reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ClockTuner for Ryzen vymačká extra výkon ze Zen 2 při snížené spotřebě

25.8.2020, Jan Vítek, aktualita
ClockTuner for Ryzen vymačká extra výkon ze Zen 2 při snížené spotřebě
Jurij Bublij, autor známé utility DRAM Calculator for Ryzen, který je známý také pod přezdívkou 1usmus, připravuje nový software, který bude pro majitele procesorů AMD potenciálně ještě zajímavější. 
ClockTuner for Ryzen (CTR) však bude určen pouze pro ty, kteří mají ve svém PC moderní 7nm procesor generace Zen 2 (CPU Ryzen 3000), přičemž má využívat čipletový design těchto modelů. To znamená, že majitelé první či druhé generace CPU Ryzen mají smůlu a zajímat se nemusí také majitelé APU Ryzen, neboť to jsou také monolity. CTR ale podporuje také moderní Threadrippery a měl by být dle autora kompatibilní i s budoucími procesory Vermeer (Zen 3), které umožní individuální ladění jader včetně jejich napětí. 
 
 
Software si už mohl vyzkoušet třeba známý YouTuber Linus, ovšem finální verze ještě není k dispozici. Ovšem až bude, tak si ji stáhneme zdarma a nebudeme muset nic nastavovat, neboť běžný uživatel si vystačí s tlačítky start a stop. A co vůbec CTR dělá?
 
ClockTuner for Ryzen má za úkol detekovat, který z CCX v procesoru je nejkvalitnější a nejstabilnější. CCX jsou čtyřjádrové komplexy s vlastní L3 cache a v každém čipletu jsou maximálně dva, a to pochopitelně ne nutně se všemi jádry v aktivním stavu. Lze si tak představit, že v případě Zen 3 už software CTR nebude fungovat na úrovni CCX, ale s jednotlivými jádry. 
 
 
Software tak detekuje možnosti jednotlivých CCX, a to pomocí testů s využitím Prime95 a různého nastavení frekvencí a napětí. Nabídne nám také výchozí otestování výkonu pomocí Cinebench R20, které pak porovná s tím, co bylo dosaženo laděním procesoru. Veškeré funkce pro šetření energií a jiné přitom mají zůstat netknuty a software má také pracovat nezávisle na použité základní desce, a to i na těch, které samy o sobě neumožňují úpravy na úrovni CCX.
 
A nejde pouze o výkon, čili přetaktování, ale o nalezení co nejlepšího poměru mezi výkonem a spotřebou. Čili dle autora, který použil při testech své procesory Ryzen 9 3900X a Ryzen Threadripper 3960X, bylo v případě prvního jmenovaného dosaženo navýšení výkonu o 6,5 % při snížení spotřeby o 9 % a z Threadripperu pak software vymačkal o 5,3 % vyšší výkon při snížení spotřeby o 4,2 %. Takovéto ladění rozhodně má smysl, ale ještě si počkejme na to, co přinese v jiných testech či zátěži než v Cinebench. To bychom měli vidět příští měsíc, kdy CTR má přijít v konečné verzi. 
 
Zdroj: Guru3D


reklama