reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ClearSpeed uvádí Advance e620 karty pro PCI-Express

3.5.2007, Milan Šurkala, aktualita
ClearSpeed uvádí Advance e620 karty pro PCI-Express
Pro finanční služby, univerzity a nejrůznější výzkumy se už nějaký čas nabízí přídavný akcelerátor ClearSpeed Advance X620. Ten byl doposud určen pro sběrnici PCI-X. Nyní je však nabídka obohacena o kartu Advance e620, která je v podstatě...
Pro finanční služby, univerzity a nejrůznější výzkumy se už nějaký čas nabízí přídavný akcelerátor ClearSpeed Advance X620. Ten byl doposud určen pro sběrnici PCI-X. Nyní je však nabídka obohacena o kartu Advance e620, která je v podstatě totéž, ovšem pro sběrnici PCI-Express.



Karta obsahuje dva procesory CSX600, každý z nich je složen z 96 jader (každé má 6kB vlastní cache paměti). Dokáží pracovat s 64-bitovými float (desetinnými) čísly a výkon dosahuje 27,5GFLOPS. Karta tedy dosáhne výkonu 55GFLOPS. Jeden procesor má spotřebu pouhých 10W, celá karta včetně 1GB DDR2 paměti s podporou ECC se pak vyznačuje spotřebou kolem 25W.



Procesory vyrábí společnost IBM 130nm procesem. Spolu s novou kartou byl představen také nový software, konkrétně knihovny CSXL 2.50. Nové jsou například knihovny Vector Math Library a Random Number Generators. Domů si nikdo takovou kartu asi nepořídí, neboť ceny se pohybují v řádech tisíců dolarů (X620 stála cca $7000). Uvažuje se o verzi procesoru do patice procesorů AMD Opteron v rámci nové platformy AMD Torrenza.

Zdroj: www.dailytech.com, www.clearspeed.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama