsky chráněný obsah, tak můžeme v EU ve výsledku přijít např. o diskuzní fóra, možnost komentovat obecně, ilegálním se může stát dokonce i obsah Creative Commons a jak to tak vypadá, tak možná nebudeme moci ani sledovat YouTube. Paradoxně je to ale právě YouTube, který se snad nejvíce na světě blíží splnění regulací daných jedním z kontroverzních návrhů, konkrétně Článku 13. Ten jako jediný ze tří velmi diskutabilních návrhů má docela smysl, jenže řešení problému je docela nešťastné. Zde by se nicméně rozhodně  slušelo uvést, že problém asi ani nemá vhodné řešení.
 
Logo YouTube
 
Jde o to, aby se na webech nezobrazoval autorsky chráněný obsah, pokud si to majitel copyrightu nepřeje (to je naprosto legitimní požadavek). Dnes to funguje tak, že majitel copyrightu (resp. někdo, kdo to pro něj dělá) prohledává internet a kontaktuje weby, aby jeho obraz smazali. Přiznejme si, že tento stav rozhodně není ideální. Podle nového nařízení to mají být weby, které by měly kontrolovat, co za obsah se na ně vkládá a zda neporušuje nějaký copyright. Právě YouTube má systém Content ID, který má tuto funkci a jako jeden z mála systémů na světě už dělá to, co po něm EU bude chtít. Jenže ani tento systém není dokonalý, YouTube jeho provoz a vývoj stojí 60 milionů USD ročně a riziko, že něco proklouzne, je příliš veliké a finančně neúnosné. Menší weby si nemohou dovolit financovat podobný systém. Majitelé copyrightu sem nahrávají svá data do databáze, aby pak při zpracování videa mohlo být rozpoznáno případné porušení copyrightu.
 
CEO YouTube, Susan Wojcicki, se tak na blogu nechala slyšet, že nová direktiva je obrovskou hrozbou pro fungování YouTube v EU tak, jak ho známe dnes. Řekla, že snaha EU o správnou práci s copyrightem je v pořádku a sám YouTube ji podporuje (např. již zmíněným Content ID), v této podobě ale dle jejích slov může mít příliš radikální důsledky. Zmínila především to, že sami tvůrci se mnohdy sami nemohou dohodnout, kdo vlastní práva k danému obsahu, tak jak může YouTube korektně rozhodnout, co s takovým obsahem (např. komu vyplatit licenční poplatky,...)?
 
Logo Evropského parlamentu
 
Content ID je použit při 98 % smluvních vztahů ohledně copyrightu na YouTube a umožnil už majitelům autorských práv za celou dobu vyplatit 2,5 miliardy dolarů. Content ID totiž umožňuje nelegální videa ponechat, přilepit k nim reklamu, z níž pak profituje nejen Google, ale také majitelé copyrightu - proto lze na YouTube najít tak velké množství nelegálního obsahu, majitelé to sami dovolují a vydělávají na něm. Jenže každou minutu je na síť nahráno 400 hodin videa, které se musí zkontrolovat a ne vše je systém schopně korektně rozpoznat (víme z vlastní zkušenosti z recenzí fotoaparátů na Digimanii, kde už bylo několik recenzí špatně vyhodnoceno a po přezkoumání pak byly správně označeny jako nezávadné).
 
Susan Wojcicki tak dokonce naznačila, že by YouTube mohl být pro EU kvůli kontroverzním evropským zákonům zrušen. Zmínit můžeme např. narážky jako "potenciální odpovědnost by mohla být tak velká, že si žádná společnost nemůže dovolit takové finanční riziko", "důsledky Článku 13 jdou za finanční ztráty" (tedy pokuty za nesprávně vyhodnocený obsah by mohly být větší než příjmy YT z EU) nebo "Obyvatelé EU jsou vystaveni riziku, že budou odstřihnuti od videí".
 
Pokud tedy v budoucnu nebude možné v EU sledovat YouTube a podobné platformy, můžete poděkovat europoslancům z ČSSD, ODS, KDÚ-ČSL a většiny poslanců od Starostů, nezávislých a TOP 09 (s výjimkou jednoho rebela), kteří pomohli zákon protlačit do finálního hlasování. To by mělo proběhnout v lednu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama