reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Co Google chystá v oblasti internetu věcí?

1.6.2015, Michal Hala, aktualita
Co Google chystá v oblasti internetu věcí?
Minulý týden proběhla konference Google I/O 2015, kde společnost mimo jiné představila své plány pro oblast internetu věcí. Jádrem má být operační systém Brillo vycházející z Androidu. Chytrý domov bude řídit mobil nebo tablet a inteligentní termostat.
Základem Brilla bude Android M a systém prý vystačí s 32 MB paměti na zařízení bez obrazovky a se 64 MB na zařízení s obrazovkou. Platforma Googlu má vytvořit prostředí pro propojení jednotlivých zařízení IoT, mobilního telefonu či tabletu a cloudu. Na okraj, už jsme o Brillu psali nedávno (čtěte tady).

Cílem snah Googlu je sjednotit ovládání chytrého domova (smart home), především cestou sjednocení pravidel a protokolů. Mobil nebo tablet se stane ústředním zařízením chytrého domova a umožní mimo jiné i hlasovou kontrolu. Google evidentně sází na prodejní synergii. Pokud už máte mobil s Androidem, zřejmě sáhnete po Brillu. Pokud si domů opatříte Brillo, asi si vyberete telefon s Androidem.


Nest Learning Thermostat


Ústředním prvkem, který bude koordinovat ovládání zařízení IoT v rámci domácnosti podle Googlu, má údajně být Nest Learning Thermostat. To je prozatím jen chytrý termostat, ale v budoucnu to možná bude inteligentní ovladač celého domova zvenčí pomocí mobilního zařízení s Androidem. Google ho (respektive jeho mateřskou společnost) loni získal za 3,2 miliardy dolarů. Uvedení platformy Brillo se očekává někdy ve třetím kvartálu 2015.

A teď se podívejme se na konkurenci. Apple má platformu HomeKit, která vychází z iOSu. HomeKit byl oznámen dokonce už loni. K práci bude vyžadovat AppleTV pro dálkové hlasové ovládání chytrého domova zvenčí. Apple s ním tudíž má od loňska náskok, ale nástup platformy údajně není tak rychlý, jak by společnost ráda viděla. Analogicky jako Google sází i Apple na křížový prodej. Pokud už jste členem jeho rodiny, zřejmě sáhnete po řešení od něj.


Internet of Things


Třetím v pozadí je Microsoft, ale o jeho plánech se v podstatě ví jen to, že Windows 10 jsou mimo jiné určena pro internet věcí. Jako domácí centrálu si v tomhle případě umím představit cokoli s Windows 10 (jak jinak) a může to tedy být počítač, Xbox nebo něco jiného, co je ovšem trvale umístěno v domácnosti. Jako řídící zařízení může fungovat mobil, tablet, nebo notebook. Prostě cokoli mobilního, samozřejmě opět s Windows 10. Nebo klidně s Androidem či iOS, pokud je Microsoft bude podporovat.

Uvedenými třemi hráči se skupina zájemců o trh internetu věcí samozřejmě nevyčerpává. V pozadí je celá řada velkých IT společností, které také chtějí získat svůj díl tohoto lukrativní trhu. Přirozeně už postupně vznikají různé aliance a seskupení. Zajímavé především bude, jak se jednotliví hráči budou stavět ke konkurenčním řešením. Budou jednotlivé platformy vzájemně kompatibilní – třeba na úrovni protokolů a služeb – nebo vznikne parádně schizofrenní trh?


Počty zařízení, aplikací a objem dat - 2020
Zdroj: WordStream


Budeme jako uživatelé mít možnost zařízení různých výrobců kombinovat, nebo se budeme muset rozhodnout pro jediného dodavatele? Rozhodně by bylo jen a jen dobře, kdyby nakonec vznikla nějaká neutrální pracovní skupina, která by vytvořila otevřené a nezávislé standardy. Poslední, co potřebujeme, je další segment trhu plný vzájemně nekompatibilních zařízení.

Teď už bude záležet na přijetí ze strany vývojářů a výrobců zařízení pro IoT. A samozřejmě klíčové slovo budou mít zákazníci. Ale stojíme vůbec jako zákazníci o internet věcí? A budeme nakonec mít možnost volby? Nebo prostě chytrá zařízení pro IoT převálcují dosavadní obyčejná zařízení a nám nezbude nic jiného, než plošně přejít na chytrý domov?

Budou chytrá zařízení znatelně dražší než klasická? A budou chytrá zařízení mít možnost chovat se jako obyčejná? Půjde jejich inteligence nějak vypnout, pokud se ukáže, že je jaksi na obtíž? Co si o IoT myslíte vy?

Zdroj: CNET
reklama